Pro Filharmonia perustetaan

Historia

Helsingin kaupunginorkesterin kannatusyhdistys, Pro Filharmonia, perustettiin 1.12.1993 ja se on toiminut aktiivisesti siitä lähtien. Yhdistys järjestää muun muassa konserttimatkoja ja hankkii arvosoittimia orkesterin käyttöön.

Ensimmäinen arvosoitin, Michele Deconet´n vuonna 1770 valmistama viulu, hankittiin vuonna 1999.  Sen jälkeen orkesterin soittajat ovat saaneet Pro Filharmonian avulla käyttöönsä vuonna 2003 rakennetun Haahti-viulun, vuonna 1810 rakennetun Giacomo Rivolta -sellon  ja vuonna 1741 rakennetun Tecchler-alttoviulun. Toisin sanoen, Pro Filharmonian toiminta todella kuuluu orkesterin äänenväristä.

Nykyisin yhdistys jakaa orkesterin soittajille myös kannustusstipendejä muun muassa jatko-opintoihin ja soittimien huoltoa varten. Pro Filharmonia ylläpitää laatulevytysten myyntipistettä kaupunginorkesterin konserttien yhteydessä.

Pro Filharmonian toiminnan tarkoitukseksi onkin kirjattu ”luoda ja pitää yllä yhteyksiä konserttiyleisön ja Helsingin kaupunginorkesterin välillä, tukea orkesterin soittajien ammattitaidon kehittymistä sekä edistää konserttimusiikin harrastusta ja tuntemusta.”  Vuonna 2015 yhdistyksessä oli jo yli 450 jäsentä.

Lähde: Pro Filharmonian omat asiakirjat ja Internet-sivut