Neuvottelut Filharmonisen orkesterin muuttamisesta Helsingin kaupungin orkesteriksi alkavat

Historia

Aprillipäivänä, 1.4.1913, Kaupungin musiikkilautakunta ja Filharmonisen seuran johtokunta alkoivat neuvotella Filharmonisen seuran orkesterin ja Schnéevoigtin Helsingin sinfoniaorkesterin kanssa siitä, miten kaupunkiin saataisiin vain yksi yhtenäinen orkesteri. Neuvottelusta ei tullut kuitenkaan mitään, vaan se vaikutti enimmäkseen väsytystaistelulta – kumpikin orkesteri vuoron perään ehdotti toisen orkesterin lakkauttamista.

Musiikkilautakunta halusi riidalle lopun ja teki kaupunginvaltuustolle ehdotuksen väliaikaisesti kunnallistetusta kaupungin omasta orkesterista, jota johtaisivat sekä Kajanus että Schnéevoigt. Ihme kyllä, ehdotus meni läpi vuonna 1914, jolloin syntyi kunnallinen Helsingin kaupunginorkesteri. Samalla lakkautettiin orkesterikoulu ja sen oppilaat siirtyivät Helsingin musiikkiopistoon.

Riidan konkreettisemmat osapuolet, Kajanus ja Schnéevoigt eivät kuitenkaan päässeet sopuun.  Väliaikaisen kunnallistamisen aika venyi viiteen vuoteen ja lopullinen päätös kunnallistamisesta tehtiin 1919.

Lähteet: Einari Marvia & Matti Vainio – Helsingin kaupunginorkesteri 1882–1982