Paavo Berglund kaupunginorkesterin johtajana

Historia

Paavo Berglund (1929–2012) aloitti Kajanuksen tavoin musiikkiuransa viulunsoitolla. Kajanusta ja Berglundia yhdisti tämän lisäksi molempien vasenkätisyys, joka myös molemmille aiheutti jonkin verran harmia viulistin uralla. Berglund opiskeli Sibelius-Akatemiassa viulunsoittoa ja pääsi Radion sinfoniaorkesterin viulistiksi vuonna 1949. 1950-luvulla Berglund siirtyi kapellimestariksi. Hän perusti vuonna 1952 Helsingin kamariorkesterin ja alkoi johtaa sitä viulistin uransa ohessa.

Berglund aloitti vuonna 1975 kaupunginorkesterin johtajana. Hän toimi yhtä aikaa myös Bournemouthin orkesterin ylikapellimestarina. Tässä pestissä hän oli aloittanut jo vuonna 1972.

Berglund oli johtajana tarkka eikä hän hyväksynyt mitään keskikertaista orkesteriltaan. Berglund saattoi näyttää konsertissakin happamuutensa, mikäli musisointi ei yltänyt vaaditulle tasolle. Jotkut ovat kuvanneet häntä hieman epätasaiseksi johtajaksi konserteissa. Harjoituttajana Berglund oli tinkimätön ja jos muusikot tulivat valmistautumatta harjoituksiin, hän saattoi olla ankarakin.

Vuonna 1978 Berglund halusi jakaa kaupunginorkesterin ylikapellimestaruuden työtaakkansa vähentämiseksi. Näin Berglund pääsisi Bournemouthin ja Helsingin kaupunginorkesterin johtamisen lisäksi vierailemaan muun muassa yhdysvaltalaisorkesterien johdossa. Kaupunginorkesterin puikkoihin astui Berglundin lisäksi tällöin Ulf Söderblom.  

1970-luvun loppupuolella Berglund ärsyyntyi orkesterin hallintoasioista. Hän oli tyytyväinen orkesterin muusikoihin, mutta poliittisen perustein valittava musiikkilautakunta ja hallintoasiat olivat yksi syy siihen, miksi hän jätti sopimuksen uusimatta vuonna 1979. Vuonna 1984 Berglund aloitti HKO:n kanssa Sibeliuksen sinfonioiden kokonaislevytyksen.

Lähde: Vesa Sirén – Suomalaiset kapellimestarit.