Paavo Berglund som stadsorkesterns chefdirigent

Historia

Likt Robert Kajanus inledde Paavo Berglund (1929–2012) sin musikerkarriär som violinist. Ett annat förenande drag var att båda var vänsterhänta, vilket ledde till en del svårigheter då de skulle arbeta som violinister. Berglund studerade violin på Sibelius-Akademin och blev orkestermusiker i Radions symfoniorkester år 1949. På 1950-talet började han arbeta som även dirigent. År 1972 grundade han Helsingfors kammarorkester.

År 1975 blev Berglund stadsorkesterns chefdirigent. Samtidigt arbetade han som chefdirigent för Bournemouths orkester; den tjänsten hade han tagit emot år 1972.

Berglund var en noggrann dirigent som aldrig accepterade ett medelmåttigt musicerande. Om kvaliteten inte dög kunde han visa sura miner även på konserter. Vissa har beskrivit honom som en ojämn konsertdirigent. Han ställde höga krav under repetitionerna - om musikerna hade förberett sig slarvigt kunde de drabbas hårt.

År 1978 ville Berglund dela tjänsten som chefdirigent med någon annan för att få mera tid över för sitt arbete med Bournemouths orkester, samt för att kunna gästdirigera amerikanska orkestrar. Ulf Söderblom hoppade då och då in för att dirigera stadsorkestern.

I slutet av 1970-talet var Berglund nöjd med musikerna, däremot hade han förlorat tålamodet med orkesterns administration. Då han år 1979 lät bli att förnya sitt kontrakt berodde det på att han ogillade att musiknämnden och de administrativa posterna tillsattes på politiska grunder. År 1984 började han spela in Sibelius alla symfonier med HSO som orkester.

Källa: Vesa Sirén - Suomalaiset kapellimestarit