Sergiu Comissiona kaupunginorkesterin johtajana

Historia

Romanialaissyntyinen, 1960-luvulla Yhdysvaltoihin muuttanut Sergiu Comissiona (1928–2005) kiinnitettiin Helsingin kaupunginorkesterin johtoon vuonna 1990. Tätä ennen hän oli vieraillut muutaman kerran orkesterin johdossa 1970-luvun lopussa ja 1980-luvun alussa. Hän oli johtanut aikaisemmin muun muassa Romanian valtionoopperan orkesteria, Israelin sinfoniaorkesteria ja Baltimoren sinfoniaorkesteria.

Comissionan nimityksen yhteydessä ja sen jälkeen keskustelua lehdistössä herätti hänen tavanomaista suurempi palkkansa – Suomessa ei oltu tuolloin totuttu kansainvälisesti varsin yleisiin tuntuviin kapellimestarinpalkkioihin. Toisaalta häneen ladattiin suuret odotukset kaupunginorkesterin johtajana.

Ensi alkuun Comissionaa hehkutettiin runsaasti ja koettiin, että hän sai kaupunginorkesterin soiton paremmalle tasolle. Jo pian suomalainen kriitikkokunta kuitenkin kääntyi Comissionaa vastaan, erityisesti Helsingin Sanomien palstoilla. Erityisesti vuoden 1990, jo lähes pyhäksi muodostuneen, Sibelius-viulukilpailun johtaminen kirvoitti äkäistä kritiikkiä. Comissiona lopetti tehtävässä vuonna 1993 sen takia, että ei viihtynyt Helsingissä ja koki toisaalta kriitikoiden käyneen häntä vastaan.

Johtajana Comissionaa kuvattiin muun muassa virtuoottiseksi ja sympaattiseksi sekä hyväksi harjoittajaksi.

Lähteet: Wikipedia & Comissionan muistokirjoitus HS:ssä & Jaani Länsiö  –  ”Valtakunnan hapannaama” Kriitikko Seppo Heikinheimon lehtikirjoitukset Helsingin kaupunginorkesterista vuosina 1987‒1997.