Susanna Mälkki aloittaa HKO:n ylikapellimestarina

Historia

Kapellimestari Susanna Mälkki aloitti Georg Schnéevoigtin tapaan soittouransa sellistinä. Hän opiskeli sellonsoittoa Sibelius-Akatemiassa, ja joitain vuosia myös Tukholmassa ja Lontoon Royal School of Musicissa. Hän jakoi Turun sellokilpailun ensimmäisen sijan vuonna 1994 Roi Ruottisen kanssa. Vuodesta 1995 alkaen Mälkki opiskeli orkesterinjohtoa Sibelius-Akatemiassa Jorma Panulan ja Leif Segerstamin ohjauksessa – kahden myös Helsingin kaupunginorkesteria johtaneen legendaarisen kapellimestarin.

Mälkkiä ja Schnéevoigtia yhdistää muukin kuin sellonsoitto – molemmilla oli alusta asti hyvin kansainvälinen ura. Susanna Mälkki läpimurto tapahtui Thomas Adésin Powder Her Face –oopperan kapellimestarina vuonna 1999. Esityksen johdosta Adés vaati Mälkkiä johtamaan oopperan Britannian kiertueen, ja näin kansainvälinen ura käynnistyi vauhdikkaasti.

Myöhemmin Mälkki on ollut muun muassa the Ensemble InterContemporain johtaja (2006–2013)  sekä Stavangerin sinfoniaorkesterin taiteellinen johtaja.  Hän on vieraillut Berliinin filharmonikkojen, Bostonin sinfoniaorkesterin, Amsterdamin Concertgebouwin, Lontoon Philharmonia Orchestran  ja lukuisten muiden orkestereiden edessä. Hän on johtanut myös runsaasti oopperaa sekä Suomessa että ulkomailla.

Mälkkiä on kuvattu johtajana elegantiksi ja voimakkaaksi, sekä hänen johtamistaan luontevaksi ja suoralinjaiseksi. Häntä on kehuttu erityisesti 1900-luvun musiikin tulkitsijana. Mälkki kiinnitettiin Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestariksi kaudesta 2016–2017 alkaen.

Lähde: Vesa Siren – Suomalaiset kapellimestarit, Wikipedia & Susanna Mälkin biografia 2015