2016 Susanna Mälkki blir HSO:s chefdirigent

Historia

Likt Georg Schnéevoigt inledde dirigent Susanna Mälkki sin musikerbana som cellist. Hon studerade cello vid Sibelius-Akademin, senare i Stockholm och vid Royal School of Music i London. År 1994 delade hon första pris i Åbo cellotävling med Roi Ruottinen. Från och med år 1995 studerade hon orkesterdirigering vid Sibelius-Akademin under ledning av två dirigenter som lett Helsingfors stadsorkester: Jorma Panula och Leif Segerstam.

Gemensamt för Mälkki och Schnéevoigt är inte enbart cellon utan även en understruket internationell karriär. Mälkki gjorde sitt genombrott då hon år 1999 dirigerade Thomas Adés opera Powder Her Face. Tonsättaren krävde att Mälkki skall dirigera operan på dess brittiska turné, och den internationella karriären var ett faktum.

Senare har Mälkki varit ledare för bl.a. Ensemble InterContemporain (2006–2013). Hon har varit Stavangers symfoniorkesters konstnärliga ledare och har gästdirigerat bl.a. Berlins filharmoniker, Bostons symfoniorkester, Amsterdam Concertgebouw och Londons filharmoniker. Hon har dirigerat flera operaföreställningar såväl i Finland som utomlands.

Mälkki har beskrivits som en elegant och kraftfull orkesterledare med ett smidigt och direkt sätt att dirigera. Hon är en hyllad tolk av 1900-talsmusik. Mälkki anställdes till Helsingfors stadsorkesters chefdirigent från och med säsongen 2016-2017.

Källor: Vesa Siren-Suomalaiset kapellimestarit, Wikipedia & Susanna Mälkkis biografi 2015