Liam Mansfield

Liam Mansfield

Soitinryhmä
II viulu
Bio

Liam Mansfield (s. 1996) oli aina tuntenut selittämätöntä vetoa viuluun, mutta musiikkiharrastuksen hän aloitti soittamalla pianoa. Se tie tyssäsi ankaran ja iäkkään opettajan vaatimuksiin herätä neljältä aamulla harjoittelemaan asteikoita ennen koulupäivää. Viulun Liam sai käsiinsä 11-vuotiaana, mistä lähtien hän soittanut sitä melkein pakkomielteisellä vimmalla. 

Unelmat ammattilaisuudesta heräsivät hänen käytyään Las Vegasin filharmonikkojen konsertissa kotikaupungissaan. Todellisen, tajunnanräjäyttävän hetken hän koki kiitospäivän konsertissa New Yorkissa 16-vuotiaana, kun Leonidas Kavakos esitti Tšaikovskin viulukonserton New Yorkin filharmonikoiden solistina. "Hän suorastaan tuhosi sen!" Mansfield muistelee. "Ensimmäisen osan jälkeen koko yleisö puhkesi suosionosoituksiin. En koskaan unohda sitä, olin ällistynyt."

Mansfield opiskeli Alexander Kerrin ja Georgia Fleezanisin johdolla Indianan Bloomingtonissa sekä Christoph Poppenin, Lena Neudauerin ja Markus Wolfin johdolla Münchenissä. Suomeen hän muutti elokuussa 2022 saatuaan paikan Helsingin kaupunginorkesterista. Puoliksi puolalainen ja suurimman osan lapsuutensa kesistä Euroopassa viettänyt Mansfield tunsi jo entuudestaan vanhan mantereen kulttuurin ja poliittisen ilmapiirin. Suomessa häntä kiinnosti erityisesti demokraattinen yhteiskunta ja asenteet.

"Suomalainen käsitys tasavertaisuudesta on sopinut täydellisesti näkemykseeni aidosti tasa-arvoisesta yhteiskunnasta", Mansfield sanoo. "Helsingin kaupunginorkesterin ohjelmisto on myös hyvin ennakkoluulotonta ja innovatiivista, ja asenne työhön on kokonaisvaltainen. Tuntuu kuin olisimme yhtä perhettä."

Orkesterityössä Mansfieldin suosikkisäveltäjiä ovat Brahms, Beethoven, Bach ja Mozart, mutta Helsingin Musiikkitalon ulkopuolella hän soittaa elektronista musiikkia DJ:nä ja hänellä on oma ohjelma yhteisöllisessä IDA-radiossa.

Teksti: Jaani Länsiö