Musta tausta

Sonaattimuoto

Sonaattimuoto on yksi tyypillisimpiä ensimmäisen osan muotoja. Siinä on pää- ja sivuteema, sekä esittely-, kehittely- ja kertausjakso.

Sonaattimuoto on yleensä konserton tai sinfonian ensimmäisen osan rakenne. Sonaattimuotoinen osa rakentuu kahden teeman, pää- ja sivuteeman ympärille. Sonaattimuotoinen osa jakautuu kolmeen jaksoon: esittelyyn, kehittelyyn ja kertaukseen. Esittelyjaksossa esitellään pää- ja sivuteema. Ne ovat kontrastisia luonteeltaan. Kehittelyjaksossa säveltäjä näyttää mitä hän voi kahdella teemallaan tehdä; teemoista käytetään usein vain motiiveja, lyhyitä sävelaiheita. Tyypillinen piirre kehittelyjaksolle on vaihteleva ja yllättävä harmonia. Kertausjaksossa pää- ja sivuteema palaavat muuttuneina. Kertausjakso päättää konserton.

Eli: Alla olevan kuvan tarinassa Tähti (pääteema) ja Pilvi (sivuteema) ovat toisilleen kontrastisia päähenkilöitä. Eräänä päivänä Tähti lähtee retkelle. Tähti esitellään (I aste). Tähden seuraan liittyy Pilvi. Pilvi esitellään (V aste). Alkutaipaleen jälkeen saavutaan metsään. Metsässä alkaa sattua ja tapahtua (kehittelyjakso). Asiat menevät mullin mallin: eksytään pieniä polkuja kauas kotoa ja matka on jännittävä ja tapahtumarikas. Seikkailu huipentuu ratkaisevaan kulminaatioon. Kuin ihmeen kaupalla Tähti ja Pilvi kuitenkin selviävät koettelemuksesta. He palaavat takaisin muuttuneina ja koettelemuksista kasvaneina.

Kuva: Satu Simola

Sonaattimuoto