Kirjastokonsertit 2022 c Maarit Kytöharju

Kaupunginorkesteri kirjastossasi 2022

Kamarimusiikki soi jälleen marraskuussa 2022 Helsingin kirjastoissa 

Helsingin kaupunginorkesterin ja Helsingin kaupunginkirjaston yhdessä järjestämä kamarimusiikkikiertue saapuu jälleen marraskuussa lähikirjastoihin ympäri kaupunkia. 140-vuotisjuhlaansa viettävän Helsingin kaupunginorkesterin muusikot jalkautuvat kahteentoista kirjastoon tuoden mukanaan kamarimusiikilliset tervehdykset suomalaisin, norjalaisin ja böömiläisin sävelin. Kirjastokiertueen konsertit ovat noin puolen tunnin mittaisia ja niihin on vapaa pääsy. Kaupunginorkesteri kirjastossasi -kiertue järjestetään nyt kolmatta kertaa.   

”Kirjastokiertue on aiemmilla kerroilla saanut runsaasti lämmintä palautetta lähikirjastojen asiakkailta, mikä on meille orkesterina suuri ilonaihe. Kirjastokonserttejamme osataan jo alueilla odottaa. Helsinkiläisten oma sinfoniaorkesteri on tuonut klassista musiikkia kaupunkilaisten ulottuville nyt 140 vuoden ajan, ja marraskuun valaiseminen kamarimusiikkikonserteilla on orkesterilaisille mieluisa kunnia-asia”, sanoo Helsingin kaupunginorkesterin intendentti Aleksi Malmberg.   

Kaupunginorkesteri kirjastossasi -kiertue alkaa torstaina 1.11. Malmin kirjastosta ja päättyy torstaina 25.11. Jakomäen kirjastoon. Puolisen tuntia kestävät konsertit alkavat kello 12 tai 18. Kiertue mahdollistaa sen, että laadukkaat kamarimusiikkikonsertit ovat helposti helsinkiläisten saavutettavissa omassa kotikirjastossa.   

”Kirjastot ja kulttuuri kuuluvat kiinteästi yhteen. Olen todella iloinen, että kaupunginorkesterin muusikkojen kamarimusiikkikonsertteja kuullaan eri puolilla kaupunkia nyt jo kolmantena vuonna peräkkäin”, sanoo Helsingin kaupungin kirjastopalvelujen johtaja Katri Vänttinen.    

Lisätiedot konserteista:   

www.helmet.fi/kaupunginorkesterikirjastossasi   
 

OHJELMA

ti 1/11 klo 18, Malmin kirjasto 
to 3/11 klo 12, Etelä-Haagan kirjasto 
pe 4/11 klo 12, Roihuvuoren kirjasto 

Böömiläinen viuluniekka 

Kari Olamaa ja Teija Kivinen, viulu 
Tiila Kangas, alttoviulu 

Bohuslav Martinů (1890–1959): Serenadi no.2 H.216 (1932) 
Allegro / Poco andante / Allegro con brio 

Antonín Dvořák (1841-1904): Terzetto op.74 (1887)
Introduzione (Allegro ma non troppo) / Larghetto / Scherzo - Trio (Vivace - poco meno mosso) / Tema con variazioni (Poco adagio - Molto allegro) 

Konsertin otsikko sai innoituksensa suomalaisen taidemaalarin Ida Silfverbergin (1834–1899) samannimisestä maalauksesta vuodelta 1864. Kamarimusiikkikokoonpanona kahden viulun ja alttoviulun muodostama trio on harvinainen. Suuntaamalla katseen Böömin alueelle löytyy kuitenkin muutama herkkupalateos tälle kokoonpanolle, ehkä tunnetuimpana näistä Antonín Dvořákin Terzetto. Tarjoamme kuulijoille tsekkiläisen tuokion kahden eri tyylikauden säveltäjän teosten kera. 

*** 

ti 8/11 klo 12, Myllypuron kirjasto 
ke 9/11 klo 12, Paloheinän kirjasto 
pe 11/11 klo 12, Pukinmäen kirjasto 

Kaksin – Sammen 

Lotta Poijärvi, alttoviulu 
Elina Viitasaari, viulu 

Bjarne Brustad (1895–1978): Capricci for Violin og Viola (1931) 
Ketil Hvoslef (1939–): DuoDu (1982) 

Ohjelmassa kaksi norjalaista duoa viululle ja alttoviululle. Molemmissa duossa kuuluu vahva kansamusiikille ominaisen rytmiikan, harmonian sekä tonaalisuuden leima. Olemme soittaneet paljon yhdessä erilaisissa kokoonpanoissa monenlaista musiikkia ja huomanneet nauttivamme samoista tunnetiloista ja samoista elementeistä musiikissa. Tarjoilemme teille siis kaksin kahden teoksen verran itse valittua hyvää musiikkia - alt veldig bra! 

 

*** 

ma 14/11 klo 18, Vuosaaren kirjasto 
ti 15/11 klo 18, Kannelmäen kirjasto 
pe 18/11 klo 12, Vallilan kirjasto 

Serenadeja ja signaaleja 

Ville Hiilivirta, Joonas Seppelin, Marian Strandenius ja Miska Miettunen, käyrätorvi 

Helsingin kaupunginorkesterin perinteitä vaaliva käyrätorviryhmä (HS 2.9.2022) esittää HKO:n 140-vuotisjuhlan kunniaksi käyrätorvikvartettikirjallisuuden saksalaisia ja suomalaisia klassikoita. Ohjelman punaisen langan muodostavat mieskuoroklassikot Sua tervehdin ja Suomen laulu, joita käyrätorvistit perinteisesti esittävät pyöreitä vuosia täyttäville kollegoilleen. Näiden teosten lisäksi kuullaan rakastettuja helmiä mm. Mozartilta, Schubertilta, Wagnerilta ja Sibeliukselta. 

 
*** 

ma 21/11 klo 18, Jätkäsaaren kirjasto 
ti 22/11 klo 18, Pasilan kirjasto 
ma 28/11 klo 18, Jakomäen kirjasto 

DUO MATALATA 

Heikki Nikula, bassoklarinetti 
Petri Keskitalo, tuuba 

Enimmäkseen keski- ja matalataajuista, mutta erittäin korkealaatuista musiikkia tarjoilee DUO MATALATA, eli Helsingin kaupunginorkesterin bassoklarinetisti Heikki Nikula ja tuubisti Petri Keskitalo. DUO MATALATA:n ohjelmisto on persoonallinen, monipuolinen ja takuulla yllätyksiä täynnä. Tule, näe, kuule ja koe ainutlaatuinen musiikkielämys kirjojen ympäröimänä.