Kirjastokonsertit 2022 c Maarit Kytöharju

Stadsorkestern i ditt bibliotek 2022

I november 2022 klingar kammarmusik i Helsingfors bibliotek 

I november arrangerar Helsingfors stadsorkester och Helsingfors stadsbibliotek i samarbete en kammarmusikturné i stadens närbibliotek. Musiker ur Helsingfors stadsorkester, som i år firar sitt 140-årsjubileum, uppträder i tolv bibliotek. På de cirka en halv timme långa konserterna framförs finländsk, norsk och böhmisk kammarmusik.  Konserterna har fritt inträde. Stadsorkestern i ditt bibliotek-turnén arrangeras nu för tredje gången.  

”De tidigare biblioteksturnéerna har fått en mycket positiv feedback av närbibliotekens kunder. Detta gläder oss här i orkestern. Bibliotekskonserterna är emotsedda. Huvudstadens egen symfoniorkester har i 140 års tid gjort klassisk musik tillgänglig för stadsborna, och det är en hederssak för orkestern att få bjuda på kammarmusikkonserter mitt i höstrusket”, säger Helsingfors stadsorkesters intendent Aleksi Malmberg.  

Stadsorkestern i ditt bibliotek-turnén inleds torsdagen den 1.11. i Malms bibliotek och avslutas torsdagen den 25.11. i Jakobacka bibliotek. De cirka en halv timme långa konserterna börjar klockan 12 eller klockan 18. I och med turnén ges helsingforsare en möjlighet att få höra en högklassig kammarmusikkonsert i det egna närbiblioteket.  

”Bibliotek och kultur hör ihop. Det gläder mig väldigt mycket att stadsorkesterns musikers kammarmusikkonserter i stadens bibliotek nu arrangeras för redan tredje året i rad”, säger Katri Vänttinen, chef för Helsingfors stads bibliotekstjänster.  

Information om konserterna: 
www.helmet.fi/stadsorkesternidittbibliotek  
 

Stadsorkestern i ditt bibliotek 

tis 1/11 kl. 18, Malms bibliotek 
tors 3/11 kl. 12, Södra Haga bibliotek 
fre 4/11 kl. 12, Kasbergets bibliotek 

Böhmisk fiolspelare  

Kari Olamaa och Teija Kivinen, violin  
Tiila Kangas, altviolin 

Bohuslav Martinů (1890–1959): Serenad nr 2 H.216 (1932) 
Allegro / Poco andante / Allegro con brio 

Antonín Dvořák (1841-1904): Tersett op. 74 (1887) 
Introduzione (Allegro ma non troppo) / Larghetto / Scherzo - Trio (Vivace - poco meno mosso) / Tema con variazioni (Poco adagio - Molto allegro) 

Konsertens titel är inspirerad av den finländska bildkonstnären Ida Silfverbergs (1834–1899) tavla med samma namn från år 1864. Ett kammarmusikverk för två violiner och en altviolin är en sällsynthet. Då man riktar blicken mot Böhmens område stöter man dock på ett par godbitar för just denna sammansättning, den kanske mest kända av dem är Dvořáks Tersett. I vår musikstund bjuder vi på två tjeckiska tonsättares verk från olika tidsperioder.  
 

*** 

tis 8/11 kl. 12, Kvarnbäckens bibliotek 
ons 9/11 kl. 12, Svedängens bibliotek 
fre 11/11 kl. 12, Bocksbacka bibliotek 

Kaksin – Sammen 

Lotta Poijärvi, altviolin
Elina Viitasaari, violin 

Bjarne Brustad (1895–1978): Capricci for Violin og Viola (1931) 
Ketil Hvoslef (1939–): DuoDu (1982) 

På programmet finns två norska duon för violin och altviolin. I båda duon hör man en av folkmusik färgad rytmik, harmonik och tonalitet. Vi har tillsammans spelat olika slag av musik i flera olika sammansättning, och vi har märkt att vi gillar samma känslostämningar och samma musikaliska element.  Vi spelar åt er på tumanhand två verk vi själva har valt. De är god musik - alt veldig bra! 

 

*** 

mån 14/11 kl. 18, Nordsjö bibliotek 
tis 15/11 kl. 18, Gamlas bibliotek 
fre 18/11 kl. 12, Vallgårds bibliotek 

Serenader och signaler 

Ville Hiilivirta, Joonas Seppelin, Marian Strandenius och Miska Miettunen, valthorn 

Helsingfors stadsorkesters horngrupp värnar om orkesterns traditioner (HS 2.9.2022). För att fira orkesterns 140-årsjubileum framförs tyska och finländska klassiker för hornkvartett. Programmets röda tråd utgörs av manskörsklassikerna Ich grüsse Dich och Suomis sång, två stycken som hornister traditionellt spelar åt kolleger som fyller runda år. Dessutom framförs älskade pärlor av bland annat Mozart, Schubert, Wagner och Sibelius.  

 
*** 

mån 21/11 kl. 18, Busholmens bibliotek 
tis 22/11 kl. 18, Böle bibliotek 
mån 28/11 kl. 18, Jakobacka bibliotek 

DUO MATALATA 

Heikki Nikula, basklarinett  
Petri Keskitalo, tuba 

Musiken är för det mesta i ett mellan- eller mycket lågt register, men den är alltid av en hög klass. DUO MATALATA består av Helsingfors stadsorkesters basklarinettist Heikki Nikula och tubaspelare   Petri Keskitalo. Duons repertoar är personlig, mångsidig och garanterat överraskande. Kom, se, hör och upplev en enastående musikupplevelse omgiven av böcker.