Susanna Mälkki credit Jiyang Chen

Ylikapellimestari Susanna Mälkin tervehdys

Hyvä yleisö, 

kukapa meistä olisi muutama vuosi sitten arvannut, millaisia käänteitä moderni maailmamme meille ja yhteiskunnallemme tarjoaa. Konserttielämäkään ei ole koronavuosien poikkeusoloilta säästynyt, vaikka musiikki sinänsä ajatonta onkin. Olemme kiitollisia siitä, että Helsingissä musiikki on saanut edes digitaalisin yhteyksin soida, vaihtelevissa kokoonpanoissa, vaikka kovasti yleisöämme paikalle olemmekin kaivanneet.  

Jos jotain erityistä olemme näinä haastavina vuosina musiikista sisäistäneet, se on juuri sen yhteisöllisyys. Miten olennaista onkaan, että voimme todellakin kokoontua yhteen kokemaan asioita, hengittämään hiljaisuutta ja yhdessä aistimaan äänten värähtelyn. 

Kuluneiden kuuden vuoden aikana olemme tarkastelleet maailmaa – niin sen historiaa kuin nykypäivääkin – musiikki oppaanamme. Kulttuurielämän kietoutuminen identiteettiin ja yhteiskuntaan ovat olleet punaisina lankoina. Kurkistammeko raollaan olevista ovista sisään, jäämmekö katsomaan, kuuntelemaan, nuuhkimaan, nauttimaan; uskaltaudummeko väittelemään, oppimaan, pohtimaan, olemaan? 

Tutkimuskohteinamme ovat olleet Ranska, saksankielinen kulttuuri, Anglo-Amerikka, Italia, Aasia sekä sydän-Euroopan slaavilaiset maat. Tällä kaudella katseemme ja korvamme kääntyvät erityisesti koto-Suomeen. Vaikka HKO onkin Sibelius-orkesteri, suomalainen musiikki on paljon muutakin. Tämän vuoden ohjelmisto tarjoaa siitä yhden kattauksen, ja toivon, että tulevat vuodet täydentävät suomalaisen musiikin monimuotoisuutta edelleen niin upouuden kuin vanhemmankin musiikin kautta! Kun nyt kauden 2022–23 myötä päätän kauteni Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestarina, tunnen suurta iloa ja ylpeyttä orkesterin nykyisestä kukoistuksesta ja sen merkittävästä paikasta Suomen musiikkielämässä. Lämmin kiitos myös teille, rakas yleisö, osallistumisestanne, lämmöstänne ja rakkaudestanne musiikkiin. 

Lämpimästi tervetuloa konsertteihin, aina! 

Susanna Mälkki 
ylikapellimestari 

Konsertit verkkosivuilla.
Linkki pdf-konserttikalenteriin.