Susanna Mälkki credit Jiyang Chen

Chefdirigent Susanna Mälkkis hälsingar

Bästa publik,  

vem av oss hade för ett par år sedan kunnat ana vilka vändningar den moderna världen har ett bjuda åt oss och vårt samhälle. Musik i sig är ju tidlöst, men inte heller konsertlivet har besparats coronaårens undantagstillstånd. Vi är tacksamma över att musiken har kunnat fortsätta klinga med hjälp av digitala kontakter och varierande ensembler. Men vi har förstås storligen saknat vår publik.  

Om det finns en sak vi under dessa utmanande år har tagit in är det att musik har en social funktion. Hur viktigt är det inte att vi kan samlas, fysiskt, för att tillsammans dela upplevelser, andas in tystnad och erfara ljudens vibrationer. 

Under de gångna sex åren har vi undersökt världen - såväl det historiska förflutna som vår egen tid – med musiken som vår guide. Kulturlivets betydelse för identitet och samhälle har utgjort en röd tråd. Vill vi kika in genom dörrar som står öppna? Vill vi stanna upp för att se, höra, fundera, njuta? Vågar vi polemisera, ta lärdom, reflektera, vara närvarande?  

Målen för våra undersökningar har varit Frankrike, tyskspråkig kultur, Angloamerika, Italien, Asien och de slaviska länderna i hjärtat av Europa. Denna säsong vänder vi blicken och öronen mot framförallt vårt hemland Finland. HSO är en Sibelius-orkester, men finländsk musik är mycket mer än endast Sibelius. Programmet för detta år bjuder på en viss typs meny, och jag hoppas att man under kommande år fortsätter att presentera den finländska musikens diversitet med hjälp av såväl pinfärska som äldre kompositioner! Då jag i och med säsongen 2022–23 avslutar min period som chefdirigent för Helsingfors stadsorkester känner jag stor glädje och stolthet över att orkestern blomstrar och har en betydande plats i Finlands musikliv. Jag riktar ett varmt tack till er, kära publik, för att ni har deltagit i vår verksamhet, uttryckt er värme, och visat er kärlek till musik.  
 

Hjärtligt välkomna – alltid – till våra konserter!  

Susanna Mälkki 
chefdirigent 

 

Webbkonsertkalender.
PDF-konsertkalender.