Finlandia-talon avajaiset

Historia

Ennen Musiikkitalon valmistumista HKO esiintyi ja harjoitteli 40 vuoden ajan Finlandia-talossa. Alvar Aallon hohtavan marmoriluomuksen rakennusurakkaan liittyi merkittävä määrä poliittista kinastelua, ja talon rakentamista yritettiin moneen kertaan estää. Ongelmia aiheutti myös kysymys siitä, olisiko talo pitänyt rakentaa lähtökohtaisesti kongressi- vai konserttikäyttöön.

Finlandia-talon rakennustyöt alkoivat ja etenivät hyvin hitaasti 1960-luvun loppupuolella. HKO:n puhaltajat ottivat varaslähdön uudessa talossa konsertointiin esiintymällä Jorma Panulan johdolla harjannostajaisissa huhtikuussa 1970.

 

Avajaiskonsertti 2. joulukuuta vuonna 1971 soitettiin suomalaisin sävelin. HKO sai Isaac Sternin solistikseen Sibeliuksen viulukonserttoon. Ohjelmassa oli myös Sibeliuksen 1. sinfonia ja kaksi kantaesitystä: Aulis Sallisen 1. sinfonia ja Einojuhani Rautavaaran Meren tytär, solistinaan Mariaheidi Rautavaara. Helsingin kaupunginorkesterilla oli viimein oma konserttitalo käytössään.

 

Finlandia-talo avajaiset - HKO konsertissa

HKO esiintyy Finlandia-talon avajaisissa joulukuussa 1971
Valokuvaaja: Caj Bremer / HS / Lehtikuva (2.12.1971)

 

Finlandia-talo avajaiset - vierailta

Finlandia-talon avajaiskonsertissa 2. joulukuuta 1971 kutsuvierasyleisön joukossa olivat mm. Mika ja Marjatta Waltari sekä Rolf ja Sinikka Nevanlinna.

Valokuvaaja: Kari Hakli / Helsingin kaupunginmuseo

 

Finlandia-talo harjakaiset

Finlandia-talo harjannostajaispäivänä 23. Huhtikuuta 1970
Valokuvaaja: Heikki Wegelius/Lehtikuva (23.4.1970)