Ensimmäinen vappumatinea järjestetään

Historia

Vappumatinea on perinne, jonka aloitti jo Kajanuksen orkesteri ja jota jatketaan edelleen. Jo vuonna 1883 pidettiin vapunpäivänä Populäärikonsertti – vuoden 1884 päivämatineaa kuitenkin mainostettiin nimenomaan ”Wapunpäivän aamusoittajaisina”.

Matinea pidettiin alkuaikoina Palokunnantalolla, Seurahuoneella (nyk. Kaupungintalo) tai Kaivohuoneella, ja vuosien saatossa se vakiintui viimeksi mainittuun konserttipaikkaan. 1940-luvulla vappumatinea järjestettiin pääsääntöisesti konservatoriolla, ja aikanaan se siirtyi Finlandia-taloon.

Ohjelmistokaan ei ole vuosien varrella kovin radikaalisti muuttunut: muun muassa Porilaisten marssi on ollut mukana vuodesta 1889 lähtien. Wagnerin Lohengrin-alkusoittoakin on soitettu ainakin 1900-luvun alusta lähtien. Sibeliusta on soitettu lähes jokaisessa Vappumatineassa. Arthur Fuhrmannin sovitus Marianito Moresin Uno Tango -kappaleesta vakiintui ohjelmistoon vuonna 1976.

Lähde: Helsingin kaupunginorkesterin konserttitiedot Opas-tietokanta, Anu Fagerström & Kansalliskirjaston digitoidut sanomalehdet