Ekspressionismi
Ekspressionismi halusi tiivistää sanomansa välttämättömään. Kuulijan haluttiin kokevan taiteen välityksellä sen, mitä säveltäjä on kokenut.
Ekspressionismista yleisesti
Poliittinen tilanne oli ensimmäisen maailmansodan kynnyksellä Euroopassa kireä. Suurvallat kilpailivat teollisuuden mahdollistamista rikkauksista ja siirtomaista. Kaupungistuminen ja rahatalouteen siirtyminen olivat muuttaneet ihmisten elinympäristöä ja kulttuuria pysyvästi. Ekspressionismi syntyi ensin maalaustaiteen ilmiönä. Se oli estetiikaltaan eräänlainen romantiikan moderni jälkeläinen. Vaikka osa ajan näkemyksistä kapinoi romantiikan näkemyksiä vastaan, ekspressionismi halusi romantiikan tavoin ilmaista taiteilijan subjektiivista kokemusta tunkeutuen syvälle alitajuntaan ja tiedostamattomaan.
“Olen hyvin, hyvin paljon velkaa Mozartille; ja jos esimerkiksi opiskelee tapaani kirjoittaa jousikvartetille, ei voi epäillä etten olisi oppinut tätä suoraan Mozartilta. Ja olen ylpeä siitä!” -Arnold Schönberg
Musiikki ekspressionismissa
Länsimainen taidemusiikki levisi 1900-luvun alussa levytysten ja koulutuksen välityksellä ympäri maailmaa. Ensimmäistä kertaa kuunneltiin ei vain uusia vaan myös vanhoja sävellyksiä radiosta. Oma tyyli ja kyky erottua joukosta muodoistuivat säveltäjille tärkeiksi piirteiksi. Säveltäjät kuten Wagner, Mahler ja Richard Strauss olivat jo kolkutelleet tonaalisuuden äärirajoja teoksillaan.
Omasta mielestään seuraavan loogisen askeleen harmonian kehitykselle teki lähes itseoppinut säveltäjä Arnold Schönberg. Hän luopui seitsemään perussäveleen perustuvasta sävelasteikosta (toonika, tonaalisuus, duuri, molli) ja loi kahteentoista säveleen perustuvan samanarvoisen sävelen sävelrivin. 12 tasavertaista säveltä loivat säveltäjille uuden maailman. Harmonian raamittamat säännöt oli keksittävä uudestaan. Ajatus sävelten tasavertaisuudesta johti ennen pitkää rationaaliseen sävelten järjestämiseen. Syntyi Wienin toinen koulukunta.
Rytmi ekspressionismissa
Monimutkaisuutta ja epäsäännöllisyyttä.
Melodia ekspressionismissa
Yksi nuotti voi olla melodia.
Harmonia ekspressionismissa
Kaikki 12 säveltä.
Muoto ekspressionismissa
Muoto ekspressionismissa
Sointiväri ekspressionismissa
Sointiväri on keskeinen.
Dynamiikka ekspressionismissa
Äärirajoja etsimässä.
Ekspressionismin säveltäjiä
Ekspressionismin isänä musiikissa pidetään lähes itseoppinutta säveltäjää Arnold Schönbergiä. Hän ja hänen oppilaansa muodostivat niin sanotun Wienin toisen koulukunnan. Epävirallisesti Haydn, Mozart ja Beethoven olisivat olleet ensimmäinen koulukunta.

Arnold Schönberg

Alban Berg
