Klassismi
Klassismi toi mukanaan tieteen ja uusien keksintöjen tuomat näköalat. Valistuksen ajan filosofit haastoivat vallalla ollevia maailmankuvia. Kepeä rokokoo ja muodon täydellisyyden ihannointi antoivat leimansa niin ihmiskuntaan kuin musiikkiin.
Klassismista yleisesti
Tieteen ja järjen ihannoinnin myötä moraalinen pohdinta alkoi nousta uskonnon antamien vastausten rinnalle. Kirkko ja hengellisyys eivät välttämättä tarkoittaneet samaa asiaa. Musiikin ilmiöitä alettiin tutkia ja nimetä teoreettisin silmin. Porvariston vaurastuessa kamarimusiikki yleistyi kotimusisoinnin levitessä yleiseksi ajanvietteeksi. Soittotaito ei ollut enää vain aateliston, vaan myös porvariston joukossa lukutaitoon verrattavissa oleva yleissivistyksen merkki. Asiantuntevalle yleisölle kelpasi vain aito ja omaperäinen sävellys.
Kaikki tietomme alkaa aisteista, jatkaa sitten ymmärrykseen ja päättyy järjellä. Ei ole korkeampaa kuin järki. -Immanuel Kant
Musiikki klassismissa
Valistuksen aika laittoi myös musiikin tieteen suurennuslasin alle. Musiikin teoria alkoi määritellä yleisiä musiikissa ilmeneviä piirteitä säännöiksi. Syntyi Jean-Jacques Roussean Musiikkisanasto ja Jean-Philippe Rameaun Harmoniatraktaatti. Basso continuon sijaan basso- ja harmoniastemmoja alettiin kirjoittaa tarkemmin, ja vähitellen harmoniasoittimet alkoivat väistyä jousi- ja puhallinsoittimien tieltä. Syntyi käytäntö kapellimestarin johtamasta orkesterista. Klassinen sonaatti, konsertto ja sinfonia saavat muotonsa.
"Barokkimusiikki on sellaista, minkä harmonia on sekava, ylikyllästetty sävellajivaihdoksilla ja riitasoinnuilla, jännitteinen laulu ei ole luonnollista, äänenpuhtaus kömpelöä ja liikkuminen pakotettua." -Jean-Jacques Rousseau
Rytmi klassismissa
Yksityiskohtainen säestys tarkentaa rytmiä.
Melodia klassismissa
Muodon ja teemojen aika.
Harmonia klassismissa
Harmoniassa näkyy sääntöjen noudattaminen tai niiden rikkominen.
Muoto klassismissa
Täydellinen muoto on kauneutta.
Sointiväri klassismissa
Orkesterin kokoonpano vakiintuu.
Dynamiikka klassismissa
Crescendon ja diminuendon käyttö.
Klassismin soittimia
1700-luvun alussa syntynyt klarinetti yleistyi 1700-luvun lopussa orkesterisoittimeksi. Pianoforte syrjäytti cembalot ja klavikordit. Poikkihuilua alettiin käyttää nokkahuilun sijaan. Jousisoittimet saivat nykyisen muotonsa.

Klarinetti

Pianoforte
Klassismin säveltäjiä
Klassismin ajan säveltäjistä lisänimeltään Papa Haydn vaikutti laajalla tuotannollaan nykysinfonian syntyyn sekä loi pohjaa musiikin teorialle. Ihmelapsi Mozart mullisti oopperamaailman saksankielisyydellä. Beethovenin tapa kirjoittaa sinfoniaorkesterille aloitti uuden aikakauden. Säveltäjää kutsutaan viimeiseksi klassikoksi ja ensimmäiseksi romantikoksi.

Joseph Haydn

Wolfgang Amadeus Mozart
