Jayanthi Kumaresh

Horisontti: Jayanthi Kumaresh

La 08/06/2024 18:00 - 20:00
7.00€
20.00€

Esittely

Kesäkuussa järjestettävä kolmas Horisontti-sarjan konsertti keskittyy intialaiseen musiikkiin, kun HKO kutsuu veenavirtuoosi Jayanthi Kumareshin musisoimaan yhdessä orkesterin muusikoiden kanssa.

Horisontti-sarjan konsertissa esiintyy kuudennen polven veenavirtuoosi, tohtori Jayanthi Kumaresh ja tabla-mestari Pramath Kiran yhdessä Helsingin kaupunginorkesterin muusikoiden kanssa. Saraswati-veena on Intian kansallinen soitin, jolla on juuret Etelä-Intiassa. Rumpusoitin tabla taas on tärkeä osa intialaista klassista musiikkia. Soittimet sulautuvat HKO:sta muodostettuun ensembleen, jossa soivat huilu, oboe, fagotti, alttoviulu ja sello.

Konsertin aikana soittimet pääsevät vuorovaikuttamaan toistensa kanssa. Ilta huipentuu yhteistyön voimaa symboloivaan finaaliin, joka juhlistaa musiikillista moninaisuutta. 

Horisontti-sarja on tuotettu HKO:n ja MiklagardArtsin yhteistyönä ja sen on kuratoinut Ceyda Berk-Söderblom. Konsertin jälkeen yleisö on tervetullut keskustelemaan Jayanthi Kumareshin ja Pramath Kiranin kanssa. 

Jayanthi Kumaresh

Kuudennen polven veenavirtuoosi, tohtori Jayanthi Kumaresh, aloitti Intian kansallissoittimen, saraswati-veenan soiton kolmevuotiaana. 37-vuotisen uransa aikana hänet on palkittu lukuisilla palkinnoilla, ja hän on esiintynyt monilla kansainvälisillä festivaaleilla. Hänen soittoaan on voinut kuulla esimerkiksi BBC Promseilla ja YK:n päämajassa New Yorkissa. Hänen Youtube-sarjansa on saanut yli 2,5 miljoonaa näyttökertaa sosiaalisessa mediassa. Videoilla hän selittää intialaista klassista musiikkia yleisölleen ympäri maailman. Hänen perustamassaan, verkossa toimivassa Veena-akatemiassa on tuhansia eri-ikäisiä opiskelijoita yli 15 eri maasta. 

Pramath Kiran

Vidwan Sri. S. G. Pramath Kiran on yksi Etelä-Intian kysytyimmistä perkussionisteista. Lisäksi hänet tunnetaan musiikkituottajana ja ääni-insinöörinä. Hänen musiikillinen uransa alkoi hyvin varhain Intian klassiseen musiikkiin tutustumisella. Hän opiskeli tablan soittoa Pt. Udayraj Karpurin johdolla. Myöhemmin hänen opettajanaan toimi Vidwan Anoor Ananthakrishnan, jonka johdolla hän opiskeli myös munniharpun soittamista. Kiran on laajentanut musiikillisia horisontteja soittamalla esimerkiksi djembeä, congarumpuja ja cajonia kunkin instrumentin perinteisellä tyylillä. Hän on myös tuonut afrokuubalaisia perkussioita ja rytmirakenteita Intian klassiseen musiikkiin. Kiran on tehnyt yhteistyötä lukuisien maailmankuulujen artistien kanssa musiikkifestivaaleilla kansainvälisesti ja Intiassa. 

Taiteilijat

Jayanthi Kumaresh
veena
Pramath Kiran
tabla ja munniharppu
Elina Raijas
huilu
Hannu Perttilä
oboe
Noora Van Dok
fagotti
Mariette Reefman
alttoviulu
Aslıhan Gençgönül
sello
Kamarimusiikki
Paavo-sali
Jayanthi Kumaresh
Pramath Kiran
Elina Raijas
Hannu Perttilä
Noora Van Dok
Mariette Reefman
Aslıhan Gençgönül