Jayanthi Kumaresh

Horisont: Jayanthi Kumaresh

lör 08/06/2024 18:00 - 20:00
7.00€
20.00€

Presentation

I juni arrangeras den tredje Horisont-konserten och denna gång fokuserar vi på indisk musik. HSO har inbjudit en respekterad vinã-virtuos att uppträda med musiker ur orkestern.

I Horisont-seriens kommande konsert uppträder doktor Jayanthi Kumaresh, tredje generationens vinã-virtuos, och tabla-mästare Pramath Kiran tillsammans med musiker från Helsingfors stadsorkester. 

Saraswati vinã är Indiens nationalinstrument och har sina rötter i Sydindien. Tabla är ett slagverk som har en central roll i den klassiska indiska musiken. Instrumenten smälter samman med en ensemble som består av musiker ur HSO. Ensemblen spelar flöjt, oboe, fagott, altviolin och cello. 

Under konserten är instrumenten i växelverkan med varandra. Kvällen kulminerar i en final som symboliserar samarbete och hyllar musikalisk mångfald. 

Horisont-serien är samproducerad av HSO och MiklagardArts. Konsertseriens kurator är Ceyda Berk-Söderblom. Efter konserten är publiken välkommen att samtala med Jayanhti Kumaresh och Pramath Kiran.

Jayanthi Kumaresh

Doktor Jayanthi Kumaresh är vinã-virtuos i sjätte generationen. Hon började spela Indiens nationalinstrument då hon var tre år gammal. Under sin 37 år långa karriär har hon belönats med flera pris och uppträtt på flera internationella festivaler. Hon har konserterar på bl.a. BBC Proms och i FN:s högkvarter i New York. Hennes Youtube-serie har fått över 2,5 miljoner visningar. I seriens videon berättar hon om klassisk musik för sina följare jorden runt. Hon har även grundat Vinã-akademin, ett  undervisningsforum på nätet som har studerande i olika ålder från över 15 länder.

Pramath Kiran

Vidwan Sri. S. G. Pramath Kiran är en av Sydindiens mest efterfrågade perkussionister. Han är även känd som musikproducent och ljudingenjör. Hans musikaliska karriär inleddes mycket tidigt då han lärde känna klassisk indisk musik. Han studerade tabla under ledning av maestro Pt. Udayraj Karpur. Senare studerade han för Vidwan Anoor Ananthakrishnan och lärde sig spela även munharpa. 

Kiran har utvidgat sina musikaliska horisonter genom att spela bland annat djembe, congas och cajón. Han har också hämtat afrokubanska slaginstrument och rytmstrukturer till klassisk indisk musik. Han har samarbetat med otaliga världsberömda artister på musikfestivaler såväl jorden runt som i Indien. 

Konstnärer

Jayanthi Kumaresh
vinã
Pramath Kiran
tabla och mungiga
Elina Raijas
flute
Hannu Perttilä
oboe
Noora Van Dok
bassoon
Mariette Reefman
viola
Aslıhan Gençgönül
cello
Kammarmusik
Paavo-salen
Jayanthi Kumaresh
Pramath Kiran
Elina Raijas
Hannu Perttilä
Noora Van Dok
Mariette Reefman
Aslıhan Gençgönül