Musica nova Helsinki

Pe 14/02/2025 19:00 - 21:00
6.50€
49.50€

Esittely

Verkostot, hierarkiat, organismit, rituaalit, luottamus, riippuvaisuus. Musica nova Helsinki -festivaali kartoittaa, mitä voi syntyä yksilöiden välille.

Verkostot, hierarkiat, organismit, rituaalit, ekosysteemit, luottamus, riippuvaisuus. Musica nova Helsinki -festivaali kartoittaa, mitä kaikkea voi syntyä yksilöiden välille. 
Esimerkiksi sinfoniaorkesterissa – yhteisössä, jossa muusikot luovat yhdessä rikkaasti resonoivan musiikillisen maailman. Konsertin säveltäjät lähestyvät kukin omalla tavallaan orkesterin kerrostumia, soitinryhmiä, sointivärejä, tekstuureja ja viritysjärjestelmiä. 

Carolin Widmann

Viulisti Carolin Widmann (s. 1976, München) tunnetaan tarttuvan tutkivasta lähestymistavastaan nykyklassiseen musiikkiin, ja hänen monipuolinen repertuaarinsa ulottuu kamarimusiikkiin, periodisoittimiin ja viulukirjallisuuden suuriin konserttoihin. Widmann esiintyy ympäri maailmaa sooloresitaaleissaan ja orkesterien solistina sekä myös liidaajana eli johtaen muita soittajia oman viulunsa takaa. 

Kaudella 2024–2025 Widmann tekee debyyttinsä Helsingin kaupunginorkesterin lisäksi muun muassa yhdysvaltalaisen Philadelphian orkesterin, Skotlannin kuninkaallisen kansallisorkesterin, eteläkorealaisen Soulin filharmonisen orkesterin ja Tanskan kansallisen sinfoniaorkesterin solistina. Hänen konserttikautensa muita kohokohtia ovat esiintymiset Barcelonan sinfoniaorkesterin, BBC:n Walesin kansallisorkesterin, Pariisin kamariorkesterin ja stuttgartilaisen SWR-sinfoniaorkesterin kanssa. Widmannia kuullaan myös resitaaleissaan Pierre Boulez -salissa Berliinissä sekä paluuvierailulla Frankfurtin Alte Oper -konserttitalossa. 

Carolin Widmann opiskeli Kölnissä, Bostonissa ja Lontoon Guildhall School of Music and Drama -korkeakoulussa, joissa hänen opettajiaan olivat Igor Ozim, Michèle Auclair ja David Takeno. Vuodesta 2006 Widmann on toiminut viulunsoiton professorina Leipzigin musiikki- ja teatterikorkeakoulussa. Hän on italialaisen Arturo Toscanini -säätiön residenssitaiteilija vuosina 2024–2025.

Widmannille myönnettiin vuonna 2017 saksalainen Baijerin osavaltion musiikin palkinto ja kansainvälinen klassisen musiikin konserttokategorian International Classical Music Award eli ICMA-palkinto levytyksestään Euroopan kamariorkesterin kanssa. Vuonna 2013 Widmann oli ICMA:n Vuoden taiteilija. ICMA:n verkkosivujen mukaan ”saksalaisviulistista on tullut yksi aikamme merkittävistä – ja tinkimättömimmistä – musiikkihahmoista”.
 

André de Ridder 

Kapellimestari André de Ridder (s. 1971, Saksa) toimii Freiburgin teatterin ja sen perinteikkään filharmonisen orkesterin taiteellisena johtajana Freiburg im Breisgaussa. De Ridderin monipuolinen ohjelmisto ulottuu barokista nykyklassiseen ja popmusiikkiin, ja hän on suosittu kapellimestarivierailija orkestereissa ja oopperataloissa ympäri maailmaa. De Ridder on johtanut muun muassa Alankomaiden kuninkaallista Concertgebouw-orkesteria, Berliinin saksalaista sinfoniaorkesteria, Chicagon sinfoniaorkesteria, pariisilaista Ensemble Intercontemporain -kamariorkesteria ja Uuden Seelannin sinfoniaorkesteria sekä oopperan saralla useita maailman ensiesityksiä. Hän oli Musica Nova Helsinki -tapahtuman taiteellisena johtajana vuosina 2017–2021.

De Ridder tunnetaan tyylirajoja haastavista hankkeistaan. Hän tuo pop-taustaisia artisteja ja elokuvien soundtrackeja orkesterimusiikin maailmaan ja on johtanut esimerkiksi Stanley Kubrickin 2001: Avaruusseikkailun Lontoon Southbank Centre -taidekeskuksessa ja Australiassa Sydneyn oopperatalossa. Freiburgin teatterin kanssa de Ridder on toteuttanut Game On: Zauberflöte -tuotannon, jossa historian saatossa lukemattomina muunnelmina esitetty Mozartin Taikahuilu-ooppera on 3D-mallintamisen ja tekoälyn tuella kiepautettu visuaaliseksi, yleisöä osallistavaksi tietokonepeliksi. 

Kaudella 2024–2025 de Ridderin kalenterissa on Helsingin kaupunginorkesterin paluuvierailun lisäksi esiintymiset muun muassa BBC:n konserttiorkesterin, Brysselin filharmonikkojen, saksalaisen Junge Deutsche Philharmonie -orkesterin, Irlannin kansallisorkesterin, Lyonin kansallisorkesterin, Ranskan radion sinfoniaorkesterin, Uuden Seelannin sinfoniaorkesterin ja Zürichin Tonhalle-orkesterin kanssa. 

André De Ridder opiskeli Berliinissä, Wienissä ja Lontoossa muun muassa Leopold Hagerin ja Sir Colin Davisin johdolla.

 

Taiteilijat

André de Ridder
kapellimestari
Carolin Widmann
viulu

Ohjelma

    19:00
    Lisa Streich
    ISHJÄRTA (ekS)
    Rebecca Saunders
    Still (ekS)
    Bára Gísladóttir
    ÓS (ekS)
    Piyawat Louilarpprasert
    Ptera (ekS)
    21:00
    Olli Virtaperko
    Aarre sinfoniaorkesterille ja Musiikkitalon uruille, Helsinki-variaatiot (ke.)
Sarja IV
André de Ridder
Carolin Widmann
Lisa Streich
ISHJÄRTA (ekS)
Rebecca Saunders
Still (ekS)
Bára Gísladóttir
ÓS (ekS)
Piyawat Louilarpprasert
Ptera (ekS)
Olli Virtaperko
Aarre sinfoniaorkesterille ja Musiikkitalon uruille, Helsinki-variaatiot (ke.)