Night prayers

Ke 17/03/2021 21:00 - 22:15
vapaa pääsy

Esittely

Saksofonisti Jukka Perko ja HKO:n kamarimusiikkikokoonpano Jan Söderblomin johdolla kutsuvat hiljentymään Gia Kantšelin ja Arnold Schönbergin sävelten äärelle.

Maaliskuun puolivälissä 2020 konserttisalit ympäri maailman sulkivat ovensa koronavirusepidemian taltuttamiseksi tehtyjen kokoontumisrajoitusten vuoksi, myös Helsingissä. Tuhansien kollegoidensa tavoin HKO:n muusikot päättivät tuolloin yhteistuumin pitää musiikin soimassa järjestämällä sarjan suorana striimattuja kamarimusiikkikonsertteja. Missä tilanteessa ovat helsinkiläiset, suomalaiset ja koko ihmiskunta vuotta myöhemmin?

Gia Kantšelin musiikkiin on kerrostunut muistumia ”kadotetusta kauneudesta, menneistä taisteluista, pirstoutuneesta onnesta ja loppuun käytetystä kärsimyksestä". (Hans-Klaus Jungheinrich, ECM) 

 

Gia Kantšeli: Night Prayers

Georgialainen Gia Kantšeli (1935–2019) aloitti säveltäjänuransa vasta 24-vuotiaana löydettyään Igor Stravinskin musiikin, mutta murtautui nopeasti Georgian suosituimpien elokuvasäveltäjien joukkoon jo 1960-luvun alussa. Kantšelin teoksia esitettiin myös Yhdysvalloissa pitkin 1970-lukua, kunnes kulttuurivaihto Neuvostoliiton kanssa katkaistiin. Kantšelin suosio puhkesi kansainväliseen kukoistukseen levy-yhtiö ECM:n aloitettua 1900-luvulla hänen tuotantonsa laajamittaisen tallentamisen. Belgiassa asuessaankin hän työskenteli elämänsä loppuun saakka maansa musiikin hyväksi.

Kantšelin sävellysluettelo kattaa musiikkia yhteensä 40 elokuvaan, seitsemän sinfoniaa, oopperan Music for the Living sekä kamarimusiikkia ja konserttoja vaihteleville kokoonpanoille. Kuten Sofia Gubaidulina, Arvo Pärt ja Alfred Schnittke, myös Kantšeli kapinoi koneistoa vastaan lisäämällä musiikkiinsa hengellistä sisältöä.

Jos Kantšelin tunnuspiirteet olisi typistettävä muutamaan sanaan, harras minimalismi kuvaisi tyyliä ehkä parhaiten. Kantšelin verkkaisesti vaihtuvissa kolmisointuharmonioissa, melankolisissa melodioissa ja usein ääninauhalta orkesteriin yhdistyvissä lauluäänissä huokuu eräänlainen lohduttomuuden aavemainen varjo. Tunnelmassa on aavistuksenomaisia enteitä menneistä menetyksistä ja ehtyvästä elämänlangasta, jonka vaimea liekki lepattaa kaukana tunnelin päässä.

Night Prayers sopraanosaksofonille ja jousiorkesterille on viimeinen osa neljän teoksen kokonaisuudesta A Life Without Christmas (1990–1995), jonka jokainen kappale kantaa eri vuorokaudelle omistetun rukouksen nimeä. Night Prayers huipentuu saksofonin pakkomielteisesti inttämään, kaukasialaisesta kansanmusiikista periytyvään motiiviin ja siihen ääninauhalta vastaavan kuoron kaoottiseen kaikuun. Yhtäkkiä kaikki katkeaa. Jäljelle jää vain poikasopraanon vaimea vaikerrus: ”Syvyydestä minä huudan sinua, Herra…”

 

Arnold Schönberg: Verklärte Nacht op. 4

On sanottu, että Arnold Schönbergin (1867–1951) musiikkia arvostetaan enemmän kuin rakastetaan. On totta, että hänet muistetaan ennen kaikkea varhaisen modernismin johtohahmona, jonka teorioihin pohjautuva sävellystapa lopulta vapautti lähes kaiken eurooppalaisen taidemusiikin kolmesataavuotisesta duurien ja mollien kahleista. On myös totta, että vaikka hänen tuotantonsa kasvoi lopulta 50 opusnumeron kokoiseksi, hänen varhaiset teoksensa nauttivat huomattavasti suurempaa suosiota kuin ankaralla systemaattisuudella sävelletty 12-sävelmusiikki.

Schönbergin ensimmäinen merkkiteos, myöhäisromantiikan tyyliä edustava sävelruno Verklärte Nacht op. 4 (Kirkastettu yö, 1899) on hänen kiistatta esitetyin – ja rakastetuin – kappaleensa. Teos perustuu 1800-luvun lopulla suurta suosiota nauttineen Richard Dehmelin tekstiin kokoelmasta Weib und Welt (Nainen ja maailma), jonka tunnelmaan Schönbergin istutti musiikkinsa pilkuntarkasti. Schönberg muokkasi alunperin jousisekstetolle syntyneen teoksen vuonna 1917 jousiorkesterille, ja korjasi sitä vielä vuonna 1943 uusilla tempomerkinnöillä.

Soitettuna runo kuulostaa tarinalta täynnä tapahtumia, mutta luettuna sen tekemä vaikutus tuntuu jopa tahallisen vähäeleiseltä: Mies ja nainen, rakastavaiset, ovat kävelyllä. Jokin painaa naisen mieltä. Hän paljastaa miehelle, että hänellä on ollut lyhyt suhde ennen tämän tapaamista, minkä seurauksena hän odottaa aviotonta lasta. Mies ottaa tiedon tyynesti vastaan, ilmoittaa rakastavansa naista kaikesta huolimatta, ja että hän on valmis lapsen isäksi – kimmeltäväthän tähdetkin taivaalla niin kirkkaasti.

Teos joutui odottamaan kantaesitystään yli kolme vuotta. Silloinkin se otettiin kylmästi vastaan. Syynä oli nirsoksi tiedetty Wienin musiikin yhdistys, jonka mukaan teos edusti liiallista modernistisuutta. Erityisesti yksi teoksessa esiintyvä sointu rikkoi hyvän sävellystavan sääntöjä niin karkeasti, ettei yhdistys osannut edes luokitella sitä. ”Mitä ei ole olemassa, sitä ei voi soittaa”, Schönberg totesi. Nykykuulijan korva tuskin osaa tuota sointua edes erotella, mutta se toistuu teoksessa kolmasti ja aina silloin, kun runon kuvaama ahdistus kasvaa piinallisimmilleen.

Jaani Länsiö

Taiteilijat

 • Jukka Perko

  saksofoni

 • Jan Söderblom

  viulu, johtaja

 • Pekka Kauppinen

  viulu

 • Anna-Leena Haikola

  viulu

 • Essi Höglund

  viulu

 • Torsten Tiebout

  alttoviulu

 • Hajnalka Standi-Pulakka

  alttoviulu

 • Tuomas Ylinen

  sello

 • Inkeri Eirola

  sello

 • Ville Väätäinen

  kontrabasso

Ohjelma

 • 21.00
  Gia Kantšeli 

  Night Prayers, From Life  Without Christmas  

 • 22.15
  Arnold Schönberg

  Verklärte Nacht

Usein kysyttyä

Voinko ottaa orkesterista valokuvia?

Voit ottaa kuvia ennen konserttia ja konsertin jälkeen. Konsertin ajan toivomme sinun rentoutuvan kuuntelemaan soittoamme. Näin takaat työrauhan meille ja rauhallisen konserttielämyksen muille kuulijoille.

Kuinka pukeudun konserttiin?

Pukeudu niin, että viihdyt. Pukukoodi on vain orkesterilla.

Millaiset ovat turvallisuusohjeet Musiikkitalossa syksyllä 2020?
 

Syksyn turvatoimet

Lämpimästi tervetuloa Musiikkitaloon! Syksyllä meillä järjestetään monia hienoja konsertteja, ja toivomme, että saat nauttia elämyksestä ilman ylimääräistä huolta. Tästä syystä haluamme kertoa jo ennakkoon konsertin turvatoimista.

Me noudatamme Musiikkitalossa kaikkia viranomaisten ohjeistuksia. Niiden lisäksi meillä on omia tarkempia varotoimia, jotka ovat tuttuja muun muassa kaupoista ja museoista. Ohjeistamme toimintaa paikan päällä näkyvästi ja selkeästi.

Seuraavassa muutamia ohjeita, joihin toivomme sinun tutustuvan jo ennen Musiikkitaloon saapumista:

 

Älä tule Musiikkitaloon sairaana

Jääthän kotiin pienestäkin flunssaoireilusta. Olemme laajentaneet pääsylippujen palautuskäytäntöä, ja voit vaihtaa lippusi toiseen konserttiin soittamalla lipunmyyntiin vielä konserttipäivänä klo 11 mennessä. Katso tarkemmat ohjeet alta.

 

Saavu ajoissa

Turvatoimista johtuen saapuminen ja Musiikkitalossa liikkuminen voi olla tavallista hitaampaa. Varaathan siksi saapumiseen riittävästi aikaa.

 

Hengityssuojain ja suojakäsineet

Jos haluat käyttää konsertissa hengityssuojainta tai suojakäsineitä, suosittelemme ottamaan ne mukaan itse. Tarvittaessa saat ne myös maksutta info-pisteestämme lipunmyynnin vierestä.

 

Muista turvaväli

Pidäthän turvaväliä muihin asiakkaisiin. Muista tämä erityisesti jonottaessasi esimerkiksi hissiin, naulakkoon, kahvilaan tai konserttisaliin.

 

Naulakkoon jätetään vain isot kantamukset

Koronatilanteen vuoksi ulkovaatteet saa ottaa mukaan konserttisaliin, ja suosittelemmekin näin tekemään, jotta vältämme naulakon ruuhkautumisen ennen ja jälkeen konserttia. Suuret laukut on kuitenkin jätettävä naulakkoon.

Naulakko on poikkeusaikana maksuton.

 

Konserttisalissa istutaan turvavälein

Konserttisalissa istutaan siten, että jokaisen kuulijan väliin jää 1–2 metrin turvaväli. Huomioithan, että istumapaikkaa ei saa saa oma-aloitteisesti vaihtaa, vaan sinun tulee istua sillä paikalla, joka pääsylippuun on merkitty. Konserttisalista poistutaan rivi kerrallaan henkilökunnan ohjeita noudattaen.

 

Huolehdi käsihygieniasta

Käytä käsien desinfiointiautomaatteja heti sisäänkäyntien yhteydessä. Seuraa opasteita lähimmälle käsienpesupisteelle. Muista myös yskiä oikeaoppisesti hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan.

 

Tervetuloa!

Pian pääset uppoutumaan musiikkiin. Sydämellisesti tervetuloa Musiikkitaloon!

 

Konserttilipun vaihtaminen sairastapauksessa

Musiikkitalon lipunmyynti vastaanottaa peruutusilmoituksia arkisin ma–pe klo 9–11 välisenä aikana puhelimitse: 020 7070 437 (soittajahinnat alla). Ilmoitus peruutuksesta tulee tehdä puhelimitse viimeistään konserttipäivänä klo 11 mennessä.

Peruttu lippu vaihdetaan toiseen Helsingin kaupunginorkesterin konserttiin saatavuuden mukaan, jolloin myös hintakategoria voi vaihtua ilman hyvitystä. Mikäli et halua valita vaihtokonserttia heti, saat vaihdossa ns. avoimen konserttilipun, joka on voimassa vuoden. Avoin lippu tulee vaihtaa varsinaiseen konserttilippuun Musiikkitalon lipunmyynnissä lipun voimassaoloaikana.

Palvelun sujuvoittamiseksi, tutustuthan etukäteen tuleviin konsertteihimme verkkosivuillamme www.helsinginkaupunginorkesteri.fi/konsertit

 

Soittajahinnat:

Kiinteästä verkosta: 8,35 snt/puh + 7,02 snt/min

Matkapuhelimesta: 8,35 snt/puh + 17,17 snt/min

Ulkomailta: tavallinen ulkomaanpuheluhinta

 

SAAPUMINEN MUSIIKKITALOON 
Lue lisää.

LÄHIN MAKSULLINEN PYSÄKÖINTIHALLI 
Q-Park Finlandia, Karamzininkatu 2, lämmitetty halli, kameravalvonta, 650 autopaikkaa, kävelytunneli Musiikkitaloon. 

KONSERTTISALI 
Helsingin kaupunginorkesteri toimii LPR-Arkkitehdit Oy:n suunnittelemassa Musiikkitalossa. Musiikkitalon konserttisalissa on käytössä kolme hintaluokkaa. Lisätietoa Musiikkitalon verkkosivuilta. 
KATSOMOKARTTA PERMANTO
KATSOMOKARTTA PARVI

RAVINTOLA 
Konserttien tarjoilut osoitteesta Restis-sovelluksesta 
tai puhelimitse numerosta 020 762 4862. 

Musiikkitalon konserttitarjoilu- ja ravintolapalveluista vastaa Restel Tapahtumaravintolat.
Tilaa konserttitarjoilut etukäteen verkkokaupasta väliajalle, ennen konserttia tai nautittavaksi vasta esityksen jälkeen, niin voit nauttia tarjoilut rauhassa omassa pöydässäsi jonottamisen sijasta.
Restelin verkkokauppa on ympäri vuorokauden, tutustu valikoimaan Restis-sovelluksessa. Tilaukset myös puhelimitse 020 762 4862, ma-pe klo 8-17 tai ravintolat.musiikkitalo@restel.fi