Uusiin maailmoihin

Ke 05/03/2025 19:00 - 21:00
6.50€
49.50€

Esittely

Nyt mennään! Rokokoo-luuppien kieputtamana aurinkokunnan kiertoradoille, arvoviulun matkassa halki vuosisatojen ja tulivuori Etnan maanalaisiin uumeniin.

Nyt mennään! Rokokoo-luuppien kieputtamana aurinkokunnan kiertoradoille, italialaisen arvoviulun matkassa halki vuosisatojen ja syvälle tulivuori Etnan maanalaisiin uumeniin, missä maan sisuksissa asuva jumala herää. Perillä odottaa Antonín Dvořákin rakastettu sinfonia Uudesta maailmasta, jonka kuuluisassa kehtolaulussa englannintorvi silittelee lempeästi sielua. 

Antonín Dvořák: Sinfonia nro 9 e-molli op. 95 "Uudesta maailmasta" 

Syyskuussa 1892 Antonín Dvořák (1841–1904) saapui perheineen Yhdysvaltoihin. Hän oli ottanut vastaan viran New Yorkin National Conservatoryn johtajana. Dvořák piti työstään, mutta kärsi koti-ikävästä ja palasi Eurooppaan keväällä 1895. 

Kausi Yhdysvalloissa oli tuottelias: syntyi sellokonsertto ja F-duuri-kvartetto, sonatiini ja kantaatti The American Flag. Vuonna 1893 valmistui e-molli-sinfonia, joka sai kantaesityksensä New Yorkissa saman vuoden joulukuussa. Kirjeessä kustantajalleen Dvořák kertoi: ”Sanomalehtien mukaan kukaan säveltäjä ei vielä ole kokenut tällaista menestystä. Aplodit olivat niin valtavat, että minun piti astua esiin ja ottaa vastaan suosionosoitukset ikään kuin olisin joku kuningas.”

Dvořák oli tutustunut alkuperäisväestön ja afrikkalaisamerikkalaisten lauluihin ja tansseihin. Niiden pohjalta, hän sanoi innostuneena, voisi luoda aivan oman amerikkalaisen taidemusiikin. E-molli-sinfoniassa Dvořák halusi vangita jotakin alkuperäisen musiikin hengestä. Suoria melodisia lainoja hän vältti. Tästä huolimatta hitaan osa melodiaa on usein pidetty aitona spirituaalina. Itse asiassa Dvořákin oppilas William Arms Fisher laati melodiaan tekstin, jolloin siitä tuli suosittu laulu Goin’ Home

On myös esitetty, että jotkut sävelaiheet liittyvät H.W. Longfellown Hiawathan laulu -runoelman tapahtumiin. Tämä voi pitää paikkansa, mutta sekään ei vaikuta musiikin etnografiseen profiiliin. Leonard Bernstein on todennut: sinfonian Uudesta maailmasta sävelsi Vanhasta maailmasta tullut säveltäjä, joka hallitsi Vanhan maailman perinteen. Toisin sanoen teos on vankasti juurtunut eurooppalaiseen taidemusiikkiin ja böömiläisiin sävelmaisemiin. Tähän nähden on loogista, että kun esimerkiksi Charles Ives ja Florence Price ottivat sen esikuvaksi esikoissinfonioilleen (1902 ja 1932) tuloksena ei syntynyt Dvořákin peräänkuuluttama oma amerikkalainen sävel vaan lähinnä Dvořákia. Vasta myöhemmin molemmat säveltäjät kehittivät omat tapansa säveltää niin sanottua amerikkalaista orkesterimusiikkia. 

Christian Holmqvist 

Dalia Stasevska

Dalia Stasevska (s. 1984) on vakiinnuttanut asemansa merkittävää kansainvälistä uraa tekevien suomalaiskapellimestarien joukossa. Dynaamisena ja karismaattisena muusikkona tunnettu Stasevska toimii Sinfonia Lahden ylikapellimestarina sekä BBC:n sinfoniaorkesterin päävierailijana, ja hän on usein esiintynyt maailman tärkeimmässä klassisen musiikin tapahtumassa BBC Proms -festivaaleilla.

Kaudella 2024–2025 Dalia Stasevska vierailee Pariisin orkesterin, roomalaisen Accademia Nazionale di Santa Cecilia -orkesterin, Oslon ja Dresdenin filharmonikkojen, Ruotsin radion sinfoniaorkesterin ja Tukholman kuninkaallisen filharmonisen orkesterin edessä. Pohjois-Amerikassa hän johtaa uusintavierailulla esimerkiksi Philadelphian orkesteria sekä San Franciscon ja Montrealin sinfoniaorkestereita ja tekee ensiesiintymisensä Miami Beachin New World Symphony -orkesterin kapellimestarina.



Ukrainassa syntynyt ja viisivuotiaana Suomeen muuttanut Dalia Stasevska aloitti musiikinopiskelun Tampereen konservatoriossa instrumenttinaan viulu. Sibelius-Akatemiassa hän opiskeli viulun- ja alttoviulunsoittoa sekä orkesterinjohtoa, josta innostui soittaessaan Jorma Panulan maineikkaan kapellimestariluokan harjoitusorkesterissa. Nähtyään Eva Ollikaisen orkesterin edessä Stasevska ymmärsi löytäneensä intohimonsa ja lamppu syttyi: myös nainen voi olla kapellimestari! Stasevskan orkesterinjohdon opettajina toimivat muun muassa Jorma Panula ja Leif Segerstam.



Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi myönsi lokakuussa 2021 Dalia Stasevskalle Prinsessa Olgan ritarikunnan III luokan kunniamerkin merkittävästä henkilökohtaisesta panoksesta maan arvostuksen ja kansainvälisen yhteistyön edistämisessä sekä historiallis-kulttuurisen perinnön tunnetuksi tekemisessä. Helmikuusta 2022 lähtien Stasevska on aktiivisesti tukenut Ukrainaa varainkeruu- ja avustuskuljetushankkeissa.

Taiteilijat

Dalia Stasevska
kapellimestari
Elina Vähälä
viulu

Ohjelma

    19:00
    Missy Mazzoli
    Sinfonia (for Orbiting Spheres)
    Samy Moussa
    Konsertto viululle ja orkesterille "Adrano" (ekS)
    John Corigliano
    Chaconne viulukonsertosta The Red Violin
    21:00
    Antonín Dvořák
    Sinfonia nro 9 ”Uudesta maailmasta”
Sarja I
Dalia Stasevska
Elina Vähälä
Missy Mazzoli
Sinfonia (for Orbiting Spheres)
Samy Moussa
Konsertto viululle ja orkesterille "Adrano" (ekS)
John Corigliano
Chaconne viulukonsertosta The Red Violin
Antonín Dvořák
Sinfonia nro 9 ”Uudesta maailmasta”