Noora Van Dok

Noora Van Dok

Soitinryhmä
Kontrafagotti
Bio

“Jos haluat kymmenen vuoden päästä töitä, kannattaa valita fagotti.” Noora Van Dokin isosiskon sanoissa on profeetallinen kaiku, nyt kun katsoo ajassa 20 vuotta taaksepäin. Pienenä Van Dok oli soittanut pianoa, mutta laumaihmisenä hän tunsi kaipaavansa yhteisöä ympärilleen. Samanlaista soittajien yhteisöä, jota hän sai todistaa Kemin kaupunginorkesteria kuunnellessa. Kerran hän näki Tornion Kivirannan ala-asteella konsertoineen fagottitrion. Sen hittikimara Baby Elephant Walkista Pink Pantheriin oli sen verran vaikuttava, että konsertin jälkeen 13-vuotias Noora kävi itsevarmasti ilmoittamassa yhdelle soittajista, että ensi syksynä hän aloittaa fagotinsoiton.

Ei se ollut vain ammatillista varmistelua; Van Dok oli aina pyrkinyt kohti matalaa päätä ja osaksi harmonioita, milloin kuorossa, milloin koulunsa bändin basistina. Vain opettajan toppuuttelu esti häntä hyppäämästä suoraan kontrafagotin kimppuun opettelematta ensin tavallista fagottia. Kehitys oli silti nopeaa, osaksi innokkuudesta, osaksi Van Dokin uimaritaustasta johtuen. Fagottia ja etenkään kontrafagottia kun ei kesytetä ilman treenattuja keuhkoja ja vahvoja käsiä.

Meni vain pari vuotta, kun Van Dok jo soitti Oulun konservatorion orkesterissa. Siitä vuoden päästä hän pääsi nuoriso-orkesteri Vivoon. Onni oli, että fagotistin paikka oli jo täytetty, mutta kontrafagotille oli tarvetta, kun ohjelmassa oli Gustav Mahlerin ensimmäinen sinfonia. Siitä lähtien Mahler on varannut paikkaa Van Dokin sydämessä Sibeliuksen, Tšaikovskin ja Brahmsin kyljessä.

Kontrafagottiin Van Dok syventyi Erkki Suomalaisen opissa Sibelius-Akatamiassa. Vaihto-oppilaana Mannheimissa hän sai opettajakseen Kölnin WDR-sinfoniaorkesterissa soittavan Stephan Kringsin, josta tuli yksi Van Dokin tärkeimmistä mentoreista. Ahkera opiskelu palkittiin vuonna 2013, kun Van Dok sai Helsingin kaupunginorkesterista paikan soolokontrafagotistina Erkki Suomalaisen tasavertaisena kollegana. Samalla hän sai työkaverikseen myös Mikko-Pekka Svalan, silloin kerran Torniossa vierailleen fagottitrion jäsenen, jonka soittaman Baby Elephant Walkin kerrannaisvaikutukset kuuluvat kaupunginorkesterin ja Van Dokin juurevassa soundissa vielä tänäkin päivänä.