HKO taiteellinen johtotiimi 2023

HKO:lle taiteellinen johtotiimi vuonna 2023

Ylikapellimestarina aloittaa Jukka-Pekka Saraste, päävierailijana Pekka Kuusisto ja residenssisäveltäjänä Anna Clyne.

Helsingin kaupunginorkesteri uudistaa taiteellisen johtamisen malliaan. Orkesteri saa kolmihenkisen taiteellisen johtoryhmän, jonka muodostavat ylikapellimestari, taiteellinen johtaja Jukka-Pekka Saraste, päävierailija ja toinen taiteellinen johtaja Pekka Kuusisto sekä residenssisäveltäjä Anna Clyne. Taiteellisen johtoryhmän kausi alkaa nykyisen ylikapellimestarin Susanna Mälkin kauden päättyessä keväällä 2023.

Sarasteen ja Kuusiston sopimukset ovat kolmivuotisia. Ylikapellimestari johtaa HKO:ta kahdeksan viikkoa vuodessa ja päävierailija neljä. Residenssisäveltäjä on vuosittain vaihtuva, ja häneltä tilattavien orkesteriteoksen esitysten lisäksi hän osallistuu taiteellisen johtoryhmän työskentelyyn ja suunnittelee yhden kausikonsertin ohjelman.

Helsingin kaupunginorkesterin intendentin Aleksi Malmbergin mukaan uusi taiteellisen johtamisen malli kuvastaa tämän päivän yhteiskuntaa ja eri näkökulmat yhteen kutsuvan toimintatavan merkityksellisyyttä.

”Tämä on innostava uusi askel orkesterille. Aloitamme näiden hienojen taiteilijoiden kanssa uutta luovan musiikillisen työn, joka pohjautuu 140-vuotiaan HKO:n vahvaan perustaan. Koko tiimimme ja 102 muusikkoamme tekevät työtä yhdessä helsinkiläisten ja koko musiikkimaailman hyväksi. Jos joskus, niin juuri tässä ajassa korostuvat yhtenäisyyden, luovuuden ja yhteistyön merkitys”, kertoo Malmberg.

Jukka-Pekka Sarasteella on pitkä yhteinen historia Helsingin kaupunginorkesterin kanssa – hän teki debyyttinsä HKO:ssa vuonna 1983 – ja hän ja Pekka Kuusisto ovat vuosien varrella työskennelleet konserttilavoilla niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Nyt yhteistyö tiivistyy entisestään.

”Orkesterimusiikki on kautta aikojen ollut tärkeä osa suomalaista identiteettiä, ja Helsingin kaupunginorkesterilla on aina Sibeliuksen ajoista lähtien ollut merkittävä rooli säveltäjien työn esiin nostamisessa. On suuri ilo jatkaa maamme musiikkielämän kehittämistä yhdessä HKO:n ja sen taiteellisen johtoryhmän kanssa”, kertoo tuleva ylikapellimestari ja taiteellinen johtaja Jukka-Pekka Saraste.

Säveltäjien ääntä taiteellisessa johtoryhmässä kaudella 2023-24 edustaa Anna Clyne, joka on tunnettu mm. erilaisista yhteistyöprojekteista muiden taiteenalojen edustajien kanssa. 

”Vierailen Suomessa residenssini myötä nyt ensimmäistä kertaa, ja odotan innolla tutkimusmatkaa maan musiikilliseen maisemaan ja oman musiikkini yhdistämistä muiden säveltäjien ja taiteilijoiden tuotantoon uusilla, innovatiivisilla tavoilla. Sävellän orkesterille kantaesitettäväksi kaksi konserttoa sekä suunnittelen kausiohjelmistoon konsertin, jossa yhdistämme voimamme kaupungin muiden kulttuuritoimijoiden sekä kauempaa tulevien taiteilijavieraiden kanssa”, sanoo Clyne.

Tuleva päävierailija ja toinen taiteellinen johtaja Pekka Kuusisto on tuttu vieras HKO:ssa, niin viulusolistina kuin kapellimestarinakin. Hän kertoo pyrkivänsä ajattelemaan mahdollisimman vapaasti orkesterin rooleista, esityskäytännöistä ja ohjelmistosta.
”Orkesterista löytyvän monenkirjavan lahjakkuuden huolellinen esille nostaminen kiinnostaa kovasti. Sinfoniabändi on yksi hienoimpia järjestelmiä mihin ihminen kykenee, ja HKO:n, Annan sekä Jukka-Pekan kanssa sopii odottaa komeita reittejä. HKO liitää Susannan kaudella korkealla, samoin kuin upeat kollegat RSO ja Ooppera, ja mielestäni nyt on luonteva aika kokea Helsinki Pohjolan kiinnostavimmaksi orkesterikaupungiksi”, sanoo Kuusisto.

Lisätietoa:
Anna Clyne
Pekka Kuusisto
Jukka-Pekka Saraste