HKO taiteellinen johtotiimi 2023

HSO får ett konstnärligt ledarteam

Jukka-Pekka Saraste inleder sitt arbete som chefdirigent, Pekka Kuusisto som första gästdirigent och Anna Clyne som residenstonsättare.

Helsingfors stadsorkester förnyar sin modell för konstnärligt ledarskap och får ett konstnärligt ledarteam. Det består av Jukka-Pekka Saraste, chefdirigent och konstnärlig ledare, Pekka Kuusisto, första gästdirigent och konstnärlig medledare, och Anna Clyne, residenstonsättare. Det nya konstnärliga ledarteamet inleder sitt arbete då Susanna Mälkki våren 2023 avslutar sin period som orkesterns nuvarande chefdirigent.  

Saraste och Kuusisto har båda ett kontrakt på tre år. Chefdirigenten dirigerar HSO åtta veckor i året, första gästdirigenten fyra veckor i året. Residenstonsättaren har ett kontrakt på ett år varefter en ny residenstonsättare tar över. Residenstonsättarna skriver orkesterverk på beställning, deltar i det konstnärliga ledarteamets arbete och planerar programmet till en konsert per säsong.  

Enligt Helsingfors stadsorkesters intendent Aleksi Malmberg återspeglar den nya konstnärliga ledarskapsmodellen dagens samhälle och vikten av att föra samman olika, unika röster. ”För orkestern utgör detta ett nytt inspirerande steg. Den 140-åriga orkestern utgör den stadiga grund på vilken vi kan inleda ett samarbete med dessa fina konstnärer. Hela vårt team och våra 102 musiker kommer att arbeta för helsingforsare och musikvärlden. Nu om någonsin är det av betydelse att satsa på sammanhållning, kreativitet och samarbete”, säger Malmberg.  

Jukka-Pekka Saraste har en lång gemensam historia med Helsingfors stadsorkester, han debuterade med HSO år 1983. Genom åren har han flera gånger uppträtt på såväl finländska som utländska konsertestrader tillsammans med Pekka Kuusisto. Nu kommer samarbetet att bli ännu mera sammansvetsat.  

”Orkestermusiken har alltid utgjort en viktig del av den finländska identiteten. Ända sedan Sibelius tider har Helsingfors stadsorkester haft en viktig roll i att lyfta fram tonsättare och deras verk. Det är en stor glädje att få vidareutveckla vårt lands musikliv i samarbete med HSO och dess konstnärliga ledarteam”, säger den kommande chefdirigenten och konstnärliga ledaren Jukka-Pekka Saraste.  

Säsongen 2023-24 representeras tonsättarnas röst i det konstnärliga ledarteamet av Anna Clyne. Hon är känd för bland annat projekt som hon genomför i samarbete med representanter för olika konstarter.  

”I och med min period som residenstonsättare gästar jag Finland för första gången”, säger Clyne. ”Jag ser fram emot att få gå på upptäcktsfärd i det musikaliska landskapet, och att få kombinera min orkestermusik med orkestermusik skriven av spännande nutida tonsättare som utvidgar orkesterns klanger på innovativa sätt. Jag skriver två verk som orkestern kommer att uruppföra. Dessutom planerar jag program till orkesterkonserter i vilka vi kommer att förena våra krafter med stadens övriga kulturaktörer och både finländska och utländska artistgäster.” 

Den kommande första gästdirigenten och konstnärliga medledaren Pekka Kuusisto har flera gånger samarbetat med HSO som violinsolist och dirigent. Han berättar att han eftersträvar att närma sig sina olika roller, framförandepraxisar och orkesterns repertoar med ett möjligast öppet  sinne.  

”Jag är väldigt intresserad av att få lyfta fram de mångsidiga talanger som finns i orkestern”, säger Kuusisto. ”En symfoniorkester är en av de finaste organisationer som människan skapat. Storslagna initiativ är att vänta av samarbetet med HSO, Anna och Jukka-Pekka. HSO har nått nya höjder under ledning av Susanna Mälkki och samma gäller för våra kolleger Radions  symfoniorkester och Nationaloperan. Jag tycker det är hög tid att säga att Helsingfors är Nordens mest intressanta orkesterstad.” 

Läs mera:
Jukka-Pekka Saraste
Pekka Kuusisto 
Anna Clyne