Jukka-Pekka Saraste - Pekka Kuusisto - Anna Clyne

HKO:n kausi 23-24 on julkistettu

Helsingin kaupunginorkesterin uuden taiteellisen johtotiimin ensimmäisellä kaudella soivat tarinat, luontoaiheet, traditiot ja innovaatiot

Helsingin kaupunginorkesterin konserttikauden 2023–24 ohjelmiston taiteellisesta suunnittelusta vastaa kolmihenkinen taiteellinen johtotiimi, jonka muodostavat ylikapellimestari Jukka-Pekka Saraste, päävierailija Pekka Kuusisto ja vuosittain vaihtuva residenssisäveltäjä, joka tulevalla kaudella on säveltäjä Anna Clyne. Konserttikausi käynnistyy syyskuussa kaksiviikkoisella avajaisfestivaalilla ja huipentuu toukokuussa 2024 Sarasteen johtamaan, harvoin esitettävään Gustav Mahlerin jättiteokseen Tuhannen sinfonia, joka esitetään yhdessä nuorten Lead!-muusikoiden kanssa.

KAKSIVIIKKOINEN AVAJAISFESTIVAALI 

Tulevalla kaudella Helsingin kaupunginorkesterin sinfoniakonserttien teemoina risteilevät monipolviset tarinat ja myytit, erilaiset luontoaiheet sekä tradition ja innovaatioiden kiehtovat rajapinnat. Konserttikausi käynnistetään syyskuun alussa kaksiviikkoisella avajaisfestivaalilla, jonka konserttien kapellimestareina ovat Jukka-Pekka Saraste ja Pekka Kuusisto, kantaesityksensä saa Anna Clynen Kuusistolle säveltämä viulukonsertto Time and Tides. Avajaisfestivaalia juhlitaan myös mm. ääniteoksella Musiikkitalon lämpiötiloissa ja Kohtaamisia-klubilla avajaiskonsertin jälkeen.

Kauden aikana on avajaisfestivaalin ohella useampia pidempiä konserttiperiodeja, jotka kiertyvät tietyn säveltäjän tuotannon ympärille; Jukka-Pekka Saraste syventyy SibeliuksenMahlerin ja Brucknerin sinfoniseen perintöön, ja kevätkaudella HKO puolestaan soittaa kapellimestari Antonello Manacordan johdolla Robert Schumannin kaikki sinfoniat.

UUTTA! TUNNIN KONSERTIT PERJANTAIN ILTAPÄIVISSÄ

Konserttiohjelmiston uutuutena ovat perjantaisin kuultavat Matinea- ja Klassinen tunti -konsertit, jotka ovat väliajattomia ja joiden ohjelma kestää noin tunnin. Sarjassa saa maailmankantaesityksensä säveltäjä Kaija Saariahon nimeä kantavan urkusävellyskilpailun konserttosarjan voittajateos, Tomi Räisäsen Pulmo. Musiikkitalon konserttiurut ovat keskiössä monessa konsertissa kauden aikana: ensimmäistä kertaa ne soivat yleisölle yhdessä orkesterin kanssa tammikuun alussa, kun urkutaiteilija Jan Lehtola tulkitsee Kaija Saariahon teoksen Maan varjot.

RESIDENSSISÄVELTÄJÄNÄ ANNA CLYNE

Kauden residenssisäveltäjän Anna Clynen tuotannosta kuullaan kaikkiaan kuusi teosta, joiden joukossa on kolme hänen tuoreinta konserttoaan, mm. vastikään Lontoossa kantaesityksensä sekä huippuarviot saanut Martin Fröstille omistettu klarinettikonsertto Weathered.

YHTEISTYÖN VOIMAA

Ohjelmassa on myös useita yhteistyöprojekteja: Tanssiryhmä Raekallio Corp ja orkesterin muusikoiden kamarikokoonpano rakentavat yhteisen Laboratorion, HKO, UMO Helsinki Jazz Orchestra ja kapellimestari Jules Buckley tuovat Musiikkitaloon kattauksen Quincy Jonesin musiikkia, ja Helsingin Kaupunginteatterin kanssa tuotettavassa näyttämöllisessä lastenkonsertissa ratkotaan kadonneen porkkanan arvoitusta. Yhteistyössä Tekstin talon kanssa toteutetaan Anna Clynen kuratoima konsertti, jossa musiikki käy vuoropuhelua neljän kirjailijan tekstien kanssa.

MASSIIVINEN TUHANNEN SINFONIA 

Konserttikauden huipennuksena kuullaan toukokuussa 2024 Gustav Mahlerin kahdeksas sinfonia, jota massiivisen esityskoneistonsa vuoksi kuullaan konserttisaleissa äärimmäisen harvoin. Tuhannen sinfonian johtaa kapellimestari Jukka-Pekka Saraste, solisteja on kahdeksan ja kuoroja viisi.
HKO:n syksyn kausikorttilaisilla on konserttiin etuosto-oikeus, 1 lippu per kausikortti. Kausikorttilaisen ennakkoliput Tuhannne sinfoniaan ovat myynnissä vain Musiikkitalon lipunmyynnissä kausikorttia tai kuittia näyttämällä.

Tutustu kauden koko ohjelmaan tästä linkistä.
Lataa kausiesite pdf-muodossa.

Lipunmyynti: Ticketmasterin lippukaupat, www.ticketmaster.fi/hko ja Musiikkitalon lipunmyynti 
Syyskauden kausikortit myynnissä 11.5.-7.8.2023 
Syyskauden kertaliput myynnissä 15.8. alkaen