Jukka-Pekka Saraste - Pekka Kuusisto - Anna Clyne

HSOs säsong 23-24 är publicerat

Helsingfors stadsorkesters nya konstnärliga ledarteams första säsong tar fasta på berättelser, naturmotiv, tradition och innovation

Programmet för Helsingfors stadsorkesters konsertsäsong 2023-24 är publicerat. För programmets konstnärliga planering ansvarar ett konstnärligt ledarteam som består av chefdirigent Jukka-Pekka Saraste, huvudgäst Pekka Kuusisto och kommande säsongs residenstonsättare Anna Clyne. Konsertsäsongen startar i september med en två veckor lång öppningsfestival och kulminerar i maj 2024 då Saraste dirigerar Mahlers sällan framförda De tusendes symfoni, ett verk som framförs tillsammans med unga Lead!-musiker.

Under den kommande säsongen har Helsingfors stadsorkesters symfonikonserter berättelser och myter, olika naturmotiv samt tradition och innovation som sina teman. Konsertsäsongen startar i september med en två veckor lång öppningsfestival vars konserter dirigeras av Jukka-Pekka Saraste och Pekka Kuusisto. Anna Clynes violinkonsert Time and Tides, ett verk skrivet för Kuusisto, får sitt uruppförande. Öppningsfestivalen uppmärksammas dessutom med bl.a. ett ljudverk i Musikhusets foajé samt på Möten-klubben efter öppningskonserten.

Förutom öppningsfestivalen bjuder säsongen på även andra längre konsertperioder. De fokuserar på en viss tonsättare och dennes verk: Jukka-Pekka Saraste fördjupar sig i Sibelius, Mahlers och Bruckners symfoniska arv, och under vårsäsongen framför HSO under ledning av Antonello Manacorda Robert Schumanns alla symfonier.

En nyhet i konsertprogrammet är fredagarnas Matiné- och En klassisk timme-konserter. Konserterna har ingen paus och är cirka en timme långa. I serien uruppförs Tomi Räisänens Pulmo som tilldelades första pris i Kaija Saariaho-orgelkompositionstävlingens konsertkategori. Flera av säsongens konserter sätter Musikhusets konsertorgel i fokus: i januari får lyssnarna för första gången höra den tillsammans med en orkester då organist Jan Lehtola tolkar Kaija Saariahos verk Maan varjot.

Av säsongens residenstonsättare Anna Clyne framförs sex verk, bland annat tre färska konserter av vilka klarinettkonserten Weathered, som är tillägnad Martin Fröst, nyss hade sitt framgångsrika uruppförande i London.

På programmet finns även flera samarbetsprojekt. Dansgruppen Raekallio Corp och en av orkesterns musiker sammanställd kammarensemble bygger ett gemensamt laboratorium. HSO, UMO Helsinki Jazz Orchestra och dirigent Jules Buckley presenterar musik av Quincy Jones. I samarbete med Helsingfors Stadsteater producerar orkestern en scenisk barnkonsert i vilken vi löser gåtan med den försvunna moroten. I samarbete med Textens hus förverkligas en konsert i vilken musik för en dialog med fyra författares texter; Anna Clyne har fungerat som konsertens kurator.

I maj 2024 kulminerar konsertsäsongen med Mahlers åttonde symfoni, som på grund av sin massiva framförandeapparatur sällan hörs i konsertsalar. De tusendes symfoni dirigeras av Jukka-Pekka Saraste. I framförandet deltar åtta solister och fem körer. 

 

Säsongens program: https://helsinginkaupunginorkesteri.fi/sv/konserter

Biljettförsäljning: Ticketmasters biljettbutiker, www.ticketmaster.fi/hko och Musikhusets biljettservice

Höstsäsongens säsongkort är till salu 11.5.-7.8.2023
Höstsäsongens engångsbiljetter är till salu fr.o.m. 15.8.