Sibelius 100 år & konsertturné i Europa

Historia

År 1965 firades Sibelius 100-årsjubileum på flera synliga sätt. Jubileet organiserades av en av statsrådet tillsatt kommitté. Helsingfors stadsorkester bidrog med en turné i Central-Europa 12.9.-15.10 med musik av endast Sibelius på programmet. I årets början gav HSO två Sibelius-festkonserter, och uppträdde dessutom på Sibelius-veckan.

8.12.1965 uppträdde både Helsingfors stadsorkester och Radions symfoniorkester på stadsrådets festkonsert. Solist var Oleg Kagan som vunnit första pris i Sibelius-violintävlingen. Sibelius-jubileumsåret kritiserades dock för att vara ointressant. Måhända tiden inte var mogen för ett jubileum i denna stora skala.

Den europeiska konsertturnéns ursprungliga tanke var att stadga Sibelius position i Europa. Det visade sig dock oväntat utmanade att finna en dirigent. Det hela löstes så, att några konserter dirigerades av Sir John Barbirolli och några av Jorma Panula. Under turnén framfördes bl.a. symfonierna 1 och 7 samt violinkonserten med Henryk Szeryng som solist. I turnéns slutskede uppträdde Anita Välkki som solist i sånger av Sibelius.

Under turnén gästade orkestern 13 europeiska länder. Konserter gavs i bl.a. London, Amsterdam, Wien, München, Warszawa, Leningrad, Prag, Budapest och Leipzig. Turnén blev på alla sätt en succé, men det ensidiga programmet fick kritik. Nyckeln till framgång är kanske inte att låta en enda tonsättare dominera i konsertprogrammen - inte ens om denne skulle råka vara Sibelius.

Källa: Einari Marvia & Matti Vainio - Helsingin kaupunginorkesteri 1882-1982.