HKO taiteellinen trio Jukka-Pekka Saraste, Anna Clyne ja Pekka Kuusisto

HSOs höstsäsong inleds med ett uruppförande 

Helsingfors stadsorkesters höstsäsong inleds med en två veckor lång öppningsfestival som ger publiken en möjlighet att bekanta sig med orkesterns nya konstnärliga ledarteam.

I öppningskonserten fredagen den 8.9. uruppförs violinkonserten Time and Tides, skriven av Anna Clyne som är HSO:s residenstonsättare säsongen 2023-2024. Konserten avslutas med Anton Bruckners femte symfoni. Dirigent är HSO:s nya chefdirigent och konstnärlig ledare Jukka-Pekka Saraste och violinsolist orkesterns första gästdirigent och andra konstnärliga ledare Pekka Kuusisto.  

Veckan därpå delar HSO:s konstnärliga ledare på dirigentpodiet: i konserterna onsdagen den 13.9. och torsdagen den 14.9. dirigerar Saraste och Kuusisto verk av Sibelius, Haydn, Clyne och Varèse. På onsdagens konsert är Saraste och Kuusisto orkesterns intendent Aleksi Malmbergs gäster i Före konserten-samtalet på Musikhusets terass.  

I samband med höstsäsongens två första konsertveckor framförs ljuddesigner och -konstnär Tuomas Norvios elektroniska ljudverk Etiäisiä – Varsel – Premonitions i Musikhusets huvudfoajé och Terassfoajé. Ljudmaterialet består av partier ur Anton Bruckners femte symfoni, arrangerade och spelade av organist Jan Lehtola, och material ur de folksånger som används i Anna Clynes violinkonsert Time and Tides, här spelade och sjungna av Pekka Kuusisto.  

Den populära klubbserien Möten arrangeras även denna konsertsäsong. Gratis och för alla öppna klubbtillfällen arrangeras en gång i månaden i Musikhusets huvudfoajé. På den första Möten-klubben framförs irländska och finländska melodier som inspirerat Clyne då hon skrivit sin violinkonsert. Pekka Kuusisto har som gäst den irländska, i Edinburgh bosatta violinisten-tonsättaren-producenten Aidan O’Rourke.  

Konsertbiljetter till ett pris på två euro för 15-25-åringar  

Hela säsongen 2023-2024 erbjuder stadsorkestern 15-25-åringar biljetter till sina konserter i Musikhuset till ett pris på två euro. Målet är att stöda ungdomars och unga vuxnas integration och göra konserterna tillgängliga för dem. De till 15-25-åringar riktade biljetterna är till salu en vecka före gällande konserter och är tillhanda så länge det finns sittplatser tillgängliga i salen.