HKO SCREEN

Kan du inte komma till orkestern? Låt orkestern komma till dig. Se en direktsändning eller en inspelning.

Kommande

Dima Slobodeniuk dirigerar ett program som bjuder på fransk elegans, det förbiilande ögonblickets mysterium och en av hjärteblod fylld sovjetrysk solokonsert. Solist är orkesterns egen cellist Senja Rummukainen, finalist i Tjajkovskij-tävlingen.

Se och hör både live och inspelat på Helsinki-kanava och via HKO Screen applikationen
LÄNKEN
 

Se live och diskutera på orkesterns YouTube-kanal 
LÄNKEN
 

Fre 07/05/2021 - 19:00

Helsingfors, Berlin, Oslo, Los Angeles - Kaija Saariahos Vista är ett verk beställt av fyra filharmoniska topporkestrar. Solist i Robert Schumanns pianokonsert är Kirill Gerstein. Att spela med en orkester utgör för honom något extra. ”Att få spela musik och få skapa klanger i samarbete med otroligt begåvade människor ger upphov till en mycket speciell känsla av att vi tillsammans utför något magiskt.”

Ons 12/05/2021 - 19:00

Unsuk Chins musikaliska ordlekar utgår från Alice i Underlandet och Den oändliga historien. De sju fantasiscenerna ur Lewis Carrolls och Michael Endes böcker tolkas av sopran Sumi Hwang som år 2014 vann första pris i Drottning Elisabeth-sångtävlingen. Ludwig van Beethovens andra symfoni är genomsyrad av munter livslust. Hector Berlioz konstaterade: ”Det är en symfoni som ler från början till slut.”

Fre 21/05/2021 - 19:00

Den hisnande Joshua Bell är solist i Henryk Wieniawskis andra violinkonsert som bjuder på såväl eldig bravur som sjungande melodilinjer.

To 27/05/2021 - 19:00

EN KONSERTKVÄLL I HEMSOFFAN 

HSO:s direktsända streaming hämtar stadsorkesterns konsert till din hemsoffa: även om du inte kan komma till Musikhuset kan du se och höra konserten på nätet.
Finn rätt stämning för kvällen i Ennakkoluulijat-pre concert talk. I pausen är det dags för andra intressanta gäster och för berättelser från konsertens kulisser.

Inspelningar

Dirigent Emilia Hoving debuterar med Helsingfors stadsorkester i de traditionella, av alla älskade Valborgsmatinéerna. Uusi Kipparikvartetti-ensemblen serverar nostalgiska slagdängor och muntert vårliga stämningar. Ensemblen är en hyllning till Finlands genom tiderna mest framgångsrika manskvartett.   

Uusi Kipparikvartetti: 
Petri Bäckström 
Jouni Bäckström 
Tuukka Haapaniemi 
Sampo Haapaniemi 

Lör 01/05/2021 - 14:00

Dirigent Tomas Djupsjöbacka har sammanställt ett program i vilket orkesterns olika instrumentgrupper en efter en ställs i rampljuset.

Fre 23/04/2021 - 19:00

De amerikanska konstmecenaterna Robert och Mildred Bliss ägde ett hus som hette Dumbarton Oaks. Då de skulle inreda Musikrummet beställde de två 1500-talsvalvbågar i marmor från Italien och en spiselkrans från ett franskt renässansslott.  I det legendariska Musikrummet gavs konserter, hölls vetenskapliga föreläsningar och idkades intellektuella samtal. Igor Stravinsky komponerade ett kort musikstycke för att uppmärksamma paret Bliss’ 30:e bröllopsdag. Tonsättaren karaktäriserade sin komposition Dumbarton Oaks som ”en liten konsert á la Bachs Brandenburgkonserter”.

 

Fre 09/04/2021 - 19:00

Frans Schubert: Oktett F-dur (1824)

Oktetten för klarinett, fagott, valthorn och stråkkvintett är ett av de många omfattande kammarmusikverk som Franz Schubert skrev under sina sista år. Han var frustrerad: han hade skrivit ett par operor ”i onödan” och tycktes vara omotiverad att syssla med sin egen genre, liedmusiken. Då Schubert skrev oktetten var han ännu under de trettio. Han kände dock att den sjukdom som snart skulle bli fatal redan hade honom i sitt grepp.

Ons 31/03/2021 - 19:00

Denna kammarmusikafton, med två kvintetter och en septett, slås igång med Darius Milhauds jazzinspirerade miniatyrbalett och fortsätter i födelsedagstecken. I november blir det 100 år sedan kompositören Joonas Kokkonen föddes. HSO öppnar firandet genom att spela kompositörens blåskvintett. 

Fre 26/03/2021 - 19:00

I mitten av mars år 2020 stängde konsertsalar jorden runt sina dörrar på grund av restriktioner för att motverka coronavirus-epidemin. I likhet med tusentals kolleger bestämde sig musikerna i HSO för att låta musiken fortsätta klinga i live-streamade kammarmusikkonserter. I vilken situation befinner sig Helsingforsare, finländare och mänskligheten ett år senare?

Ons 17/03/2021 - 21:00

 

”Siri Branders Elegie för stråkorkester var en nyhet och - det bör genast sägas - en angenäm nyhet.” I HSO:s populärkonsert i april 1894 framfördes symfonisk basrepertoar men tidningen Uusi Suometar lyfte i sin recension fram öppningsnumret som var komponerat av den i Helsingfors bosatta, 28 år gamla tonsättaren och djurskyddsaktivisten Siri Brander. De melankoliska melodierna i hennes Elegie tilltalade även publiken.

Ons 03/03/2021 - 19:00

Viktoria Mullova bjuder på stilla konsertskatter som skimrar av simpel skönhet med Arvo Pärts tre stycken. Medan Jean Sibelius arbetade på sin femte symfoni gjorde han dagboksanteckningar som avslöjar ett extatiskt tillstånd: ”Jag har fått ett härligt tema. Adagiot till symfonin – jord, maskar och misär, fortissimo och sordiner, mycket sordiner! Och tonerna gudalika!”

Ons 17/02/2021 - 19:00

Klarinetten står i rampljuset då den klassiska musiken och jazzen blickar mot varann. Leonard Bernstein adderade jazz-riffer till sina barockkonstellationer. Billy Strayhorns Chelse Bridge har minneslager från Ravel, och Igor Stravinsky komponerade sin Ebony-konsert för Woody Hermans jazzensemble. Som värd för denna eleganta kväll står Ed Partyka, som i början på 2020 började som konstnärlig ledare för UMO Helsinki Jazz Orchestra, och som stoltserar med att i Helsingfors leda “ett big band av världsklass”. 

Fre 12/02/2021 - 19:00

Dirigent André de Ridder har grundat musikkollektivet s t a r g a z e och är en nyfiken och innovativ konsertkurator. Den konstnärliga ledaren för festivalen Musica nova Helsinki hämtar med sig kompositioner som behöver även elektronik och videoskärmar i framförandet. Anna Merediths stycke belyser stunderna på morgonnatten mellan gårdag och imorgon. Kompositören Simon Steen-Andersen slängde en konsertflygel från åtta meters höjd ner till ett betonggolv, spelade in detta, och använde det som den stora smällen och material i hans pianokonsert.

To 04/02/2021 - 19:00

Behzad Ranjbaran är en i Teheran född tonsättare som bor i New York och undervisar musikteori på Juilliard School of Music. Han är inspirerad av de rika historiska lagren i persisk musik, litteratur och historia. Evighetens sånger är utsmyckat med vokala ornament och spiraler. 

Fre 29/01/2021 - 19:00

Konsertfilmen Veteen pudonnut kuu (En i vattnet sjunken måne) publiceras ons 27.1. kl.19 på kulturkompaniet Eloas Youtube-kanal, i HKO Screen-appen samt på HKO Screen-webbsidan.

Ons 27/01/2021 - 19:00

“O, vänd dig om på din färd, våren blomstrar i dalen!” I början av Robert Schumanns symfoni blåser trumpeterna bort molnen från vårens väg och lånar de första radernas rytm i den tyska poeten Adolp Böttgers dikt Clara Schumann hörde i symfonin “små knoppar, doften av violer, grönskande träd och fåglarna flygande i luften”. Kärnan i Mozarts pianokonsert är den hisnande vackra långsamma delen, som i musikforskaren Alfred Einsteins ord är som ”en perfekt opera-aria som är befriad från människoröstens alla begränsningar”. 

Ons 20/01/2021 - 19:00

Den fenomenala trumpetaren Håkan Hardenberger presenterar Betsy Jolas nytt verk. På kvällens program finns även Steve Reichs nyaste orkesterverk som uruppfördes i Los Angeles under ledning av Susanna Mälkki. 

Den ett år före den första symfonin komponerade pjäsmusiken till Kung Kristian II gjorde Sibelius till en internationellt känd orkestermusik och banade väg för hans karriär som symfoniker.

HKO Screen direktsändning i Yle Radio 1, Yle Areena & HKO Screen -appen.

Fre 15/01/2021 - 19:00

Hur fortsätter den finländska musikens tradition? Hur låter den då den förändras?  År 2020 befinner sig musikfältet i en mycket ovanlig situation. Helsingfors stadsorkester ger snapshots av musiken här och nu.    

Laura Netzel: Sonat för cello och piano  
Edith Sohlström: Elegi  
Helvi Leiviskä: Pianokvartett   

Ti 08/12/2020 - 18:00

Dirigent Esa-Pekka Salonen öppnar en gammal fransk sagobok och trollar fram sagogestalter som har fått en musikdräkt av Maurice Ravel. Vi får möta Prinsessan Törnrosa, Tummeliten, Pagodernas kejsarinna samt Skönheten och odjuret. 
Tonsättaren Tan Dun växte upp i en kinesisk by på landsbygden och omgavs av ljud av vatten. I sin musik flätar han in minnen av vattnet som en källa för glädje, renhet, lek och näring. Konserten för slagverk tolkas av den fenomenale Colin Currie. 

 

Oktober rundas av med stora symfonikers tongångar. Stadsorkesterns sinfoniettaensemble tar tag i Mahlers oavslutade tionde symfonis målande Adagio-del, firar Beethovens 250-årsjubileum med kompositörens första symfoni och tolkar Sibelius svit, den Älskade, med orkesterns rikt klingande stråksektion. Iannis Xenakis hypnotiska soloverk för slagverk blir en tvärkonstnärlig duett då orkesterns stämledare för slagsverkssektionen Xavi Castelló Aràndiga och dansaren Oskari Kymäläinen från Tero Saarinen Company intar scenen. 

”Då jag vaknade hörde jag en allt fylligare klang; jag kunde inte föreställa mig att jag drömde: jag hörde musik, och vilken musik det var!”, skrev Richard Wagners fru Cosima i sin dagbok, efter att ha hört uruppförandet av sin symfoniska födelsedagspresent på juldagen 1870. Dirigenten Risto Joost lotsar åhörarna in till den centraleuropeiska musiktraditionens kärna. HSO:s altviolinist Atte Kilpeläinen och dansaren Auri Ahola tolkar den amerikanska genreöverskridande kompositören Nico Muhlys verk Etude 3.

Fre 09/10/2020 - 19:00

Konserten under Pekka Kuusistos ledning slår igång med New Yorkbördiga tonsättaren Missy Mazzolis vespers. Isländska Anna Thorvaldsdottirs mörkt skimrande ljudmiljö, Mozarts fartfyllda Divertimento, Sándor Veress transsylvaniska danser och Magnus Lindbergs första violinkonsert blandas ihop till en brännande konserthelhet. 

Fre 25/09/2020 - 19:00

Helsingfors stadsorkesters höstsäsong öppnas med minnen från orkesterns tidiga år. Orkestern, som i början av säsongen omvandlas till sinfoniettastorlek, tar med sig publiken på en tidsresa till början av förra århundradet, då orkestern uruppförde en stor del av Sibelius stora orkesterverk, ofta under ledning av mästaren själv. Så även i fallet för Skogsrået och Cassazione. Toru Takemitsu kombinerar öst och väst i sin komposition, med inspiration från den japanska musik- och teatertraditionen.

Fre 11/09/2020 - 19:00

Beethoven, Bottesini & Mustonen - Helsingfors stadsorkesters musikers kamarmusikkonsert

Fre 29/05/2020 - 19:00

Konsertsändningen inleds med En visuell uvertyr, bildkonstnär Ewa Gorznas videoverk Rearranged. Videoverket visas även på Musikhusets mediavägg.

Fre 17/04/2020 - 19:00

På kammarmusikkonsertens program finns musik av Johannes Brahms, Luciano Berio och  Robert Schumann samt Aulis Sallinen, som firar sin födelsedag i början av april.

Fre 03/04/2020 - 19:00

Att plötsligt bli förälskad kan ge upphov till sömnlöshet och aptitförlust – eller en Fantastisk symfoni. Den av passionernas svall utmattade Konstnären kommer till liv i Lélio, ett verk som Berlioz skrev som en fortsättning på sin Fantastiska symfoni. Konserten är unik: för första gången i Finland framförs dessa två verk tillsammans på precis det sätt som Berlioz avsåg. 

To 27/02/2020 - 19:00

Denna kammarmusikafton, med två kvintetter och en septett, slås igång med Darius Milhauds jazzinspirerade miniatyrbalett och fortsätter i födelsedagstecken. I november blir det 100 år sedan kompositören Joonas Kokkonen föddes. HSO öppnar firandet genom att spela kompositörens blåskvintett. 

Fre 26/03/2021 - 19:00
Dirigent Gianandrea Nosedas och BBC:s filharmonikers Beethoven-konserter laddades ner rekordartade 1,4 miljoner gånger under loppet av en vecka år 2005. Noseda har vunnit ett rykte som en dirigent som gör så radikala tolkningar av välkända verk att lyssnaren tvingas tänka om såväl andligt som emotionellt. Nosedas konsert i Helsingfors väcker nyfikenhet: han debuterar som Bruckner-dirigent. Det första numret är Dallapiccolas genombrottsverk Partita som utgår från en medeltida vaggvisa. 
Fre 24/01/2020 - 19:00

Tillsammans med sin bror Modest reste Tjajkovskij år 1880 till Rom. Han blev inspirerad av stadens ljudvärld; av karnevalerna, de högljudda italienarna, kavalleristens fanfar som varje morgon hördes utanför hotellrummets fönster. Det är inte otänkbart att tonsättaren beundrade blänket och glittret i samma fontäner som inspirerade Ottorino Respighi då denne ett par årtionden senare komponerade Roms fontäner. 

Fre 10/01/2020 - 19:00

”Jag var en rätt orädd ung person”, förklarade den nyzeeländska dirigenten Gemma New år 2016 i den kanadensiska tidningen The Star på tal om sin snabba karriärutveckling. Hennes HSO-debuts hörnsten utgörs av Prokofjevs femte symfoni, en ljus lovsång till friheten och den lyckliga människan. Luciano Berios Voci bygger på sånger från Sicilien och tolkas av Antoine Tamestit, en av de få men desto briljantare altviolinister som konserterar jorden runt. 

Fre 13/12/2019 - 19:00

HSO firar Den finländska musikens dag genom att göra en konsertturné i sin hemstad. De runda åren ger sin egen historiska resonans åt konsertprogrammet. Det är hundra år sedan uruppförandet av Sibelius Humoresker, vilka nu framförs i sina originalversioner. För 150 år sedan föddes Armas Järnefelt, och hans Festuvertyr hörs nu för första gången sedan år 1902 då den framfördes i samband med invigningen av Finlands Nationalteater. För att understryka orkesterns kammarmusikaliska dimensioner ges konserterna utan dirigent. 

Sön 08/12/2019 - 15:00

Vad förenar Helsingfors stadsorkester och elever i musikklasser? Svar: Juniorkonsert såklart! I år det skäl att fira detta extra mycket eftersom denna roliga konsert äger rum för tionde gången.

 
”Veli Kujala har magi som hobby. Kanske det hörs i hans musik”, säger violinist Eriikka Maalismaa på tal om kvällens debuttonsättare. Maalismaa är en freelancemusiker som njuter av att få arbeta med alternativa ensembler, konsertserier och minifestivaler. Under konsertsäsongen framförs Respighis Rom-trilogi i sin helhet. Då tonsättaren själv gästdirigerade Helsingfors stadsorkester år 1933 stod verket Roms pinjer på programmet. 
Fre 01/11/2019 - 19:00

Inga stora gester och absolut ingen tävlingsmentalitet – endast stilla styrka och dignitet. Nelson Freire debuterade år 1944 då han var fyra år gammal och är en av sin generations största pianister. Ett uruppförande av Lotta Wennäkoski sätter lyssnarens öron på helspänn. Beställningsverket är det första i serien Helsingfors-variationer, ett projekt som startade i samband med Finlands 100 -årsjubileum. Sex tonsättare hämtar sin inspiration ur ett finländskt verk som är komponerat före 1945. 

Den tjeckiska tonsättarens nya verk är en aktuell berättelse om hur en massrörelse uppstår – och går under. Den ensamma violinens motto samlar liksom omärkligt bakom sig ett helt gäng, vars samlade styrka visar sig vara ett tveeggat svärd. Isabelle Faust skapar unika klangfärger inspirerade av ursprungsbefolkningarnas utrop och människans oförutsägbara själ. 
Fre 24/05/2019 - 19:00

Gossip, madness, jazz and rhumba add up to an explosive recipe that requires the talents of Peruvian conductor Miguel Harth-Bedoya to get the Latin American spices right. Aaron Copland’s Clarinet Concerto was composed for Benny Goodman, the king of swing, and is interpreted here by Martin Fröst. The evening’s concert culminates with a symphonic suite from the Marlon Brando film On the Waterfront.

Fre 01/02/2019 - 19:00

HKO Screen Guest

Arkiven

HKO Screen Guest

Diskussioner

HKO Screen Guest

Bakom kulisserna

HKO Screen Guest

Chefdirigent Susanna Mälkki

HKO Screen Guest

HKO Screen-mobilapplikationen

HKO Screen-mobilapplikationen hämtar orkesterns på webben streamade konserter till smarta enheter

Lyssna på orkesterns spellistor på Spotify

Katso orkesterin YouTube-kanavaa

Konserttitallenteita, haastatteluja, takahuonetunnelmia.

Katso orkesterin Vimeo-kanavaa

Konserttitallenteita, haastatteluja, takahuonetunnelmia.

Lär dig att lyssna på klassisk musik!

Är du intresserad av klassisk musik men behöver veta hur du skall lyssna? Välkommen på en musikresa!