HKO SCREEN

Kan du inte komma till orkestern? Låt orkestern komma till dig. Se en direktsändning eller en inspelning.

 

EN KONSERTKVÄLL I HEMSOFFAN 

HSO:s direktsända streaming hämtar stadsorkesterns konsert till din hemsoffa: även om du inte kan komma till Musikhuset kan du se och höra konserten på nätet.
Finn rätt stämning för kvällen i Ennakkoluulijat-pre concert talk. I pausen är det dags för andra intressanta gäster och för berättelser från konsertens kulisser.

Tulossa

Det går inte att kategorisera musikstilarna i Amerika i början av det förra århundradet: Gershwins sprakande piano och Ives patriotiska idyller skiljer sig från varandra lika mycket som gatorna i New York från kyrkbackarna i New England. Som solist i kvällens två pianoverk får Kirill Gerstein visa upp sitt kunnande som även jazzpianist. 

Fre 07/09/2018 - 19:00

Duke Ellingtons swing vaknar till liv då UMO och Helsingfors stadsorkester slår samman sina krafter. Under kvällen hör vi bl.a. klassikeralbumet Symphonic Ellington och dess ikoniska miljöbeskrivning Harlem. Antti Rissanen dirigerar såväl bekanta som nya arrangemang av musik av jazzmusikens adelsman. 

Ti 18/09/2018 - 19:00

Den armeniske cellisten som vunnit första pris i Tjajkovskij-cellotävlingen i Moskva gjorde ett stort intryck på Helsingfors-publiken i sitt gästspel i fjol. Nu är han tillbaka med en ny bravur, Dmitrij Sjostakovitjs utmanande första cellokonsert. I mellanspelen ur Peter Grimes är Benjamin Britten, som bodde vid Nordsjön, på sitt mest poetiska humör.

Fre 21/09/2018 - 19:00

Virtuosverket för fyra horn spelas nu för första gången på en av stadsorkesterns konserter, och samma gäller för Elgars andra symfoni. En rariteternas kväll utlovas. 

Fre 05/10/2018 - 19:00
 
Igor Stravinsky hade hunnit komponera flera verk som fick flera att med intresse följa med hans utveckling. Men Våroffer blev för mycket för parisarna. Den erotiska offertematiken fick premiärpubliken att hojta glåpord och ta till knytnävarna. Verket omges inte längre av en aura av skandal - men det är inte alls mindre verkningsfullt för det. 
To 11/10/2018 - 19:00

Musik från tre århundraden. Mozarts Haffner-symfoni, skriven åt en inflytelserik släkt i Salzburg, möter ett mot framtiden blickande verk av Schumann. Mackenzie Melemed, segrare i Maj Lind-tävlingen från ett år tillbaka, återvänder till Musikhuset med Samuel Barbers pianokonsert i bagaget. 

Fre 19/10/2018 - 19:00

Från nordiska glaciärer till Andens toppar och himmelens höjder. Perú Negro är tonsättarens hyllning till de afrikaner som hämtades till Amerika för att bli slavar medan den isländska Daníel Bjarnasons musik hämtar inspiration ur tonsättare från Mozart till David Bowie. Konserten under de Nordiska musikdagarna för lyssnaren till de andliga erfarenheternas gräns. 

To 08/11/2018 - 19:00

BBC:s symfoniorkesters chefdirigent återvänder som stadsorkesterns gäst. Med sig har han en nostalgisk storstadsskildring och ett praktexempel på en tysk symfoni. Brett Deans konsert åt sig själv visar upp australierns kunnande som såväl altviolinist som en skapare av rika orkesterfärger. 

To 22/11/2018 - 19:00

Aaron Copland skildrade de amerikanska pionjärernas enkla liv på landsbygden i ett verk som från början var en balettmusik med koreografi av Martha Graham. Paavali Jumppanen är känd för tolkningar som går på djupet. Nu leder han en upptäcksfärd in i Brahms tidiga pianokonsert. Konserten öppnas av Sean Shepherds färska verk i vilket abstrakta målningar får en klingande dräkt.

Fre 30/11/2018 - 19:00

Den finländska musikens dag firas med Sibelius oförglömliga toner och i internationella tecken. Ari Vilhjalmsson debuterar som solist med sin orkester i Jaakko Kuusistos rättframt romantiska violinkonsert. Tjecken Leoš Janáčeks Sinfonietta är välkänd även från Haruki Murakamis succéroman 1Q84.

Lör 08/12/2018 - 15:00

Charles Ives gåtfulla fråga och Edward Elgars Enigma-variationer – denna konsert handlar sannerligen om mysterier. Tonsättare-DJ Mason Bates violinkonsert kombinerar klubbmusik med symfonik, och har någonting gemensamt med Einojuhani Rautavaaras Fantasi, nämligen solisten. Båda verken är skrivna åt Anne Akiko Meyers. 

Fre 14/12/2018 - 19:00

Såsom blivit tradition, avslutas höstsäsongen med en hyllning till den universala vänskapen. Konserten, som är en av årets mest emotsedda, involverar än en gång gräddan av inhemska vokalsolister samt Musikhusets egen symfonikör. Dirigent Eva Ollikainen dirigerar Helsingfors stadsorkester för första gången.

To 20/12/2018 - 19:00

Konserter

Hko Recording

Diskussioner

Hko Recording

Bakom kulisserna

Hko Recording

Chefdirigent Susanna Mälkki

Hko Recording

Lyssna på orkesterns spellistor på Spotify

Katso orkesterin YouTube-kanavaa

Konserttitallenteita, haastatteluja, takahuonetunnelmia.

Katso orkesterin Vimeo-kanavaa

Konserttitallenteita, haastatteluja, takahuonetunnelmia.

Lär dig att lyssna på klassisk musik!

Är du intresserad av klassisk musik men behöver veta hur du skall lyssna? Välkommen på en musikresa!