Kinan Azmeh by Liudmila Jeremies

Konsertserien Horisont inbjuder till dialog

HSO har bjudit in toppmusiker för att skapa en musikalisk och kulturell dialog i det intima kammarmusicerandets tecken.

Horisont-seriens konserter startar med en gratiskonsert i Musikhuset på Helsingfors-dagen. HSO:s musiker samarbetar med den virtuosa klarinettisten Kinan Azmeh som bidrar med sin egen musikkulturs dialekter och frekvenser.

I seriens andra konserter uppträder ney-flöjtens legend Kudsi Erguner och veena-virtuosen Jayanthi Kumaresh. Efter konserterna är det möjligt att samtala med artisterna. Samtalsledare är konsertseriens kurator Ceyda Berk-Söderblom.

”Segregering, isolering och ensamhet är allt större samhällsproblem för allt flera människor. Därför är detta rätt tid att lyssna på varandra, vara nyfiken, eftersträva mångfald på alla livsområden. Jag tror vi behöver de dialoger som uppstår i Horisont-konserterna då musiker med olika bakgrund möts. Vi kommer att uppleva extas då vi hör klarinettist Kinan Azmehs speciella klang”, säger Ceyda Berk-Söderblom, Horisont-konsertseriens kurator.

Musik för människor samman på ett sätt som överskrider gränserna för vår vardagliga växelverkan. I konsertserien Horisont har Ceyda Berk-Söderblom skapat förutsättningar för unika möten med internationella musikpersonligheter. Jag tror att publiken kommer att finna dessa konserter berikande och stärkande. I dem delar vi samma mänskliga erfarenheter”, berättar Aleksi Malmberg, Helsingfors stadsorkesters intendent.

 

HSO – Horizon: Kinan Azmeh  
12.6.2023

Kinan Azmeh, klarinett 
John Hadfield, trummor & slagverk 
Pekka Kauppinen, violin  
Maiju Kauppinen, violin  
Mariette Reefman, viola  
Samuli Peltonen, cello  
Tuomo Matero, kontrabas    

Fritt inträde. 
Gratisbiljetter till konserten kan hämtas i Musiikkitalos biljettkontor från den 2. juni.   


Kinan Azmeh: The Fence, the Rooftop and the Distant Sea, 2017  
Kinan Azmeh: In The Element (run, rain, grounded) for Clarinet and String Quartet, 2017/2018  
Kinan Azmeh: Suite for improviser and orchestra in three movements (Love on 139th street, November 22nd, Wedding), for clarinet, string quartet, double bass and percussion, 2006  


HSO bjuder in toppmusiker att delta i en musikalisk och kulturell dialog i form av intima kammarmusikkonserter. Till mötet med HSO:s musiker hämtar klarinettisten Kinan Azmeh med sig sin egen musikkulturs dialekter, tongångar och virtuositet. 
  
Efter konserten baserad på Kinan Azmehs kompositioner följer en publikdiskussion med artisterna. Diskussionen leds av Horisont-seriens kurator, Ceyda Berk-Söderblom. 
  
Horisont-serjen är ett samarbete mellan HSO och MiklagardArts.