280923_Porkkana_karkuteilla_c_Liisa_Kallio.jpg

Kulturens fadderbarn - Morot på rymmen

Helsingfors stadsorkester och Helsingfors stadsteater slår samman sina krafter och bjuder Kulturens fadderbarn till Morot på rymmen-konsertföreställningen  

Två av aktörerna för Kulturens fadderbarn- projektet slår samman sina krafter för första gången. Konsertföreställningen Morot på rymmen är ett samarbete mellan Helsingfors stadsteater, kulturfadder för barn födda i Helsingfors år 2021, och Helsingfors stadsorkester, kulturfadder för barn födda i Helsingfors år 2020. Föreställningarna ges i slutet av september och I början av oktober i Musikhuset och på stadsteaterns stora scen.  

”Det är underbart att min idé kunde förverkligas! Jag tycker det är ytterst viktigt att få visa familjer och hela världen att Helsingfors-institutioner kan samarbeta och med hög profil satsa på sina fadderbarns kulturfostran. Föreställningen är en noggrant genomtänkt helhet och alla har deltagit i att planera den. Mängder av proffs, av vilka endast en liten del syns på scenen, står för förverkligandet. Föreställningen kommer att bli tjusig. Den blir en spännande erfarenhet även för musikerna och skådespelarna eftersom de gästar varandras estrader”, säger musiker och musikpedagog Satu Sopanen som står för idéen bakom Morot på rymmen -projektet.  

”Det har varit härligt att få göra en föreställning tillsammans med Helsingfors stadsorkester. Samarbetet har skett i utmärkta tecken, med stor entusiasm och utan att tumma på kvalitet. Och på scenen befinner sig mera folk än i en musikal! Morot på rymmen är en fartfylld och varmhjärtad berättelse. Vi bekantar oss med djuren i skogen och påminns om att samarbete är styrka. Det är en stor glädje att få fadderbarnen med sina föräldrar till stadsteaterns stora salong, många är säkert där för första gången någonsin”, säger Helsingfors stadsteaters dramaturg Sanna Niemeläinen som har sammanställt pjäsens manus.  

Morot på rymmen ges inte för endast orkesterns och teaterns fadderfamiljer. En för allmänheten öppen föreställning ges i Musikhusets konsertsal torsdagen den 28.9. kl. 18.30. 

** 

Morot på rymmen  

Helsingfors stadsorkesters och Helsingfors stadsteaters samproduktion Morot på rymmen är en charmig kombination av musik och teater. 

Det är morgon i skogen. Haren har nyss vaknat och magen kurrar. Vilken tur att det finns morot i skogen! Haren börjar leka med fjärilarna och under tiden försvinner moroten. Ekorrarna och haren går på jakt för att finna den. Här börjar ett äventyr i vilket vi möter skogens djur och bekantar oss med livet i skogen. Men vart i all sin dar tog moroten vägen? Och vad har orkestern på estraden att göra med den? 

Manuset är skrivet av Jenny Jumppanen, Sanna Niemeläinen och Satu Sopanen. Dirigent är Maria Itkonen, för regi och koreografi står Johanna Elovaara. I Morot på rymmen uppträder Satu Sopanen, Sofia Hilli, Martti Manninen, Unto Nuora och ungefär 60 av Helsingfors stadsorkesters musiker.  

** 

Kulturens fadderbarn  

Kulturens fadderbarn är en avgiftsfri kulturtjänst riktad familjer i Helsingfors. Alla Helsingforsbarn födda 2020 eller senare får en kulturaktör som fadder. Genom aktören kommer barnet tillsammans med familjen i personlig kontakt med konst. Kulturfaddern, som bestäms enligt barnets födelseår, bjuder årligen in barnet till minst två evenemang tills barnet börjar sin skolgång. Evenemangen har planerats utgående från barnets ålder och är lämpliga för hela familjen. Kulturens fadderbarn-tjänsten administreras av Helsingfors kultur- och fritidssektor. Understöd från Jane och Aatos Erkkos stiftelse möjliggör verksamheten.   

Barn födda I Helsingfors år 2020 har som fadder Helsingfors stadsorkester som startade  fadderbarnsverksamheten för 22 år sedan. Numera har verksamheten utvidgats till ett samarbete mellan ca 30 av de främsta konst- och kulturaktörerna och Helsingfors stad. Helsingfors stadsteater är en av teaterfaddrarna för barn födda i Helsingfors år 2021.  

Kulturens fadderbarn-verksamheten har som mål att bidra till Helsingforsfamiljers välmående och jämställdhet samt att stöda barnets uppväxt och utveckling med hjälp av konst och kultur. Verksamheten sporrar att se, höra och uppleva hemstaden och bekanta sig med dess kulturlokaler.  

Barnrådgivningen bjuder barnen att bli Kulturens fadderbarn. Man kan anmäla sig till verksamheten på webbsidan https://kummilapset.hel.fi/sv/ 

Morot på rymmen-föreställningar för Kulturens fadderbarn: 
2.10.2023 kl. 16.30 och kl. 18.30 på Helsingfors stadsteaters stora scen (Djurgårdsvägen 5) 
27.9.2023 kl. 16.30 och kl. 18.30 samt 28.9.2023 kl. 16.30 i Musikhusets konsertsal (Mannerheimvägen 13 A) 

Morot på rymmen-föreställning för allmänheten i Musikhusets konsertsal:  
To 28.9.2023 kl. 18.30, biljetter 4–25 € i Ticketmasters nätbutik [linkki] eller Musikhusets biljettkassa.  

Föreställningen är ca en halv timme lång. Åldersrekommendation 2+.