HKO & Mälkki & Gerstein

Ke 12/05/2021 19:00 - 20:00
vapaa pääsy

Esittely

Helsinki, Berliini, Oslo, Los Angeles – Kaija Saariahon Vista on neljän filharmonisen huippuorkesterin yhteistilaus. 

Helsinki, Berliini, Oslo, Los Angeles – Kaija Saariahon Vista on neljän filharmonisen huippuorkesterin yhteistilaus. Säveltäjä löysi nimen teokselleen automatkalla USA:n länsirannikolla: ”Näköalapaikkojen kohdalla oli tienviittoja, joissa luki ‘vista’. Minulle avautui aivan kirjaimellisesti uusia maisemia, kun olin juuri ennen matkaa saanut valmiiksi monen vuoden työn, uuden oopperan.”  

Robert Schumannin pianokonserton solistiksi saapuu Kirill Gerstein, jolle orkesterin kanssa soittaminen on maaginen tapahtuma. ”Soittaminen ja äänen tuottaminen yhdessä uskomattoman taitavien ihmisten kanssa luo erityisen tunteen siitä, että olemme tekemässä jotain taianomaista.”  

Katso ja kuuntele suorana ja tallenteena Helsinki-kanavalla ja HKO Screen -sovelluksessa.

Katso suorana ja keskustele orkesterin YouTube-kanavalla.

 

 

Robert Schumann: Pianokonsertto

Robert Schumann (1810–1856) opetteli säveltämään keskittymällä vain yhteen asiaan kerrallaan. Koko 1830-luvun hän teki lähes yksinomaan pianomusiikkia, ensin itsensä ja sitten tulevan vaimonsa Clara Wieckin esitettäväksi. Häiden jälkeen Schumann tehtaili lähes 150 rakkauslaulua vuodessa. Orkesterimusiikin kausi alkoi vuonna 1841, tuloksena pari valmistunutta ja muutama kesken jäänyt sinfonia sekä yksiosainen Konsertto-fantasia pianolle ja orkesterille.

Teoksen kantaesittänyt Clara Schumann oli vaikuttunut: ”Jos sen harjoittelee tarkasti, sen täytyy antaa suurta nautintoa kuulijoille. Piano on hyvin taidokkaasti nivottu orkesterin kanssa yhteen. On mahdotonta kuulla yhtä ilman toista.” Kahden esityksen jälkeen Konsertto-fantasia unohtui kustantajien torjuttua sen. Vuonna 1842 Robert Schumann paneutui kamarimusiikkiin.

Suuren pianokonserton säveltäminen oli kiinnostanut Schumannia teinivuosista saakka, mutta hän ei osannut yhdistää omaan runollisuuttaan 1800-luvun sankarillisuutta ihannoiviin arvoihin. ”Mitä konserttoihin tulee, ja kuten olen sanonut, en osaa kirjoittaa virtuooseille ja minun keksittävä jotain muuta”, hän kirjoitti vuonna 1839 Claralle. Kuusi vuotta myöhemmin hän keksi keinot, ja kaivoi käsiinsä vanhan Konsertto-fantasian muokatakseen siitä a-molli pianokonserton (1845) ensimmäisen osan.

Pianokonsertto olisi tuskin valmistunut ilman, että Schumann oli vuorollaan uppoutunut syvälle niin soolopianon, sinfonian, laulun kuin kamarimusiikin saloihin. Pianokonsertosta tuli yhtäältä solistin ja orkesterin sopuisa duetto, toisaalta kuin sinfonia solistiosuudella, mutta ennen kaikkea konsertoiva kamariteos, jonka vaivihkainen virtuoosisuus todistaa demokraattisen musisoinnin vetovoimaa. Jo alkutahdit tekevät selväksi, että tämä ei ole tavanomainen teos: piano ottaa ohjakset kuin väkisin, mutta orkesteri vastaa kutsuun kahta hillitymmin. Romanttiseksi konsertoksi teos on poikkeuksellisen maltillinen, mutta sen fantasiamaisuus ja uudenlainen, ns. syklinen muoto innoitti myöhemmin mm. Lisztiä, Brahmsia ja muita ajan säveltäjiä omiin, entistäkin rohkeampiin innovaatioihinsa.

Jaani Länsiö

 

Kaija Saariaho: Vista

"Kaija Saariaho on yksi meidän aikamme monumentaalisista säveltäjistä. Hänen musiikistaan voi sanoa niin monta upeaa asiaa, etenkin hänen musiikistaan suurelle kokoonpanolle… Tunnen myös, että hänen musiikkinsa voimakas läsnäolo vuosien mittaan on ollut erityisen tärkeä roolimalli nuorille sukupolville, eikä vähiten nuorille naisille, jotka ovat saaneet Saariahon musiikista inspiraatiota ja kannustusta itse työskennellä musiikin parissa. Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö hänen monipuolinen vaikutuksensa muovaisi musiikkia myös tulevaisuudessa.”

Näin totesi islantilainen säveltäjä Anna Thorvaldsdottir BBC Music Magazine -lehden järjestämässä kiertokyselyssä. 174 johtavaa säveltäjää ympäri maailmaa kertoi, kuka heidän mielestään on kaikkien aikojen suurin säveltäjä. Voiton vei J.S. Bach. Elossa olevista säveltäjistä korkeimman sijan – numero 17 – sai Kaija Saariaho (s. 1952).

Kansainvälisesti Saariaho on tullut tunnetuksi etenkin oopperasäveltäjänä; LAmour de loin sai kantaesityksensä vuonna 2000 ja Adriana Mater vuonna 2006. Saariahon viides ooppera on Sofi Oksasen librettoon sävelletty Innocence (2018). Korona-tilanteen takia ooppera odottaa vielä kantaesitystään.

Saariahon suurista orkesterikappaleista Laterna Magica on saanut inspiraationsa Ingmar Bergmanista ja teos sai kantaesityksensä Berliinissä 2008, ja runoilija Rumin teksteistä innoittunut Circle Map puolestaan kantaesitettiin Amsterdamissa Susanna Mälkin johdolla 2012. Nyt kantaesityksensä saava Vista (2019) on sävelletty Helsingin kaupunginorkesterin, Berliinin filharmonikkojen, Oslon filharmonikkojen ja Los Angelesin filharmonikkojen yhteistilauksesta.

Teoksen otsikon (näköala, näkymä’) Saariaho keksi matkalla Yhdysvaltojen länsirannikolla: ”Ajoimme Los Angelesista San Diegoon päin. Näköalapaikkojen kohdalla oli jatkuvasti tienviittoja, joissa luki vista. Samaan aikaan uuden teoksen aiheet pyörivät päässäni, ja siitä se lähti. Aivan kirjaimellisesti minulle avautui uusia maisemia, kun olin juuri ennen matkaa saanut valmiiksi monen vuoden työn, uuden oopperan.”

Christian Holmqvist

 

Taiteilijat

 • Susanna Mälkki

  kapellimestari

 • Kirill Gerstein

  piano

Ohjelma

 • 19.00
  Robert Schumann

  Pianokonsertto a-molli op. 54

 • 20.00
  Kaija Saariaho

  Vista (ke.)

Usein kysyttyä

Voinko ottaa orkesterista valokuvia?

Voit ottaa kuvia ennen konserttia ja konsertin jälkeen. Konsertin ajan toivomme sinun rentoutuvan kuuntelemaan soittoamme. Näin takaat työrauhan meille ja rauhallisen konserttielämyksen muille kuulijoille.

Kuinka pukeudun konserttiin?

Pukeudu niin, että viihdyt. Pukukoodi on vain orkesterilla.

Millaiset ovat turvallisuusohjeet Musiikkitalossa syksyllä 2020?
 

Syksyn turvatoimet

Lämpimästi tervetuloa Musiikkitaloon! Syksyllä meillä järjestetään monia hienoja konsertteja, ja toivomme, että saat nauttia elämyksestä ilman ylimääräistä huolta. Tästä syystä haluamme kertoa jo ennakkoon konsertin turvatoimista.

Me noudatamme Musiikkitalossa kaikkia viranomaisten ohjeistuksia. Niiden lisäksi meillä on omia tarkempia varotoimia, jotka ovat tuttuja muun muassa kaupoista ja museoista. Ohjeistamme toimintaa paikan päällä näkyvästi ja selkeästi.

Seuraavassa muutamia ohjeita, joihin toivomme sinun tutustuvan jo ennen Musiikkitaloon saapumista:

 

Älä tule Musiikkitaloon sairaana

Jääthän kotiin pienestäkin flunssaoireilusta. Olemme laajentaneet pääsylippujen palautuskäytäntöä, ja voit vaihtaa lippusi toiseen konserttiin soittamalla lipunmyyntiin vielä konserttipäivänä klo 11 mennessä. Katso tarkemmat ohjeet alta.

 

Saavu ajoissa

Turvatoimista johtuen saapuminen ja Musiikkitalossa liikkuminen voi olla tavallista hitaampaa. Varaathan siksi saapumiseen riittävästi aikaa.

 

Hengityssuojain ja suojakäsineet

Jos haluat käyttää konsertissa hengityssuojainta tai suojakäsineitä, suosittelemme ottamaan ne mukaan itse. Tarvittaessa saat ne myös maksutta info-pisteestämme lipunmyynnin vierestä.

 

Muista turvaväli

Pidäthän turvaväliä muihin asiakkaisiin. Muista tämä erityisesti jonottaessasi esimerkiksi hissiin, naulakkoon, kahvilaan tai konserttisaliin.

 

Naulakkoon jätetään vain isot kantamukset

Koronatilanteen vuoksi ulkovaatteet saa ottaa mukaan konserttisaliin, ja suosittelemmekin näin tekemään, jotta vältämme naulakon ruuhkautumisen ennen ja jälkeen konserttia. Suuret laukut on kuitenkin jätettävä naulakkoon.

Naulakko on poikkeusaikana maksuton.

 

Konserttisalissa istutaan turvavälein

Konserttisalissa istutaan siten, että jokaisen kuulijan väliin jää 1–2 metrin turvaväli. Huomioithan, että istumapaikkaa ei saa saa oma-aloitteisesti vaihtaa, vaan sinun tulee istua sillä paikalla, joka pääsylippuun on merkitty. Konserttisalista poistutaan rivi kerrallaan henkilökunnan ohjeita noudattaen.

 

Huolehdi käsihygieniasta

Käytä käsien desinfiointiautomaatteja heti sisäänkäyntien yhteydessä. Seuraa opasteita lähimmälle käsienpesupisteelle. Muista myös yskiä oikeaoppisesti hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan.

 

Tervetuloa!

Pian pääset uppoutumaan musiikkiin. Sydämellisesti tervetuloa Musiikkitaloon!

 

Konserttilipun vaihtaminen sairastapauksessa

Musiikkitalon lipunmyynti vastaanottaa peruutusilmoituksia arkisin ma–pe klo 9–11 välisenä aikana puhelimitse: 020 7070 437 (soittajahinnat alla). Ilmoitus peruutuksesta tulee tehdä puhelimitse viimeistään konserttipäivänä klo 11 mennessä.

Peruttu lippu vaihdetaan toiseen Helsingin kaupunginorkesterin konserttiin saatavuuden mukaan, jolloin myös hintakategoria voi vaihtua ilman hyvitystä. Mikäli et halua valita vaihtokonserttia heti, saat vaihdossa ns. avoimen konserttilipun, joka on voimassa vuoden. Avoin lippu tulee vaihtaa varsinaiseen konserttilippuun Musiikkitalon lipunmyynnissä lipun voimassaoloaikana.

Palvelun sujuvoittamiseksi, tutustuthan etukäteen tuleviin konsertteihimme verkkosivuillamme www.helsinginkaupunginorkesteri.fi/konsertit

 

Soittajahinnat:

Kiinteästä verkosta: 8,35 snt/puh + 7,02 snt/min

Matkapuhelimesta: 8,35 snt/puh + 17,17 snt/min

Ulkomailta: tavallinen ulkomaanpuheluhinta

 

SAAPUMINEN MUSIIKKITALOON 
Lue lisää.

LÄHIN MAKSULLINEN PYSÄKÖINTIHALLI 
Q-Park Finlandia, Karamzininkatu 2, lämmitetty halli, kameravalvonta, 650 autopaikkaa, kävelytunneli Musiikkitaloon. 

KONSERTTISALI 
Helsingin kaupunginorkesteri toimii LPR-Arkkitehdit Oy:n suunnittelemassa Musiikkitalossa. Musiikkitalon konserttisalissa on käytössä kolme hintaluokkaa. Lisätietoa Musiikkitalon verkkosivuilta. 
KATSOMOKARTTA PERMANTO
KATSOMOKARTTA PARVI

RAVINTOLA 
Konserttien tarjoilut osoitteesta Restis-sovelluksesta 
tai puhelimitse numerosta 020 762 4862. 

Musiikkitalon konserttitarjoilu- ja ravintolapalveluista vastaa Restel Tapahtumaravintolat.
Tilaa konserttitarjoilut etukäteen verkkokaupasta väliajalle, ennen konserttia tai nautittavaksi vasta esityksen jälkeen, niin voit nauttia tarjoilut rauhassa omassa pöydässäsi jonottamisen sijasta.
Restelin verkkokauppa on ympäri vuorokauden, tutustu valikoimaan Restis-sovelluksessa. Tilaukset myös puhelimitse 020 762 4862, ma-pe klo 8-17 tai ravintolat.musiikkitalo@restel.fi