HKO & Oramo & Komsi

Ke 14/04/2021 19:00 - 20:15
vapaa pääsy

Esittely

Konsertti-ilta täynnä taituruutta, runoutta, sävyjä ja syvyyttä.  

 
”Kuljen tämän vanhan kylän läpi yksin, kuin aave.” Luigi Dallapiccolan tiheätunnelmaisen, salaperäisistä äänistä ja musiikillisista salamanvälähdyksistä kudotun yökappaleen juuret ovat Antonio Machadon runossa, autiolla kyläaukiolla, jolle kuutamo heittää mustia varjoja. 
Romanialaissyntyisen monialaisen musiikkineron George Enescun [vuonna 1954 valmistunut] kamarisinfonia on säveltäjän viimeiseksi jäänyt teos, joka vie kuulijan inspiroivalle matkalle tutun ja yllätykselliseen välimaastoon. 
”Käsittelen tässä sävellyksessäni runoutta ikään kuin jokainen sen esittämä ajatus olisi pieni aaria itsessään”, kuvailee Hans Werner Henze laulusarjaansa, jossa koloratuurisopraano saa seurakseen neljän sellon sekä harpun muodostaman yhtyeen. 

 

Luigi Dallapiccola: Piccola musica notturna

Luigi Dallapiccola (1904-1975) syntyi Istriassa, alueella joka tuohon aikaan oli osa Itävalta-Unkaria. Nykyisin se on osa Kroatiaa. Vanhemmat olivat italialaisia. Nuoruudessaan pianoa ja sävellystä opiskellut Dallapiccola ihaili fasisteja. 1930-luvulla asenne muuttui. Hän kritisoi Mussolinia ja Hitleriä, ja joutui ajoittain piiloutumaan viranomaisilta. Dallapiccola myös pelkäsi että jotakin saattaisi tapahtua hänen juutalaiselle vaimolleen. Vapauden ja väkivallan teemoja hän käsitteli esimerkiksi kansainvälisessä läpimurtoteoksessa, oopperassa Il prigioniero (Vanki, 1948).

Säveltäjänä Dallapiccola oli alunperin kiinnostunut esimerkiksi romantiikasta ja impressionismista. 1930 hän löysi Uuden Wienin koulukunnan musiikin ja alkoi sen innoittamana käyttää 12-säveltekniikkaa. Tärkeäksi esikuvaksi muodostui etenkin Anton Webern. Dallapiccolaa on luonnehdittu ”lyyriseksi dodekafonikoksi”. Hänen sävelkielensä on moderni, mutta samalla herkkä ja valtavan ilmaisuvoimainen.

Piccola musica notturna on vuonna 1954 kapellimestari Hermann Scherchenin tilauksesta valmistunut sävellys. Teos on alunperin kirjoitettu orkesterille. Vuonna 1961 Dallapiccola teki version kamariyhtyeelle.

Otsikko voi tuoda mieleen W.A. Mozartin kuuluisan Pienen yösoiton. Dallapiccola on kuitenkin lähtenyt liikkeelle espanjalaisen Antonio Machadon (1875-1939) runosta Noche de verano (Kesäyö). Runossa kertoja kulkee vanhassa kylässä öiseen aikaan. Korkeiden talojen yllä loistaa kuutamo. Puistonpenkit ja akaasiat heittävät varjonsa autiolle aukiolle. Kertoja vertaa itseään haamuun. Dallapiccolan sävellyksessä pienet eleet ja äänet puhuvat. Jotkut yllättävät purkaukset eivät särje tunnelmaa, ne ainoastaan sähköistävät sitä.

Noche de verano 

Es una hermosa noche de verano. 
Tienen las altas casas 
abiertos los balcones 
del viejo pueblo a la anchurosa plaza. 
En el amplio rectángulo desierto, 
bancos de piedraevónimos y acacias 
simétricos dibujan 
sus negras sombras en la arena blanca. 
En el cénit, la luna, y en la torre, 
la esfera del reloj iluminada. 
Yo en este viejo pueblo paseando 
solocomo un fantasma. 

Antonio Machado (18751939) 

Kesäyö 

On ihana kesäinen yö. 
Korkeat talot ovat    
avanneet parvekkeidensa ovet 
ylle vanhan mahtavan kylätorin. 
Autio kulmikas erämaa, 
sen kivipenkit, köynnökset ja akaasiain 
symmetria piirtävät 
mustat varjonsa valkeaan hiekkaan.   
Taivaan lakipisteessä kuu, ja tornissa 
kellon valaistu piiri. 
Muinaisen kylän kamaraa kuljen 
yksin, kuin aave. 

Antonio Machado (1875–1939) 
Suom. Auli Leskinen 

 

George Enescu: Kamarisinfonia

George Enescu (1881-1955) oli 1900-luvun merkittävin romanialainen musiikkipersoonallisuus. Hän oli huipputason viulisti, kapellimestari ja pianisti, ja lisäksi persoonallinen säveltäjä. Vain 7 vuoden ikäisenä hän sai mahdollisuuden opiskella Wienin konservatoriossa. Myöhemmin hän opiskeli Pariisissa. Enescu loi kansainvälisen uran ja sai mainetta myös pedagogina. Kuuluisia oppilaita olivat mm. Ida Haendel, Arthur Grumiaux ja Yehudi Menuhin. Menuhin totesi muitta mutkitta: ”Enescu oli suurin muusikko jonka koskaan olen tavannut”. Enescu oli lisäksi pianisti Dinu Lipattin kummisetä.

Musiikkia Enescu sävelsi jo alle teini-ikäisenä. Hän loi melko laajan tuotannon, mutta konserttiohjelmissa hänen teoksiinsa törmää jokseenkin harvoin. Enescun pääteos on Sofokleen tragediaan perustuva ooppera Oedipe (1931). Tuotantoon kuuluu myös mm. 5 sinfoniaa, 2 romanialaista rapsodiaa, 2 jousikvartettoa, 3 pianosonaattia ja 3 viulusonaattia. Enescun sävelkieltä on vaikea luokitella. Hän lähti liikkeelle myöhäisromantiikasta mutta lähestyi asteittain yhä modernistisempaa ilmaisua. Hänen kypsä musiikkinsa on kiehtova yhdistelmä uusklassismia, impressionismia ja romantiikkaa.

Vuonna 1954 valmistunut Kamarisinfonia 12 soittimelle jäi Enescun viimeiseksi sävellykseksi. Teos oli jo melkein valmis kun säveltäjää kohtasi halvaus. Partituurin viimeisteli Enescun ystävä, säveltäjä Marcel Mihalovici. Kamarisinfonia sai kantaesityksensä Bukarestissa vuonna 1955. Vastaanotto oli kohtelias mutta hyvin hämmentynyt. Tällöin kapellimestari Constantin Silvestri kääntyi yleisön puoleen ja sanoi: ”Tämä on Enescun mestariteos. Se voi kuitenkin olla vaikeasti lähestyttävä, joten nyt esitämme sen vielä kerran.” Toinen esitys olikin sitten suuri menestys.

 

Hans Werner Henze: Being Beauteous

Hans Werner Henze (1926-2012) oli kantaaottava säveltäjä. Hän kirjoitti elämänsä aikana useita teoksia jotka käsittelivät vapauden, väkivallan ja sorron teemoja. Lapsuutensa Henze oli viettänyt natseja ihailevan isän varjossa, ja sävellyksen opiskelu oli jäänyt hetkeksi kesken kun myös Henzen vuonna 1944 piti puolustaa Saksaa. Hän joutui kuitenkin pian brittien sotavangiksi ja vietti aikaa vankileirissä kunnes sota oli ohi.

Vuonna 1953 Henze muutti Italiaan. Hän koki että häneen Saksassa suhtauduttiin suvaitsemattomasti koska hän oli sekä vakaumuksellinen vasemmistolainen että homoseksuaali.  Henzen sävelkieli heijastaa näkemystä maailmasta paikkana, jossa kaikki kulttuurit ovat merkitykselliset. Hän sai vaikutteita 12-säveltekniikasta ja renessanssi-musiikista, mutta myös esimerkiksi jazzista ja arabialaisista kansansävelmistä. Sävellystuotanto on hyvin laaja ja käsittää mm. yli 15 oopperaa, 10 balettia, 10 sinfoniaa ja runsaasti kamari- ja soolomusiikkia. Vokaaliteoksia Henze kirjoitti mm. Ho Chi Minhin, Elsa Moranten, Bertolt Brechtin ja Hans Magnus Enzensbergerin teksteihin.

Being Beauteous (Kaunis olento) on vuonna 1964 valmistunut sävellys koloratuurisopraanolle, harpulle ja neljälle sellolle. Teos sai kantaesityksensä Berliinissä huhtikuussa vuonna 1964 säveltäjän johdolla. Laulusolisti oli Ingeborg Hallstein. Teos on sävelletty ranskalaisen Arthur Rimbaudn (1854-1891) runoon joka löytyy kokoelmasta Les Illuminations. Henze kertoi teoksestaan: ” Tässä runoa on käsitelty ikään kuin jokainen siinä esitetty ajatus olisi pieni aaria itsessään. Aarioita kehystävät lyhyet sellokvartetto-jaksot joihin harppu punoutuu mukaan. Jokainen aaria muodostaa itsenäisen kokonaisuuden mutta kvintetto-jaksot ovat muunnelmia toisistaan.”

Being Beauteous   

Devant une neige un Être de beauté de haute taille. Des sifflements de mort et des cercles de musique sourde font monters'élargir et trembler comme un spectre ce corps adoré; des blessures écarlates et noires éclatent dans les chairs superbes. Les couleurs propres de la vie se foncent, dansent et se dégagent autour de la Vision, sur le chantier 

Et les frissons s'élèvent et grondent, et la saveur forcenée de ces effets se chargeant avec les sifflements mortels et les rauques musiques que le monde, loin derrière nous, lance sur notre mère de beauté, – elle reculeelle se dresse. Oh! nos os sont revêtus d'un nouveau corps amoureux 
*** 
Ô la face cendréel'écusson de crin, les bras de cristal 
Le canon sur lequel je dois m'abattre à travers la mêlée des  
arbres et de l'air léger ! 

Arthur Rimbaud (1854–1891) 

Being Beauteous   

Lumen äärellä kookas Kaunis Olento. Kuolonpihahdukset  
ja kumean musiikin kehät saavat tämän palvotun ruumiin  
kohoamaan, paisumaan ja värisemään kuin aave;  
helakanpunaiset ja mustat haavat puhkeavat  
upeaan lihaan. Elämän omat värit tummenevat,  
tanssivat ja huokuvat Näyn ympärillä, työmaalla. 
Ja väristykset voimistuvat ja hurisevat, näiden  
vaikuttimien hourupäisen maun liittyessä  
kuolonpihahduksiin ja römeään musiikkiin, jota maailma kaukana  
takanamme viskoo kauneuden äitimme päälle – hän perääntyy,  
kohottautuu. Voi! luillemme on puettu uusi rakastunut ruumis! 
*** 
Oi tuhkanharmaat kasvot, karvainen kilpi, kristallikäsivarret!  
Tykki johon minun on iskettävä kiinni puiden ja kevyen ilman  
sekasorron läpi! 

Suom. Einari Aaltonen 
Arthur Rimbaud: Kootut teokset. Sammakko, 2012. 

 

Christian Holmqvist

Taiteilijat

 • Sakari Oramo

  kapellimestari

 • Anu Komsi

  sopraano

Ohjelma

 • 19.00
  Luigi Dallapiccola 

  Piccola musica notturna

 • George Enescu 

  Kamarisinfonia  

 • 20.15
  Hans Werner Henze

  Being Beauteous 

Usein kysyttyä

Voinko ottaa orkesterista valokuvia?

Voit ottaa kuvia ennen konserttia ja konsertin jälkeen. Konsertin ajan toivomme sinun rentoutuvan kuuntelemaan soittoamme. Näin takaat työrauhan meille ja rauhallisen konserttielämyksen muille kuulijoille.

Kuinka pukeudun konserttiin?

Pukeudu niin, että viihdyt. Pukukoodi on vain orkesterilla.

Millaiset ovat turvallisuusohjeet Musiikkitalossa syksyllä 2020?
 

Syksyn turvatoimet

Lämpimästi tervetuloa Musiikkitaloon! Syksyllä meillä järjestetään monia hienoja konsertteja, ja toivomme, että saat nauttia elämyksestä ilman ylimääräistä huolta. Tästä syystä haluamme kertoa jo ennakkoon konsertin turvatoimista.

Me noudatamme Musiikkitalossa kaikkia viranomaisten ohjeistuksia. Niiden lisäksi meillä on omia tarkempia varotoimia, jotka ovat tuttuja muun muassa kaupoista ja museoista. Ohjeistamme toimintaa paikan päällä näkyvästi ja selkeästi.

Seuraavassa muutamia ohjeita, joihin toivomme sinun tutustuvan jo ennen Musiikkitaloon saapumista:

 

Älä tule Musiikkitaloon sairaana

Jääthän kotiin pienestäkin flunssaoireilusta. Olemme laajentaneet pääsylippujen palautuskäytäntöä, ja voit vaihtaa lippusi toiseen konserttiin soittamalla lipunmyyntiin vielä konserttipäivänä klo 11 mennessä. Katso tarkemmat ohjeet alta.

 

Saavu ajoissa

Turvatoimista johtuen saapuminen ja Musiikkitalossa liikkuminen voi olla tavallista hitaampaa. Varaathan siksi saapumiseen riittävästi aikaa.

 

Hengityssuojain ja suojakäsineet

Jos haluat käyttää konsertissa hengityssuojainta tai suojakäsineitä, suosittelemme ottamaan ne mukaan itse. Tarvittaessa saat ne myös maksutta info-pisteestämme lipunmyynnin vierestä.

 

Muista turvaväli

Pidäthän turvaväliä muihin asiakkaisiin. Muista tämä erityisesti jonottaessasi esimerkiksi hissiin, naulakkoon, kahvilaan tai konserttisaliin.

 

Naulakkoon jätetään vain isot kantamukset

Koronatilanteen vuoksi ulkovaatteet saa ottaa mukaan konserttisaliin, ja suosittelemmekin näin tekemään, jotta vältämme naulakon ruuhkautumisen ennen ja jälkeen konserttia. Suuret laukut on kuitenkin jätettävä naulakkoon.

Naulakko on poikkeusaikana maksuton.

 

Konserttisalissa istutaan turvavälein

Konserttisalissa istutaan siten, että jokaisen kuulijan väliin jää 1–2 metrin turvaväli. Huomioithan, että istumapaikkaa ei saa saa oma-aloitteisesti vaihtaa, vaan sinun tulee istua sillä paikalla, joka pääsylippuun on merkitty. Konserttisalista poistutaan rivi kerrallaan henkilökunnan ohjeita noudattaen.

 

Huolehdi käsihygieniasta

Käytä käsien desinfiointiautomaatteja heti sisäänkäyntien yhteydessä. Seuraa opasteita lähimmälle käsienpesupisteelle. Muista myös yskiä oikeaoppisesti hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan.

 

Tervetuloa!

Pian pääset uppoutumaan musiikkiin. Sydämellisesti tervetuloa Musiikkitaloon!

 

Konserttilipun vaihtaminen sairastapauksessa

Musiikkitalon lipunmyynti vastaanottaa peruutusilmoituksia arkisin ma–pe klo 9–11 välisenä aikana puhelimitse: 020 7070 437 (soittajahinnat alla). Ilmoitus peruutuksesta tulee tehdä puhelimitse viimeistään konserttipäivänä klo 11 mennessä.

Peruttu lippu vaihdetaan toiseen Helsingin kaupunginorkesterin konserttiin saatavuuden mukaan, jolloin myös hintakategoria voi vaihtua ilman hyvitystä. Mikäli et halua valita vaihtokonserttia heti, saat vaihdossa ns. avoimen konserttilipun, joka on voimassa vuoden. Avoin lippu tulee vaihtaa varsinaiseen konserttilippuun Musiikkitalon lipunmyynnissä lipun voimassaoloaikana.

Palvelun sujuvoittamiseksi, tutustuthan etukäteen tuleviin konsertteihimme verkkosivuillamme www.helsinginkaupunginorkesteri.fi/konsertit

 

Soittajahinnat:

Kiinteästä verkosta: 8,35 snt/puh + 7,02 snt/min

Matkapuhelimesta: 8,35 snt/puh + 17,17 snt/min

Ulkomailta: tavallinen ulkomaanpuheluhinta

 

SAAPUMINEN MUSIIKKITALOON 
Lue lisää.

LÄHIN MAKSULLINEN PYSÄKÖINTIHALLI 
Q-Park Finlandia, Karamzininkatu 2, lämmitetty halli, kameravalvonta, 650 autopaikkaa, kävelytunneli Musiikkitaloon. 

KONSERTTISALI 
Helsingin kaupunginorkesteri toimii LPR-Arkkitehdit Oy:n suunnittelemassa Musiikkitalossa. Musiikkitalon konserttisalissa on käytössä kolme hintaluokkaa. Lisätietoa Musiikkitalon verkkosivuilta. 
KATSOMOKARTTA PERMANTO
KATSOMOKARTTA PARVI

RAVINTOLA 
Konserttien tarjoilut osoitteesta Restis-sovelluksesta 
tai puhelimitse numerosta 020 762 4862. 

Musiikkitalon konserttitarjoilu- ja ravintolapalveluista vastaa Restel Tapahtumaravintolat.
Tilaa konserttitarjoilut etukäteen verkkokaupasta väliajalle, ennen konserttia tai nautittavaksi vasta esityksen jälkeen, niin voit nauttia tarjoilut rauhassa omassa pöydässäsi jonottamisen sijasta.
Restelin verkkokauppa on ympäri vuorokauden, tutustu valikoimaan Restis-sovelluksessa. Tilaukset myös puhelimitse 020 762 4862, ma-pe klo 8-17 tai ravintolat.musiikkitalo@restel.fi