Ikäystävällinen orkesteri

Ikäystävällinen orkesteri -käsikirja julkaistu

Uusi käsikirja avaa keskustelun orkesterien ikääntyneille suunnatusta yleisötyöstä

Millainen on ikäystävällinen orkesteri? Miten voidaan tuottaa palveluita niille ikääntyneille, jotka eivät pääse orkesterien luo? 

Näihin kysymyksiin vastaa Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n juuri julkaistu käsikirja, joka on laadittu orkesterien ikääntyneille suunnattujen, konserttisalin ulkopuolelle tuotettavien palveluiden suunnittelun tueksi. Käsikirjan avulla orkesterit voivat kehittää saavutettavuuttaan ja tuottaa merkityksellisiä musiikkikokemuksia kaiken ikäisille. Käsikirjaa voivat hyödyntää myös muut kulttuurisen vanhustyön kentällä työskentelevät taide- ja kulttuurialan sekä sosiaali- ja terveysalan toimijat.  

Kaksivuotisessa Saavutettavat orkesterit -hankkeessa on kehitetty orkesterien toimintaa ikääntyneiden parissa Suomessa ja Isossa-Britanniassa. Helsingin kaupunginorkesterin yhteistyössä Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n kanssa koordinoimalla hankkeella lisätään kulttuurin ja taiteen yhdenvertaista saavutettavuutta etsimällä keinoja tuoda orkesteritoiminta lähelle niitä, jotka eivät pääse orkesterien luo.

Käsikirjassa keskitytään sosiaali- ja terveyspalveluissa toteutettaviin vierailuihin sekä orkesterien digitaalisiin sisältöihin, joiden tarjoaminen on tunnistettu olennaiseksi tavaksi tavoittaa ne ikääntyneet, jotka eivät pääse konserttisaleihin. Käsikirjan ovat kirjoittaneet Helsingin kaupunginorkesterin yleisötyövastaava Annika Kukkonen ja verkostomuotoilija, ikääntyneiden kulttuuripalvelujen asiantuntija Maria Mäkinen.

Käsikirja ja sen taustalla oleva kehittämistyö perustuvat vahvasti kumppanuuksiin ja verkostoihin sekä asiakaslähtöiseen muotoiluajatteluun. Keskeistä toiminnan kehittämiselle on ollut Saavutettavat orkesterit -hankkeen partneriorkesterien osallistuminen yhteiskehittämiseen sekä toiminnan pilotointiin. Helsingin kaupunginorkesterin lisäksi hankkeessa ovat olleet mukana Kuopion kaupunginorkesteri, Lapin kamariorkesteri, Tapiola Sinfonietta ja Turun filharmoninen orkesteri.

Toimintaympäristöinä partneriorkesterien keväällä 2021 toteuttamissa piloteissa olivat ympärivuorokautiset hoivapalvelut (Turun filharmoninen orkesteri ja Helsingin kaupunginorkesteri), ikääntyneiden päivätoiminta (Kuopion kaupunginorkesteri), kotihoito (Lapin kamariorkesteri) ja sairaala (Tapiola Sinfonietta). Pilottien avulla kehitettiin orkesterien digitaalisia sisältöjä (Helsingin ja Kuopion kaupunginorkesterit ja Tapiola Sinfonietta), luovaa ryhmätoimintaa (Turun filharmoninen orkesteri) ja vapaaehtoistyön mahdollisuuksia (Lapin kamariorkesteri). Ikäystävällinen orkesteri -käsikirjasta löytyvät kaikkien pilottien kuvaukset.

Marraskuussa 2021 päättyvä Saavutettavat orkesterit -hanke on saanut Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksen vuodelle 2020. Hankkeen arvioinnin ja tutkimisen tukena on ollut Metropolia Ammattikorkeakoulu.

Tutustu julkaisuun tästä:
Ikäystävällinen orkesteri – Orkesterien ikääntyneille suunnatun yleisötyön käsikirja (pdf)

Lisätiedot: 

Annika Kukkonen, yleisötyövastaava, Helsingin kaupunginorkesteri, p. 040 158 2223, annika.kukkonen@hel.fi