Ilkka Lehtonen

Ilkka Lehtonen

Instrumentgrupp
I violin
Bio

Jag skulle strax börja gå i skola då man började visa Viuluviikarit musiikkimaassa på TV. Mina klasskamrater brydde sig inte om serien men jag var såld. Jag ville ha en violin och fick en sådan. Mina föräldrar var också såpass kloka att de lät mig börja gå på ett musikinstitut. 

Jag har alltid drömt om ett mångsidigt musikerskap. Då jag var 14 sökte jag till ungdomsorkestern Vivo. Tillsammans med den fick jag varje månad spela stora verk och delta i repetitioner i Helsingfors. Det här var en stor sak för en pojke från Björneborg och bidrog till att jag var motiverad under mina år i högstadiet och gymnasiet. Trots det jag började jag studera vid Helsingfors universitet med datavetenskap som huvudämne. På Sibelius-Akademin satsade jag på musikpedagogik men började sedan studera violin för Jaakko Ilves. Så fort Finland år 1995 gick med i EU gick jag med i EU:s ungdomsorkester. Jag kompletterade mina studier i London vid Royal Academy of Music under ledning av Erich Gruenberg

I London var jag aktiv: det fanns alltid ett uppträdande någonstans och man var alltid på väg någonstans. Jag spelade i flera olika orkestrar. I Helsingfors stadsorkester har jag spelat permanent sedan år 2000. Jag spelar i också kammarorkestern Avanti, Finländska kammarorkestern och Vanda underhållningsorkester. Mahler Chamber Orchestra har jag ersatt Duo Leppäkerttu. Den består av min dotter Aliisa och mig. 

I Helsingfors stadsorkester är såväl unga som erfarna musiker bra representerade. Balansen finns kvar trots att orkestern förnyats och blivit internationell. Jag märker att jag i allt högre grad tycker om ny musik, som framförallt numera är mycket färgstark och äventyrlig. Till vår repertoar kommer mest den nya musikens pärlor. Det är banalt att säga det här, men jag kommer nog aldrig att tröttna på att spela Brahms symfonier. Man finner alltid något nytt i dem.