Till andra världar

fre 20/09/2024 19:00 - 20:00
5.50€
29.50€

Presentation

Hector Berlioz’ Fantastiska symfoni skall upplevas live. Symfoniorkestern glänser och glöder och rycker lyssnaren med sig.

”Vad är denna enorma känslostorm, detta kraftiga lidande som sliter ut mig?” Då en 26 år gammal Hector Berlioz skrev sin Fantastiska symfoni var han yr av vanvettig kärlek. Det mästerligt orkestrerade verket skall upplevas live. Det är då symfoniorkestern glänser och glöder och rycker lyssnaren med sig.  

”Katedraler är en symbolisk dörr som öppnar in i denna värld och bort från denna värld.” Jennifer Higdon komponerade sin blå katedral till minnet av sin avlidne bror.  

Jennifer Higdon: blue cathedral

Jennifer Higdon (f. 1962) är en av sin generations mest framgångsrika amerikanska tonsättare. Hon har skrivit beställningsverk för flera amerikanska orkestrar och hennes musik har framförts av såväl Hilary Hahn och Yuja Wang som Gary Graffman och Colin Currie. Higdon har tilldelats tre Grammy-pris och år 2010 vann hennes violinkonsert Pulitzer-priset. Higdons tonspråk har karaktäriserats som neoromantiskt. 

Orkesterstycket blue cathedral skrevs för att uppmärksamma Philadelphias Curtis Institute of Musics 75-årsjubileum. Verket uruppfördes på Curtis Institute of Music Symphony Orchestras konsert i januari år 2000. Dirigent var David Robertson. Blue cathedral är Higdons kanske mest framförda komposition.

I bakgrunden finns en familjetragedi. Higdons lillebror Andrew Blue Higdon hade nyss avlidit och den djupt chockade tonsättaren frågade sig hur hon skulle orka vidare. Den terapeutiska lösningen var att skriva en musik som skildrar hur själen stiger till himlen. Verkets titel har Higdon öppnat med att förklara att en katedral som byggnad är en symbolisk dörr mellan det närvarande och det som finns på andra sidan. Ordet blå hänvisar till broderns namn och till den blå himlen, till möjliga resor bortom detta. 

I samband med uruppförandet berättade Higdon: ”Under kompositionsarbetet märkte jag att jag tänkte på en resa genom en katedral av glas som befinner sig i skyarna. Eftersom väggarna är genomskinliga ser man molnen och skyns blå färg. Jag föreställer mig att lyssnaren kommer in i en skyddad plats och svävar nerför en korridor med enorma kristallpelare. Lyssnaren är i ett meditativt tillstånd. Glasmålningarnas gestalter börjar röra sig. De sjunger en himmelsk musik. Lyssnaren svävar i ett sidoskepp och börjar sedan långsamt och sedan allt snabbare att stiga uppåt, mot det enorma innertaket. Bakom det öppnar sig himlen…”

Hector Berlioz: Fantastisk symfoni opus 14

Hösten 1827 gick tonsättareleven vid Paris konservatorium, Hector Berlioz (1803-1869), på teater. Han såg en föreställning av Hamlet i vilken Ofelias roll gjordes av irländskan Harriet Smithson. Berlioz sände till henne flera passionerade brev, men hon besvarade dem inte. Den olyckligt förälskade Berlioz komponerade en programsymfoni om olycklig kärlek. Fantastisk symfoni uruppfördes i Paris den 5.12.1830 och blev en sensation. Smithson hörde verket år 1832, övertygades om tonsättarens genialitet och svarade äntligen jakande på dennes frieri. Äktenskapet blev en katastrof. 

Berlioz gav flera versioner av symfonins berättelse. Kärnan är dock alltid den samma: berättaren förälskar sig i en kvinna som skildras med ett monomant återkommande tema (l’idée fixe). Den deprimerade berättaren söker tröst i opium och ser en grotesk mardröm. Berättelsen torde ha påverkats av Thomas de Quinceys självbiografi Confessions of an English Opium-Eater (1821). Symfonin är ”fantastisk” även vad gäller orkestreringen: Berlioz skapar alldeles nya, tidigare ohörda effekter i framförallt finalen. 

Verket har fem satser. Rêveries-Passions (Drömmar-Passioner) inleds melankoliskt. Tempot trissas upp och l’idée fixe ljuder i violinerna. Passionerna stegras, men i slutet återvänder musiken till inledningens stämning. Den andra satsen Un bal (En bal) är en vals. I den tredje satsen Scène aux champs (Scen på landsbygden) råder en pastoral stämning. Herdarna spelar på blåsinstrument.

Långt borta mullrar åskan. 

I de två sista satserna tar de av opium framkallade visionerna över. Berättaren har dödat sin älskade och förs därför till giljotinen i satsen Marche au supplice (Marsch till avrättningsplatsen). I satsen Songe d'une nuit du sabbat (Dröm om häxsabbat) hittar sig den döda mannen på Blåkulla omgiven av gastar och djävlar. Den älskade dyker upp, omvandlad till en häxa. Efter en passage som parodierar kyrkans mässa inleds en vild, till sist psykedelisk dödsdans. 

Christian Holmqvist 

Tomas Djupsjöbacka

Tomas Djupsjöbacka är Vasa stadsorkesters chefdirigent och konstnärliga ledare 2021–24. Han har dessutom dirigerat bland annat Helsingfors stadsorkester, Radions symfoniorkester, Sinfonia Lahti, Åbo filharmoniker och Oulu Sinfonia. HSO dirigerade Djupsjöbacka senast i november 2022 på Helix-konserten

Tomas Djupsjöbacka (f. 1978) har en bakgrund som cellist. Efter en inhemsk tävlingsframgång arbetade han som solist och kammarmusiker i såväl Finland som utomlands. Han har varit med om att grunda den framgångsrika Meta4-stråkkvartetten och har redan länge spelat i Chamber Orchestra of Europe. På musikernas önskemål var han 2019–2022 Lapplands kammarorkesters första gästdirigent.

Djupsjöbacka ger sin syn på hur det var att denna gång planera Helsingfors stadsorkesters konserts program: ”Berlioz Fantastiska symfoni är ett mycket extrovert och dramatiskt orkesterverk. Det lyfter fram såväl tonsättarens vilda fantasi som ett aldrig tidigare hört sätt att använda orkestern. Jag ville ha med också ny musik. Jennifer Higdons blue cathedral (1999) hade stannat i minnet eftersom det är ett så vackert musikögonblick som ger fantasin näring.”

Violin 1
Jan Söderblom
Kaija Lukas
Eija Hartikainen
Katariina Jämsä
Helmi Kuusi
Elina Lehto
Ilkka Lehtonen
Jani Lehtonen
Kari Olamaa
Petri Päivärinne
Kalinka Pirinen
Harry Rayner
Angeles Salas Salas
Sari Deshayes

Violin 2
Siljamari Heikinheimo
Kamran Omarli
Teija Kivinen
Teppo Ali-Mattila
Eva Ballaz
Heini Eklund
Dhyani Gylling
Matilda Haavisto
Anna-Maria Huohvanainen
Liam Mansfield
Siiri Rasta
Krista Rosenberg
Virpi Taskila
Violetta Varo

Viola
Ulla Knuuttila
Lotta Poijärvi
Petteri Poijärvi
Aulikki Haahti-Turunen
Kaarina Ikonen
Tiila Kangas
Carmen Moggach
Liisa Orava
Mariette Reefman
Markus Sallinen
Hajnalka Standi-Pulakka
Iiris Rannikko

Cello
Lauri Kankkunen
Jaakko Rajamäki
Jaani Helander
Mathias Hortling
Veli-Matti Iljin
Ilmo Saaristo
Saara Särkimäki
Johannes Välja
Tommi Wesslund
Pekka Smolander

Bass
Ville Väätäinen
Tuomo Matero
Paul Aksman
Eero Ignatius
Venla Lahti
Tomi Laitamäki
Josh Lambert
Adrian Rigopulos
Flute
Janette Leván
Jenny Villanen

Oboe
Hannu Perttilä
Paula Malmivaara
Nils Rõõmussaar

Clarinet
Osmo Linkola
Anna-Maija Korsimaa

Bassoon
Markus Tuukkanen
Erkki Suomalainen
Mikko-Pekka Svala
Noora Van Dok

Horn
Ruben Buils Garcia
Mika Paajanen
Miska Miettunen
Marian Strandenius

Trumpet
Thomas Bugnot
Pasi Pirinen
Michael Olsen
Mika Tuomisalo

Trombone
Valtteri Malmivirta
Anu Fagerström
Jussi Vuorinen
Gabriel Ferreira

Tuba
Ilkka Marttila
Simo Finni

Timpani
Mikael Sandström
Tomi Wikström

Percussion
Xavi Castelló Aràndiga
Pasi Suomalainen
Sampo Kuusisto

Harp
Anni Kuusimäki
Minnaleena Jankko
Lily-Marlene Puusepp

Keyboard
Mirka Viitala

Konstnärer

Tomas Djupsjöbacka
dirigent

Program

    19:00
    Jennifer Higdon
    blue cathedral
    20:00
    Hector Berlioz
    Fantastisk symfoni
Serie IV
Musiikkitalo Concert Hall
Tomas Djupsjöbacka
Jennifer Higdon
blue cathedral
Hector Berlioz
Fantastisk symfoni