HKO & Susanna Mälkki Musiikkitalossa credit Maarit Kytöharju

Försäljning av engångsbiljetter

HSOs säsong 2022-23 fokuserar på finländsk musik

Helsingfors stadsorkesters konsertsäsong har som tema Finland och finländsk musik. Majoriteten av konserterna dirigeras av finländska dirigentgäster, på programmet finns verk av över trettio finländska tonsättare, och fem finländska verk får sitt uruppförande.

Under konsertsäsongen uppmärksammas dessutom ett jubileum: Filharmoniska sällskapets orkester, numera känd som Helsingfors stadsorkester, gav sin  första konsert i oktober 1882. Festkonserten i maj har exakt samma program som konserten för 140 år sedan. 

Susanna Mälkkis period som chefdirigent har präglats av verkningsfulla konserter, prisbelönade skivinspelningar och gästspel i ryktbara konserthus. Chefdirigentperioden får en praktfull avslutning. I början av maj reser HSO till Förenta staterna. I konserterna i Carnegie Hall i New York framförs musik av Sibelius och Saariaho. I konserterna i Musikhuset i månadsskiftet juni-juli dirigerar Mälkki Mahlers tredje symfoni. Under Mälkkis chefdirigentperiod har repertoaren haft Frankrike, tyskspråkig kultur, Anglo-amerikansk kultur, Italien, Asien samt de slaviska länderna i hjärtat av Europa som teman.

”Denna säsong vänder vi blicken och öronen mot framförallt vårt hemland Finland. HSO är en Sibelius-orkester, men finländsk musik är mycket mer än endast Sibelius. Programmet för detta år bjuder på en viss typs meny, och jag hoppas att man under kommande år fortsätter att presentera den finländska musikens diversitet med hjälp av såväl pinfärska som äldre kompositioner. Då jag i och med säsongen 2022-23 avslutar min period som chefdirigent för Helsingfors stadsorkester känner jag stor glädje och stolthet över att orkestern blomstrar och har en betydande plats i Finlands musikliv”, berättar Mälkki.

Allt konsertprogram

Biljettförsäljning: Försäljning av engångsbiljetter startar 9.12.