HKO Musiikkitalossa

HSO fyller 140 år

140-årsjubileet till ära kan unga lyssnare gå på konsert till specialpris. 

För exakt 140 år sedan gav Helsingfors Orkesterförening under ledning av Robert Kajanus sin första konsert. Konserten i Universitetets solennitetssal den 3.10.1882 utgjorde startskottet för Helsingfors stadsorkesters verksamhet. Den första konsertens 140-årsjubileumsvecka firas 3.-9.10.2022. 

Under jubileumssäsongen uppträder Helsingfors stadsorkesters 102 musiker såväl i  hemsalen i Musikhuset som i kammarmusikkonserter med fritt inträde som arrangeras i stadens bibliotek. Under hela jubileumssäsongen erbjuder HSO biljetter för 15-25-åriga lyssnare till ett pris på två euro. Biljetterna, som är till konserter i Musikhuset, kommer till salu varje konsertveckas måndag och är tillhanda så länge det finns sittplatser tillgängliga i salen. 

”Ungdomar och unga vuxna är en av de grupper som drabbats värst av coronaperioden. Under sin jubileumssäsong satsar Helsingfors stadsorkester på att stöda ungdomars och unga vuxnas integration genom att under höst- och vårsäsongen erbjuda dem konsertbiljetter till specialpris. Då HSO grundades var Robert Kajanus själv en ung man på bara 25”, berättar intendent Aleksi Malmberg. 

I början av oktober startar musikredaktör Jaani Länsiö och tonsättare-dirigent Satu Simola en månatlig podcast. I det första programmet avslöjar redaktörerna sina favoritstunder ur  stadsorkesterns historia. I kommande program är gäster bland annat orkestermusiker och konsertbesökare samt Susanna Mälkki som nästa vår avslutar sin period som HSO:s chefdirigent. Podcasten går att höra på Soundcloud: https://soundcloud.com/helsinkiphilharmonic 

I maj 2023 hälsar Helsingfors stadsorkester publiken välkommen till en jubileumskonsert som har exakt samma program som då Filharmoniska sällskapets orkester debuterade i oktober 1882, för 140 år sedan. Istället för Robert Kajanus är det John Storgårds som står på dirigentpodiet, och konsertmästare Sattler är ersatt med konsertmästare Kauppinen. Engångsbiljetter till konserten är till salu från och med den 9.12. 

140-årsjubileumsveckans biljetterbjudanden 

Det finns specialrabatter i samband med konsertbiljetter som köps under 140-årsjubileumsveckan 3.-9.10. 

Barnkonserten Baltic med sitt Östersjö-tema uppmanar oss att bättre vårda om vårt gemensamma hav. Konserten den 28.10. dirigeras av Kristian Sallinen. Konferencier är Eija Ahvo. Alla biljetter till Baltic-konserten kostar 5 euro om man löser ut dem under perioden 3.-9.10.2022. 

Till alla HSO:s höstsäsongs konserter finns till salu biljetter med en rabatt på 20%. Rabattbiljetterna är till salu i biljettförsäljningspunkter och i nätbutiken under perioden 3.-9.10.2022. 

** 

Information: https://helsinginkaupunginorkesteri.fi/sv

Biljetter till salu i Musikhusets och Ticketmasters biljettförsäljning samt i nätbutiken: www.ticketmaster.fi/hko