Horizon Gulistan Ensemble

HSO:s Horisont-seri innehåller musik av kvinnliga kompositörer som har verksammat i Istanbul

Helsingfors stadsorkesters konsertserie Horisont fortsätter i slutet av oktober.

I Musikhusets Paavo-sal ges en intim kammarkonsert med musik skriven av kvinnliga tonsättare verksamma i Istanbul sedan början av 1600-talet. Den turkiska sång- och instrumentensemblen Gülistan Ensemble är specialiserad på att framföra musik skriven av kvinnliga tonsättare i Osmanska riket. I konserten deltar musiker ur HSO.

Det har sagts att den turkiska klassiska musiken har sina rötter i Osmanska rikets (1299-1923) kulturarv. Många verk och upphovsmän har med tiden blivit bortglömda, och samtidigt har de kvinnliga tonsättarna förblivit okända. Från och med slutet av 1700-talet har kompositioner från Osmanska riket kunnat bevaras med hjälp av olika notationsmetoder. Före det har verken gått från generation till generation endast med minnets hjälp. Gülistan Ensemble och dess medlemmar under ledning av ney-flöjtist Kudsi Erguner har gjort ett pionjärarbete för att lyfta fram periodens kvinnliga tonsättare och ge dem ett erkännande.

Efter konserten finns en chans att samtala med musikerna. Samtalat modereras av forskardoktor Nuppu Koivisto-Kaasik från Konstuniversitetets forskningsinstitut.

Den tredelade konsertserien Horisont förverkligas i samarbete mellan orkestern och MiklagardArts. För konsertseriens program ansvarar kurator Ceyda Berk-Söderblom. Konsertserien startade med en konsert på Helsingfors-dagen i juni och avslutas med en konsert i Musikhuset den 8.6.2024.

Horisont: Gülistan Ensemble
Musikhuset, Paavo-salen
lö 28.10.2023 kl. 18.00

Gülistan Ensemble
Gül Yazıcı, sång
Neva Özgen, kemençe, turkisk stråkluta
Safinaz Rizeli, kanun, turkisk cittra
Kudsi Erguner, ney, turkisk flöjt

Helsingfors stadsorkester
Liam Mansfield, violin
Mariette Reefman, altviolin
Beata Antikainen, cello
Tuomo Matero, kontrabas
Anni Kuusimäki, harpa

Information om konserten: https://helsinginkaupunginorkesteri.fi/sv/konserter/horisont-gulistan-ensemble

Biljetter 20 / 15 / 7 € från Ticketmaster www.ticketmaster.fi/hko eller Musikhusets biljettförsäljning.