1890-1920
Impressionismen
Claude Debussy: La mer
Claude Debussy: La mer - Osa 2 Jeux de vagues.
Berliner Philharmoniker. Simon Rattle, kapellimestari.
EMI 2005.
Berliner Philharmoniker. Simon Rattle, kapellimestari.
EMI 2005.
Allmänt om impressionismen
Bildkonsten revolutionerades av att färgen inte behövde tillverkas själv utan gick att köpa färdig i en färgtub. Detta gjorde det möjligt att måla utomhus. Samtidigt uppstod en kollision mellan de akademiska målarna och de nya målargenerationerna. Det ständigt växlande ljuset utomhus utmanade det kontrollerade ljuset i studion inomhus. Det viktiga var inte längre att göra en exakt avbild utan att förmedla ett intryck. Musiken hämtade inspiration från förändringarna i bildkonsten.
Denna skola har övergett två ting: strecket, förutan vilket det är omöjligt att avbilda ett föremål eller en levande varelses form, och färgen, som ger formen dess intryck av verklighet. -dagstidningen La Presse 29.4.1874
Musiken under impressionismen
Romantiken tilltalade lyssnaren med en attraktiv melodi och en därtill hörande rikedom. Impressionismen däremot ger lyssnaren frihet att låta sig fångas av intryck. De läckra detaljerna och de rika klangfärgerna var resultatet av ett helt nytt sätt att arbeta med framförallt melodi, rytm och harmoni. Den impressionistiska musikens mest berömda verk är Debussys La Mer, i vilket tonsättaren skildrar havet från morgongryningen till de svallande vågornas lek. Om verket hade komponerats under romantiken skulle det ha skildrat en ensam hjältes kamp mot havets vågor.
Impressionistiska tonsättare
I musiken blev impressionismen ett mindre vanligt fenomen än i till exempel bildkonsten. Impressionens mest centrala tonsättare är fransmannen Claude Debussy.