Ekspressionismen
Anu Komsi, sopraano. Reija Bister, harppu. Emil Holmström, harmoni. Ilmo Ranta, celesta.
Alba Records 2011.
Den politiska situationen i Europa före det första världskriget var spänd. Stormakterna konkurrerade om kolonier och om alla de rikedomar industrialiseringen hade fört med sig. Människornas levnadsmiljöer och kulturer påverkades av urbanisering och det monetära väsendet. Expressionismen föddes först inom bildkonsten. Till sin estetik var den en slags modern arvtagare till romantiken. Även om samtiden till en del protesterade emot romantiken ville expressionismen precis som romantiken ta fasta på konstnärens individuella upplevelser. Man gick djupt ner i det omedvetna och det undermedvetna.
Jag står i stor, stor skuld till Mozart, och om man till exempel studerar mitt sätt att skriva för stråkkvartett är det ingen tvivel om att jag lärt mig av Mozart hur man skall göra. Och det är jag stolt över! -Arnold Schönberg
Den mer eller mindre självlärda tonsättaren Arnold Schönberg tog vad han själv ansåg vara nästa logiska steg i harmonins utveckling. Han övergav en tonskala ((tonika, tonalitet, dur, moll) som bygger på sju grundtoner och skapade istället en tonserie i vilken alla tolv toner är likvärdiga. De tolv jämlika tonerna gav åt tonsättarna en helt ny värld att arbeta med. De gamla harmonireglerna kunde inte längre användas. Idén om tonernas jämlikhet ledde så småningom till att tonerna började organiseras enligt ett rationellt system. Den Andra Wienskolan föddes.