Eva Ballaz

Eva Ballaz

Instrumentgrupp
II violin
Bio

Eva Ballaz (f. 1992) är född i Marignane som befinner sig nära hamnstaden Marseille i södra Frankrike. Släkten består av musiker: fadern spelade basun i Marseilles orkester, modern var pianist och storebror arbetar som jazztrombonist. Eva blev bekant med orkesterkonserter såpass  tidigt att hon 4 år gammal tog musik till sin hobby. Att instrumentet blev en violin berodde närmast   på att det var violinerna som syntes och hördes bäst då en orkester var på estraden. 

”Jag minns det inte själv”, berättar Eva, ”men man har sagt mig att jag ville ha en egen violin också därför att en av storebrors kompisar hade en sådan.” 

Som liten ville Eva spela i orkester, vara en del av en gemenskap som höll ihop såväl på estraden som backstage. Efter att ha utexaminerats till kandidat i Marseille under ledning av Yves Desmons flyttade hon till Paris för att studera vid Pôle Supérieur Paris Boulogne-Billancourt-konservatoriet under ledning av Frédéric Laroque. Efter ett år vid konservatoriet i Tallin kom hon till Sibelius-Akademin i Helsingfors. Hennes lärare vid båda dessa skolor var Mari Tampere, som också var den person som sporrade henne att lämna Frankrike. 

”Att flytta utomlands var ett av mitt livs bästa beslut. Jag upplever att jag i Tallinn och framförallt Helsingfors fick en nystart. Jag fick fräschare perspektiv på mitt liv, på musik och på mitt violinspel. Och min självkänsla steg.” 

Eva kom till Helsingfors stadsorkester år 2016 som en del av ett gesällprogram. Hennes mentorer  var Anna-Leena Haikola och Ilkka Lehtonen. Två år senare blev hon fast anställd. ”Framförallt som utlänning är det lätt att se hur smidigt saker sköts här. Atmosfären är trevlig och kollegerna är vänliga. Arbetet utförs utan press. Jag tror inte jag skulle finna detta någon annanstans.”