I trettondagens filmmusikkonsert framför Helsingfors stadsorkester livemusik som ackompanjerar Juho Kuosmanens stumfilmstrilogi.
”Stumfilmstrilogin fick sin början under tidiga 2010-talet. Jag ville göra en cinematisk performance i vilken alla ljud skapas live samtidigt som salens surrande filmprojektor låter ljus och skugga leka på den vita duken”, berättar filmregissör Juho Kuosmanen.
I trettondagens filmmusikkonsert får vi se och höra Kuosmanens prisbelönade trilogi till ackompanjemang av HSO. Musiken är skriven av Ykspihlaja Kino-orkesteri och arrangerad för symfoniorkester av konsertens dirigent Mateusz Gwizdałła.
Filmmusikkonserten inleds med en artistträff med regissören Juho Kuosmanen och gitarristen Miika Snåre från Ykspihlaja Kino Orchestra.
Komposition: Ykspihlaja Kino-orkesteri
Anna Airola
Laura Airola
Oona Airola
Tuomas Asanti
Reetta Kuisma
Miia Reko
Miika Snåre
Ilkka Tolonen
Juho Kuosmanen
Filmregissör Juho Kuosmanens (f. 1979) filmer Kupé nr 6 (2021) och Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv (2016) blev stora succéer på filmfestivalen i Cannes. Kupé nr 6 belönades med ett delat Grand Prix-pris och var den andra finländska filmen genom tiderna som via uttagning fått tävla om Oscar-priset för bästa internationella film. Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv var den första finländska film som tilldelats ett första pris i Cannes filmfestivals tävlingskategori Un Certain Regard. Filmen var också nominerad för ett pris i kategorin för bästa debutregi. I Finland tilldelades båda filmerna åtta Jussi-pris, bland annat för bästa regi.
I Trettondagskonserten visas Kuosmanens stumfilmstrilogi i vilken orkestern har en central roll. Kuosmanen berättar: ”Jag ville skapa en kinematografisk performansen i vilken ljuden föds under framförandet samtidigt som en filmprojektor surrar i salen och låter ljus och skugga leka på vita duken.” För musiken står tonsättarna i ensemblen Ykspihlajan Kino-orkesteri. Ensemblen har uppträtt i samband med visningar av filmerna. I Musikhuset ackompanjeras Kuosmanens trilogi av Helsingfors stadsorkester.
I sin recension av trilogins avslutande film En fjärran planet skriver Helsingin Sanomat: ”Kuosmanen behärskar stumfilmens uttryck mycket väl. De tidigare delarna i hans trilogi var Skrot-Mattila och den vackra kvinnan (2012) och Lönnbrännare (2017). Man kunde nästan tro att de och En fjärran planet var från hundra år tillbaka i tiden.” Enligt tidningen är ”En fjärran planet inte en stor men liten filmkonst, och det är hela poängen. Detta är inte för dem som saknar sinne för humor.” (HS 24.10.2023)
Juho Kuosmanen utexaminerades till filmregissör från Högskolan för konst, design och arkitektur i Helsingfors år 2014. Hans kortfilmer Taulukauppiaat (2010) tilldelades huvudpriset och Kestomerkitsijät (2008) tredje pris i Cannes filmfestivals kategori för elevfilmer, Cinéfondation.
Mateusz Gwizdałła
Mateusz Gwizdałła (f. 1993) är en australisk-polsk dirigent och tonsättare. Han bor i Finland och slutför som bäst sina studier vid Konstuniversitetets Sibelius-Akademis dirigentklass under ledning av professor Sakari Oramo. I Helsingfors stadsorkesters Trettondagskonsert dirigerar Gwizdałła sitt eget arrangemang för symfoniorkester av musiken som ackompanjerar Juho Kuosmanens filmtrilogi.
Gwizdałła studerade orkesterdirigering vid det polska Fryderyk Chopin-musikuniversitetet under ledning av professor Monika Wolińska och utexaminerades år 2019. Gwizdałła växte upp i Melbourne i Australien och studerade till en början trumpet. År 2016 tog han en dubbel kandidatexamen vid Monash University. Hans huvudämnen var jazzkomposition och teaterkonst.
Gwizdałła har arbetat och uppträtt i Polen tillsammans med Podlasiens opera och filharmoniska orkester, Sinfonia Iuventus i Warszawa och Mieczysław Karłowicz-filharmonikerna i Szczecin. Säsongerna 2017–2019 var han andra gästdirigent i Białystok. Säsongerna 2019–2021 arbetade han i Szczecin som assisterande orkesterdirigent vid operahuset Opera na Zamku, ”slottsoperan”. I Australien har Gwizdałła dirigerat Tasmaniens symfoniorkester.
I Finland har han dirigerat Joensuu stadsorkester, Jyväskylä Sinfonia, Kyrkslätts kammarorkester, Oulu Sinfonia, Tammerfors filharmoniker, Tapiola Sinfonietta och Vasa stadsorkester. Vid sidan om orkesterdirigering sjunger Gwizdałła i Musikhusets kör och är tenorsektionens stämfiskal.
År 2023 fick Gwizdałła en topplacering i den internationella Zoltán Kodály-musiktävlingen i Ungern.