Klaus Mäkelä

HSO & Mäkelä

ons 22/12/2021 19:00 - 20:15
9.50€
46.00€

Presentation

Vi förberder som bäst en säker konserthöst och kommer att informera om konsertrutiner och biljettförsäljning i augusti.

”Professor Kajanus och filharmoniska orkestern tillkomma ett ärligt heder och tack för upptagandet och det i hufvudsak berömvärda utförandet af Mahler’s sinfoni n:o 1.” 

För 110 år sedan, i november år 1911, spelades Gustav Mahlers första symfoni för första gången i Finland på HSO:s konsert under ledning av Robert Kajanus. Hufvudstadsbladets musikkritiker ”Bis” dvs. Karl Fredrik Wasenius hyllade tonsättaren, verket och framförandet. ”Hvar finna vi i våra dagar ett motstycke till denna sinfoni [---] hvars musik anger en mognad och i slutet en grandiositet.”

I symfonins långsamma sats, en sorgmarsch, finns ett av orkesterlitteraturens mest rörande kontrabassolon: Broder Jakob-melodin i en mollversion. 

Sauli Zinovjevs musik går från ett vägande dramaturgiskt ögonblick till ett annat i de breda vingslagens takt. Lyssnaren är fastnaglad som framför en film med en tät intrig. Wiegenlied, beställd av Helsingfors stadsorkester och Oslo filharmoniker, ger orkestern en chans att majestätiskt glänsa och skimra.

Konstnärer

Klaus Mäkelä
dirigent

Program

  19:00
  Pierre Boulez 
  Initiale
  Sauli Zinovjev
  Wiegenlied (ffg i Finland ) 
  20:15
  Gustav Mahler
  Symfoni nr 1 ”Titan”
Musiikkitalo Concert Hall
Klaus Mäkelä
Pierre Boulez 
Initiale
Sauli Zinovjev
Wiegenlied (ffg i Finland ) 
Gustav Mahler
Symfoni nr 1 ”Titan”