Presentation

Vi förberder som bäst en säker konserthöst och kommer att informera om konsertrutiner och biljettförsäljning i augusti.

Hur låter den första symfoni som skrevs i Kejsardömet Ryssland? Den ukrainska tonsättaren Maxim Berezovskij studerade för italienska mästare vid både hovet i Petersburg och musikakademin i Bologna varifrån han utexaminerades med utmärkta vitsord endast ett par månader efter Wolfgang Amadeus Mozart. Man trodde länge att Berezovskijs symfoni var försvunnen, men år 2000 hittades den i Vatikanens arkiv. Filmregissör Andrej Tarkovskij använde sig av Berezovskijs biografi i Nostalghia, filmen i vilken huvudpersonen reser till Italien för att forska i en rysk tonsättare som bodde där på 1700-talet men samtidigt led av hemlängtan.  

Drygt hundra år senare skrevs symfonier i Ryssland av bland annat Pjotr Tjajkovskij. Hans femte symfoni bygger på svåra frågor: Vara eller inte vara? Segrar ödet eller viljan? Bringar lidanden lycka och framgång? Den dramatiska kampen balanseras upp av den tredje satsen, en sirlig vals.  

Violin, altviolin och orkester för ett graciöst samtal i Mozarts Sinfonia Concertante. Solister är det äkta paret Julian Rachlin och Sarah McElravy. 

Konstnärer

Julian Rachlin
conductor, violin
Sarah McElravy
viola

Program

  19:00
  Maxim Berezovsky
  Symfoni C-dur
  Wolfgang Amadeus Mozart
  Sinfonia concertante Ess-dur
  21:00
  Pjotr Tšaikovski
  Symfoni nr 5
Musiikkitalo Concert Hall
Julian Rachlin
Sarah McElravy
Maxim Berezovsky
Symfoni C-dur
Wolfgang Amadeus Mozart
Sinfonia concertante Ess-dur
Pjotr Tšaikovski
Symfoni nr 5