Jayanthi Kumaresh

Horisont-serien: Jayanthi Kumaresh

I Horisont-seriens kommande konsert uppträder doktor Jayanthi Kumaresh, tredje generationens vinã-virtuos, och tabla-mästare Pramath Kiran tillsammans med musiker från Helsingfors stadsorkester. 

Saraswati vinã är Indiens nationalinstrument och har sina rötter i Sydindien. Tabla är ett slagverk som har en central roll i den klassiska indiska musiken. Instrumenten smälter samman med en ensemble som består av musiker ur HSO. Ensemblen spelar flöjt, oboe, fagott, altviolin och cello. 

HSO:s altviolinist Mariette Reefman har uppträtt i de två tidigare Horisont-konserterna. Hon ser med stor iver fram emot den kommande konserten.

- Det har varit härligt att få samarbeta med musiker som kommer utifrån den sedvanliga orkesterkretsen, berättar Reefman. Min favoritmetod att lära känna nya kulturer är att bekanta mig med andra länders musik.

- Tidigare har vi samarbetat med den syriska klarinett-tonsättaren Kinan Azmehin och den turkiska Gülistan-ensemble. Jag väntar med stor iver på att i juni få samarbeta med Jayanthi Kumaresh. Det är inte endast för att jag kan lära mig indisk musik utan också för att jag kan ge traditionell finländsk musik i gengåva.

Under konserten är instrumenten i växelverkan med varandra. Kvällen kulminerar i en final som symboliserar samarbete och hyllar musikalisk mångfald. 

Horisont-serien är samproducerad av HSO och MiklagardArts. Konsertseriens kurator är Ceyda Berk-Söderblom. Horizon: Jayanthi Kumaresh -konserten äger rum den 8.6. kl. 18.00 i Paavo-salen i Musikhuset. Efter konserten är publiken välkommen att samtala med Jayanhti Kumaresh och Pramath Kiran.