Susanna Mälkki credit Sakari Viika

Vi längtar efter alla möten på konserter!

Vi längtar efter den kommande säsongen och alla möten på konserter i Musikhuset och på kammarmusikkonserter i olika stadsdelar.

Kära publik! 

Musiken är ljudkonst men i högsta grad även scenkonst. Det är publikens närvaro i salen som skapar den elektrifierande stämning som får musikerna att ge sitt allra bästa - och ännu mera. Det är med stor glädje vi snart kan välkomna er tillbaka till våra konserter!

Historiska vändningar kan ibland fördunkla våra uppfattningar om kulturområden. Till exempel var det europeiska musiklivets centrum inte alltid i det som vi numera kallar för Centraleuropa. Prag var en av världens viktigaste musikstäder; vi känner alla till Stora porten i Kiev tack vare Musorgskijs musikversion; Petrusjkas dockvärld bygger på en östeuropeisk marionett-teatertradition. Musikakademierna i det östliga Europa fortsätter att vara högt respekterade. I dem har skolats inte endast viktiga tonsättare utan även otaliga musiker med historisk betydelse. Skogars och bergstrakters folklore, olika språks varierande karaktärer och en andlig och spirituell mystik är även de närvarande i musik. En stark egen musiktradition och nationalromantik var fenomen som gav upphov till en storslagen musik i även mindre språkområden. Som den röda tråden i den kommande konsertsäsongen – vars höstprogram nu publiceras – fungerar den symfoniska traditionen i hjärtat av Europa. Den slaviska andan är aristokratisk och överflödande, dess hjärta pulserar med känsla. 

Välkommen att dela stora upplevelser tillsammans med oss!

Susanna Mälkki
chefsdirigent 

 

Vi förberder som bäst en säker konserthöst och kommer att informera om konsertrutiner och biljettförsäljning i augusti. Bekanta dig med programmet för vår slaviskt klingande höstsäsong på vår nätsida.  

Din säsongskortsplats är fortsatt reserverad för dig då säsongskort åter kommer till salu inför vårsäsongen 2022. Säsongskortsförsäljningen inför våren börjar i november ifall alla publikmängdsrestriktioner är hävda.  

För sensommarens musiktörst rekommenderar vi HKO Screen-inspelningar på våra nättjänster och på HKO Screen -applikationen.