Holger Fransman blir valthornens stämledare

Historia

Holger Fransman (1909–1997) var Helsingfors stadsorkesters första finländska valthornist. Han arbetade i orkestern i över 40 års tid: han började spela som orkesterelev år 1928 och var aktiv ända fram till år 1969. Åren 1937-1966 var han horngruppens stämledare. Han uppträdde flera gånger som orkesterns solist.

Fransman var känd för att skapa gruppanda och för att ständigt kräva repetitioner. Han betonade att hornsektionen bör ha en god och enhetlig klang. Fransman har förblivit en legend i orkestern, inte minst för att han hade för vana att skriva kommentarer i noterna under konserterna. Stadsorkestern har fortfarande kvar mängder av notmaterial med Fransmans anteckningar. Senare har orkesterns cornister, och även andra blåsare, fortsatt denna tradition.

Fransman studerade horn vid Helsingfors musikinstitut. År 1931 började han studera för wienaren Karl Stiegler. Fransman var inte endast en betydande orkestermusiker och solist utan även en betydande pedagog. Det har sagts att han ensam från och med 1930-talet skolade alla finländska cornister - inklusive Esa-Pekka Salonen. Fransman var lektor vid Sibelius-Akademin 1961–1973.

Källa: Nationalbiografin