Violinkonsert, Cassazione, Har du mod? för manskör, Eldens födelse för baryton, manskör och orkester & Valse Triste

Historia

Violinkonsert (solist: Viktor Nováček), Cassazione (version för stor orkester), Har du mod? för manskör (Muntra Musikanter), Eldens födelse för baryton, manskör och orkester (solist: Abraham Ojanperä) 
8.2.1904

Viulukonsertens första version fick ett mycket motstridigt mottagande. För ytterligheterna i åsikter stod - än en gång - Päivälehtis Oskar Merikanto och Nya Pressens Karl Flodin. Alla ansåg dock att solopartiet var onödigt utmanande. Till och med Merikanto tvingades medge att ”verkets tekniska svårighetsgrad torde bidra till att det mycket sällan kommer att dyka upp i violinisternas program”.

Helsingfors musikinstituts lärare i violin Viktor Nováček tycks ha gjort mycket väl ifrån sig. Han spelade konserten utantill, och den andra satsen togs så väl emot av publiken att den måste ges i repris. Men Sibelius var missnöjd. Efter endast ett par framföranden drog han tillbaka konserten. I början av nästa år skrev han om den.

Valse triste
25.4.1904 

Satsen ur musiken till Arvid Järnefelts pjäs Döden blev ett av Sibelius mest populära verk; redan i uruppförandet av konsertversionen krävde publiken att få höra valsen på nytt. Enligt Helsingfors-Posten hade stycket, som Sibelius själv dirigerade ”oefterhärmligt förfinat”, en omedelbar verkan.

Text: Timo Virtanen
Bild: Nationalbiblioteket